Hlavní obsah

Sněžné skútry jsou módní zábavou, ne vždy bezpečnou a vítanou

Novinky, Dáša Palátková

V posledních letech není nic neobvyklého, že do lyžařských středisek přijíždějí hosté v luxusních vozech se skútry upevněnými na střeše. Problém ostatně není ani zajít do některé z půjčoven a dopřát si svou denní dávku adrenalinu. Jen bychom měli vědět, kde jezdit můžeme a kde je to krajně nevhodné, či dokonce zakázané.

Foto: Archiv Správy KRNAP

Pohled do místa v Krkonošském národním parku, kde byly skútry chyceny.

Článek

Sněžný skútr je v horách užitečný pomocník. Dnes si bez něj svoji práci neumějí představit záchranáři ani majitelé chalup či penzionů. Když se z něj však stane prostředek zábavy nezodpovědných řidičů, je ohrožena nejen unikátní příroda hor, ale také zdraví návštěvníků. Je mnoho míst, cest, plání a polí hojně pokrytých sněhem, kde je jízda na skútrech možná a nikoho svou zábavou nerušíte ani neohrožujete.

Na území národních parků mají skútry a terénní čtyřkolky zákaz

V přírodních lokalitách území národních parků, které si zasluhují nejvyšší stupeň ochrany, jsou výlety řidičů skútrů a nyní nově i terénních čtyřkolek na pásech však trvalým problémem. Arogance některých lidí není pro strážce ničím neobvyklým. Pravidelně se setkávají se slovními útoky. V minulosti byl v Krkonoších řidičem skútru v místě, kde nebyla jízda na skútru dovolena, dokonce zraněn pracovník Správy KRNAP.

Strážci národních parků tedy vyrážejí na časté kontroly. Šest skútrů zastihla hlídka v zářezu řeky Labe na Labské louce nad Labskou boudou, tedy v jedné z nejcennějších lokalit Krkonošského národního parku. Tam si několik mladíků ve volném terénu vytvořilo jakousi skákací rampu, kde zkoušeli řidičské umění. Posádku jednoho ze skútrů se podařilo zastihnout u stojícího stroje.

Ostatních pět skútrů odjelo směrem na Zlaté návrší a přes hřebínek na Šmídovu vyhlídku. Přestože se s touto skupinou hlídka ještě jednou ten večer potkala v oblasti Medvědína, jejich akrobatické kousky v těsné blízkosti policisty i strážce byly natolik nebezpečné, že neměli možnost zasáhnout. Pokuta je však ani tak neminula.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám