Hlavní obsah

Na ostrůvcích Phi Phi najdete romantickou Pláž, korály i vikingskou jeskyni

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Andamanském moři, dvě hodiny plavby od slavného thajského letoviska na ostrově Phuket, je maličké souostroví Phi Phi. Pouze jeden z ostrovů – Phi Phi Don – je obydlený. Ty ostatní jsou součástí přírodní rezervace.

Ostrovy Phi Phi

 
Článek

Ještě v první polovině 90. let minulého století tahle místa pomalu nikdo neznal. Na ostrově byla pouze vesnice „mořských cikánů“, kočovníků pocházejících prý odkudsi z Indonésie. Zvenčí se tam dostalo jen pár dobrodruhů, hledajících ideály neporušené přírody. Na Phi Phi Donu byly dvě desítky provizorních chatrčí, protože málokdo z návštěvníků tam vydržel déle než pár dní.

Ztracený ráj

Mezi batůžkáři se ale pověst o pozemském ráji roznesla, návštěvníků přibývalo a s nimi se rozrůstala i nabídka služeb. Objevily se hotely, apartmánové osady a pak už to šlo samo: hospody, směnárny, půjčovny potápěčského vybavení, tetovací salóny. Onen skrytý ráj definitivně pohřbili američtí filmaři, kteří tam přijeli příběh o ráji natočit. Film Pláž s Leonardem DiCapriem v hlavní roli se z velké části točil na ostrůvku Phi Phi Le.

Foto: Bohuslav Borovička , Právo

Film Pláž se natáčel na Phi Phi Le.

Je to mořská laguna obklopená ze tří stran mohutnými strmými skalisky. V tomto uzavřeném světě s krásnou bílou pláží se na několik týdnů roku 1999 usadili filmaři z Century Fox a celý svět se jejich prostřednictvím o tomto místě dozvěděl.

Film Pláž odstartoval hromadný nájezd na ostrůvky Phi Phi. Na úzké šíji ostrova Phi Phi Don mezi dvěma kopci zanedlouho nebylo k hnutí a cikáni se stáhli na vzdálenější skalnaté pobřeží. Na ostrově, kde se film natáčel, se nic stavět nesmí, návštěvníci ho musejí opustit před setměním, ale ráj byl stejně navždy ztracen. Na kraji pláže stojí budka s cedulí WC a na opačném konci pláže si každé ráno rozloží mobilní vývařovnu kramář ze sousedního ostrova.

Zlověstné varování

Následující domněnka je možná příliš kacířská, ale budiž. Nezačíná mít příroda dost lidského běsnění? Nestačí nám, že jsme obsadili ostrov Phuket, kde jsou desítky hotelů, přelidněné pláže a všechno to, co si masová přítomnost lidí vyžaduje? Musíme opravdu zabrat každý kousek přírody a zničit ho tím, že z něj uděláme další konzum, další místo k ukojování naší nenasytnosti?

Foto: Bohuslav Borovička , Právo

Cikánská vesnice na Phi Phi Don

O Vánocích roku 2004 se i přes souostroví Phi Phi převalila obrovská přívalová vlna, která smetla do moře všechno, co lidé na úzké šíji největšího z ostrovů postavili. V onen den bylo na ostrově na deset tisíc lidí, převážně turistů. Téměř polovina z nich zahynula. Ani tohoto zlověstného varování lidé nedbali. Neuplynul ani rok od katastrofy a ostrov Phi Phi Don nabízel návštěvníkům 1500 lůžek v nově postavených hotelích a apartmánových komplexech.

Jeskyně Vikingů

Dlouho před tím, než ostrovy Phi Phi objevili turisté, je znali potápěči a přírodovědci. V jejich okolí jsou překrásné a téměř neporušené korálové útesy, obydlené unikátními živočichy.

Ostrovy znali také labužníci, nebo spíše jejich dodavatelé. V krasových jeskyních, zejména na ostrůvku Phi Phi Le, sídlí vlaštovky, jejichž hnízda patří k nejvybranějším pochoutkám čínské kuchyně. Sběrači hnízd, vybavení horolezeckou technikou, stěny jeskyní pravidelně plundrovali. Zákazy a pokuty nebyly nic platné, labužníci vyvažovali hnízda zlatem. Dnes hlídají vstupy do jeskyní strážci přírodní rezervace ozbrojení samopaly.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Pláž na ostrově Phi Phi Leh

Turisté mohou navštívit pouze jednu z jeskyní na Phi Phi Le, známou jako Jeskyně Vikingů. Kdosi ji takto pojmenoval, když na jejích stěnách uviděl malby znázorňující plavce na podivných lodích. Odborníci opakovaně připomínají, že na obrázcích nejsou Vikingové, kteří se do těchto krajů nikdy nedostali, nýbrž Číňané, jejichž průzkumné a obchodní flotily Andamanské moře často navštěvovaly, ale název už se vžil i v renomovaných turistických průvodcích.

Souostroví Phi Phi patří k nejnavštěvovanějším místům jižního Thajska. Je možné se tam vypravit z města Krabi na pevnině anebo tam podniknout třeba jen denní výlet během dovolené na ostrově Phuket.

Foto: Bohuslav Borovička , Právo

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám