Hlavní obsah

Zdravotní problémy o dovolené – co a kde nás sužuje nejvíce

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Statistiky pojišťoven v kapitole léčebné výlohy v zahraničí uvádějí už řadu let Egypt jako zemi, v níž naši turisté strádají nejčastěji. Egypt vede s naprostou převahou.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Mezi zdravotními problémy, které cestovatele trápily nejčastěji, uvádí Evropská cestovní pojišťovna na prvním místě gastroenteritidu a zažívací potíže.

Článek

Pojišťovna Generali eviduje v jeho případě 1350 pojistných událostí za loňský rok, zatímco v Řecku to bylo za stejné období 390 případů. Mezi druhým Řeckem a dalšími státy v pořadí (Turecko, Bulharsko, Španělsko) jsou pak rozdíly v řádu desítek případů.

V případě Evropské cestovní pojišťovny (pořadí se od Generali trochu liší, na druhém místě je Turecko a za ním Řecko) není rozdíl mezi prvním a druhým tak dramatický, ale je třeba vzít v úvahu, že i loni bylo v Řecku několikanásobně více lidí než v Egyptě, postiženém vleklou politickou krizí.

Zažívání a rýma

Mezi zdravotními problémy, které cestovatele trápily nejčastěji, uvádí Evropská cestovní pojišťovna na prvním místě gastroenteritidu a zažívací potíže, záněty očí a uší, kožní problémy a sluneční alergii, nachlazení a virózy. Méně časté jsou lehké úrazy jako oděrky, pořezání apod.

V rozporu s obecným povědomím nepatří mezi nejrizikovější skupiny z hlediska zdravotních komplikací děti ani senioři. Zatímco dospělí figurují ve statistikách se 67 procenty, děti činí 21 procent a senioři jen 12 procent.

Cestovky a pojišťovny vykládají tato čísla odlišným způsobem. Podle představitelů cestovních kanceláří by si pojišťovny prostřednictvím asistenční služby měly důsledněji hlídat smluvní lékaře v zahraničí a odmítat spolupráci s těmi, kteří si za léčení banálních potíží účtují přemrštěné ceny.

Pojišťovny tvrdí, že často bývají zdrojem problému delegáti a představitelé cestovek v zahraničních letoviscích. Jsou údajně s některými lékaři domluveni na provizích za každého dodaného pacienta a posílají k nim své „svěřence“ i v případech, kdy to není nutné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám