Hlavní obsah

Na sjezdovkách je dost sněhu, vlekaři chtějí udržet sezónu do Velikonoc

O slunečném víkendu lyžovaly na českých horách tisíce lidí. I přes oteplení je ve výše položených areálech dost sněhu. Vlekaři proto chtějí udržet sezónu až do Velikonoc. V nižších polohách je na svazích a běžeckých stopách sníh místy vydřený. Některé sjezdovky na Vysočině ukončily provoz, stejně tak i bruslařská dráha na Lipenské přehradě v jižních Čechách.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Výborné podmínky pro lyžování mají Beskydy. Provozovatelé jsou s návštěvností spokojeni a lidé by podle nich neměli váhat a do hor vyrazit i příští týden.

Článek

Více lidí než obvykle přijelo o víkendu do areálů v Krkonoších, Orlických a Jizerských horách, kde je na sjezdovkách od 40 do 200 centimetrů sněhu. Ve Špindlerově Mlýně lyžovalo kolem 12 000 lidí a jen o něco méně jich bylo v Rokytnici nad Jizerou. S návštěvností byli spokojeni i na Černé hoře, Dolní Moravě v Králickém Sněžníku nebo v Harrachově.

Rušno bylo i v krušnohorských areálech. Na svazích je tam od 60 do 160 centimetrů sněhu, běžecké stopy jsou upravené a víkend či dovolenou tam vedle domácích tráví i zahraniční turisté. Naopak v Ústeckém kraji měli lidé o lyžování malý zájem, i když sníh stále je. Na Telnici u Ústí nad Labem dokonce spustili kvůli minimální návštěvnosti vleky jen v neděli. Podle provozovatelů si lidé asi už myslí, že je jaro.

V provozu jsou stále šumavské areály, a to včetně rakouských, běžkaři tam mají k dispozici desítky kilometrů upravených tratí. V některých partiích přesto musejí počítat s rozbředlými místy a v lesních úsecích s jehličím ve stopě.

Sněhu neubývá ani v Jeseníkách, na Ovčárně jsou ho až dva metry a krásné počasí tam o víkendu přilákalo hlavně běžkaře, kteří využívali upravenou trasu z Ovčárny na Švýcárnu a Červenohorské sedlo. V horách ale stále platí třetí lavinový stupeň.

Výborné podmínky pro lyžování mají Beskydy. Provozovatelé jsou s návštěvností spokojeni a lidé by podle nich neměli váhat a do hor vyrazit i příští týden. Do střediska Bílá na Frýdecko-Místecku zavítalo o víkendu asi 4000 lyžařů. Hodně lyžařů a turistů přijelo i do skiareálu Mosty u Jablunkova na Frýdecko-Místecku.

Návštěvnost si pochvalují ve Zlínském kraji. Například v areálu Troják v Hostýnských vrších je na sjezdovkách 60 centimetrů až dva metry sněhu, Pustevny v Beskydech mají v průměru kolem 70 centimetrů. Menší potíže už mají ale běžkaři, stopy místy mizí.

Na Vysočině jsou dobré podmínky pro lyžování už jen ve vyšších polohách Žďárska a na Šacberku v Jihlavě.

Horší kvalita sněhu je ve středočeských areálech, přesto tam lyžovaly stovky lidí. Ski Relax Monínec u Sedlce-Prčice má kolem půl metru sněhu a Chotouň u Prahy 70 až 90 centimetrů. Lyžovalo se i na příbramské sjezdovce Padák. Naopak v Kvasejovicích u Sedlce-Prčice už sezóna skončila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám