Hlavní obsah

Přestože na horách leží až dva metry sněhu, některé areály o víkendu končí

Na českých horách stále panují v některých oblastech dobré podmínky pro lyžování, řada areálů ale už o víkendu ukončí sezónu. Za posledním lyžováním se můžete vydat do Ústeckého kraje či do některých středisek na Vysočině a středních Čechách. V Jeseníkách stále leží dva metry sněhu, ale pokrývá ho led. Naopak velmi dobré lyžařské podmínky hlásí Šumava a Krkonoše.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Naopak velmi dobré lyžařské podmínky hlásí Šumava a Krkonoše.

Článek

Na sjezdových tratích v Krkonoších a Orlických horách leží až 190 centimetrů sněhu. Největší české lyžařské středisko Špindlerův Mlýn hlásí více než metr sněhu a v Horních Mísečkách a ve Svatém Petru je upraveno 50 kilometrů běžeckých tratí. Od pátku do neděle se sice ve Svatém Petru konají snowboardové závody, ale provoz na sjezdovkách se neomezí.

V Deštném a Říčkách v Orlických horách jsou v provozu všechna přepravní zařízení. Na hřebenech je až 140 centimetrů zmrzlého sněhu.

V Libereckém kraji ve čtvrtek napadlo přes pět centimetrů nového sněhu. Areál v Harrachově uvádí 80 až 130 centimetrů sněhu. Nezaostává ani nedaleká Rokytnice nad Jizerou, kde je sněhu kolem 120 centimetrů. Rolby upravují i oblíbenou běžeckou Jizerskou magistrálu.

Na Železnorudsku na Šumavě fungují všechny skiareály. V největším tamním středisku Špičák leží od 80 do 120 centimetrů sněhu a do dnešního rána navíc připadlo pět centimetrů čerstvého prašanu. Na víkend budou upraveny i desítky běžkařských tras.

V provozu jsou i všechny lanovky a vleky v největším jihočeském středisku, Skiareálu Lipno. Na sjezdovkách leží zhruba 60 centimetrů sněhu a také tam připadává další sníh.

V Krušných horách v Karlovarském kraji po přechodném oteplení napadlo několik centimetrů nového sněhu. V největším skiareálu na Klínovci je ho až 150 centimetrů a fungují všechny lanovky a vleky včetně staré jednosedačkové lanovky z Jáchymova. V provozu je i Jáchymovská sjezdovka.

V sousedním Ústeckém kraji je situace horší. Kvůli nedostatku sněhu provozovatelé tamních středisek postupně končí sezónu, a lidé tak nyní mají nejspíš poslední šanci si zalyžovat. V neděli se uzavře třeba skiareál Zadní Telnice nedaleko Ústí nad Labem.

S lyžováním se v neděli rozloučí také areál na Šibeničním vrchu u Mnichovic ve Středočeském kraji. O víkendu ale ještě budou otevřena všechna lyžařská střediska v regionu kromě areálu v Kvasejovicích. Největší středočeský areál Monínec má být otevřen ještě několik týdnů, na sjezdovkách tam leží přes půl metru sněhu.

I na Moravě se stále lyžuje. Ve Ski areálu Razula ve Zlínském kraji je na sjezdovkách až 90 centimetrů sněhu. Ve Velkých Karlovicích jsou sjízdné i běžecké trasy v údolí.

Na Vysočině je ještě otevřeno osm sjezdovek. Lyžuje se hlavně na Žďársku, ale třeba tamní středisko v Dalečíně končí sezónu již v neděli. V Jeseníkách v Olomouckém kraji pořád leží téměř dva metry sněhu, ale povrch sjezdovek i běžeckých tratí je především odpoledne zledovatělý. Horští záchranáři proto nabádají lyžaře k opatrnosti.

Rovněž v Beskydech je sněhu dost, ale sjezdovky jsou zledovatělé. V beskydské oblasti Visalaje zemřel běžkař na zledovatělém sněhu, když uklouzl a spadl ze srázu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám