Hlavní obsah

Program Evropské unie umožňuje seniorům cestovat s výhodnějšími slevami

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do konce dubna jsou v prodeji dotované zájezdy pro seniory, což v tomto případě znamená pro lidi, kteří dovršili věk 55 let. Ti za stejnou cenu mohou koupit týž zájezd pro dalšího člověka, jehož věk už není nijak omezen.

Foto: Miluše Válková

Hotely a další subjekty činné v cestovním ruchu utvořily fungující systém, umožňující poskytovat za určitých podmínek seniorům výrazné slevy.

Článek

S programem 55 přišla Evropská unie a jako první se k němu přihlásilo Španělsko.

Hotely a další subjekty činné v cestovním ruchu utvořily fungující systém, umožňující poskytovat za určitých podmínek seniorům, kteří přijedou do země strávit dovolenou, výrazné slevy.

Španělé oslovili vybrané cestovky v zahraničí a jejich prostřednictvím začali tento produkt – dovolenou 55 – nabízet.

Touto cestou se levnější dovolená pro seniory dostala i k nám. V Česku si Španělé vybrali, jak Právu sdělila Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA), cestovní kanceláře Quality Tours, Canaria Travel a Neckermann, u nichž si lze dotované zájezdy zakoupit.

Další CK se přidaly

Je jen přirozené, že se nápad zalíbil i dalším cestovkám a ty začaly organizovat podobný systém ve „svém teritoriu“.

CK VTT tak například nabízí zlevněné pobyty pro seniory na Kypru a v Řecku a tzv. dotované zájezdy pro všechny věkové kategorie na Kypru.

Foto: Miluše Válková

Městečko Ronda patří k nejoblíbenějším turistickým cílům španělské Andalusie.

CK Snail Travel dělá totéž na Maltě, na Sicílii, v Turecku a na portugalské Madeiře. Podobně si počínají i některé další cestovky. Zájem o starší klienty projevují i některá ubytovací zařízení a rekreační komplexy. Patří k nim např. Dunajec Village na severovýchodním Slovensku, kde lze pořídit zjara a na podzim týdenní pobyt s plnou penzí a s rozšířenou nabídkou dalších služeb za 3400 Kč.

Perspektivní senioři

Za posledních pět let (2006 až 2011) zaznamenala tato skupina cestujících prudký nárůst, a to z 15 procent celkového počtu klientů na 32 procent v případě poznávacích zájezdů a ze 13 procent na 22 u pobytových zájezdů. „Vývoj v České republice kopíruje to, co se děje v celé Evropě, kde došlo k nárůstu této skupiny cestujících v letech 2005–2010 ze 17 na 27 procent z celkového počtu klientů cestovních kanceláří,“ komentuje výsledek průzkumu, který provedla Asociace cestovních kanceláří, její místopředseda a tiskový mluvčí Jan Papež.

Senioři, ať je hranice této věkové kategorie vymezována jakkoliv, se stávají pro cestovní kanceláře stále významnější skupinou potenciálních zákazníků. Je to v souladu s tím, co v západní Evropě znají už mnoho let a čemu tamní cestovky věnují soustavnou pozornost.

„Do věku 55 let se i u nás dostává stále více lidí, jimž jejich celkový stav i příjmy umožňují nerezignovat na kvalitu života, na kterou si navykli a ke které patří i cestování. Tento trend se bude zvýrazňovat a počet seniorů s potřebou a možnostmi cestovat nepochybně poroste,“ soudí prezident AČCKA Roman Škrabánek.

Omezení, která neomezují

Program 55 má některá pravidla a omezení. Zájezdy a pobyty jsou nabízeny jen v některých hotelích, pořádají se mimo hlavní sezónu. Ne vždy je třeba tato omezení vnímat jako něco restriktivního.

Většině klientů programu 55 vyhovuje pobyt u moře v době, kdy tam není červencové a srpnové horko, opadnou tlačenice a kdy rodiče odevzdají své uřvané a rozjívené ratolesti zpět do školy.

Také výlety po památkách jsou snadněji stravitelné, když při šplhání po nekonečných schodech panuje kolem vás příjemná jarní nebo podzimní teplota.

Pro seniory do Španělska

V letošním roce (zájezd lze koupit do 30. dubna) zahrnuje program zájezdů dotovaných španělskou stranou tyto oblasti: Costa del Sol, Costa de la Luz, Almería a Granada (Andalusie), Mallorca, Menorca či Ibiza, Benidorm, Gandia a Peniscola (Valencijská autonomní oblast). Nabízené turnusy trvají 8 dní (7 nocí), 15 dní (14 nocí), 22 dní (21 nocí) a 29 dní (28 nocí). Zájezd za zvýhodněnou cenu si může u vybraných cestovních kanceláří zakoupit občan státu EU, který dovršil 55 let, a jedna osoba v jeho doprovodu (bez ohledu na věk). (Zdroj AČCKA)

Seniorem třeba už v padesáti

Dětem a seniorům nabízejí zvýhodněnou dovolenou i cestovky, které se nepodílejí na evropském programu 55+. Mají vlastní kritéria a podmínky vyplývající z dohod se zahraničními partnery.

CK Fischer nabízí levnější dovolenou pro své zákazníky nad 50 let na několika řeckých ostrovech, na Kanárech a na Madeiře. Fischerovi „senioři“ mohou tyto výhody čerpat mimo hlavní letní sezónu.

CK VTT nabízí ve stejném období tzv. dotované zájezdy na Kypr dokonce bez ohledu na věk. Slevy jsou v řadě případů opravdu velkorysé. Zatímco v létě zaplatíte za jedenáctidenní pobyt v pětihvězdičkovém hotelu se snídaní 33,4 tis. Kč, v dubnu je to s polopenzí 14,5 tis. K tomu jsou i další bezplatné služby (svoz na letiště do Prahy, některé hotelové služby).

Vlastní seniorský program má CK VTT pro své zákazníky nad 60 let. Celý rok ve všech místech a ve všech ubytovacích zařízeních mají slevu 15 % ze základní ceny. Sleva se vztahuje i na další objednané služby a příplatky (all inclusive, výhled na moře, výlety apod.).

CK Čedok nabízí seniorům ve vybraných termínech a vybraných pobytových místech slevu 25 %. Za seniory považuje cestovka své zákazníky starší 55 let. CK Alexandria zvýhodňuje seniory, kteří jedou na dovolenou s vnoučaty, tím, že poskytuje slevy a další výhody právě vnoučatům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám