Hlavní obsah

Do Řezna bez řízku – zážitek pro dva za tři tisíce korun

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Láká vás cestovatelský víkend a nemáte na to mnoho peněz? Nevadí, pokud budete sledovat slevy nejrůznějších dopravců, můžete si užít zajímavý víkend i za málo peněz. Výlet do Řezna tak lze se vším komfortem podniknout ve dvou lidech do tří tisíc korun. A pokud se budete snažit, v létě to půjde v případě využití stanu a potravinové nenáročnosti i o tisícikorunu levněji.

Cesta za 3000 korunVideo: Jakub Kynčl, Novinky

 
Článek

Pojďme po stopách naší cesty do Řezna, navštivme mýtickou Walhallu, užijme si romantické Domažlice a vraťme se zpět do Prahy s fotoaparátem plným kouzelných snímků.

VY CESTUJETE, MY PLATÍME
Stačí splnit základní podmínky naší cestovatelské akce a máte šanci, že vám vaši cestu plně proplatíme.
1.Jeden člověk se musí vejít do 2000 Kč, dva do 3000 Kč.
2.Minimálně jednu noc musíte strávit mimo bydliště.
3.Spaní pod širákem, stanem či u známých není povoleno.
4.Podmínkou je využití hromadných dopravních prostředků, bez použití mimořádných či členských slev. Automobily, kola, autostop, černá jízda apod. nejsou povoleny.
5.Žádná vlastní strava s sebou a žádné hladovění.
6.Náklady cesty doložíte fotografií všech účtenek.
7.Autor dává souhlas s použitím článku a fotografií v deníku Právo a na serveru Novinky.cz. Redakce má právo zasahovat do textu.
8.Fotografie autora na cílovém místě podmínkou.
9.Vyhrazujeme si právo jakýkoli nabídnutý materiál bez udání důvodu odmítnout.
10.Cesta bude proplacena jen v případě otištění materiálu.
Své materiály posílejte společně se svým telefonickým kontaktem na e-mail vasecesty@novinky.cz

Jak do Řezna? Ideálně vlakem. České dráhy mají na víkendové dny speciální tarif Sone+ DB, který umožňuje dvěma dospělým lidem (a až třem dětem do 15 let) za pevnou cenu cestovat od půlnoci do půlnoci po ČR a příhraničních oblastech. Do nich jakýmsi kouzlem spadá i německý Regensburg, tedy Řezno. Tam jsme se vypravili v ďábelských 5:07 ráno, s jedním přestupem ve Schwandorfu. Cena lístku byla 700 korun, zbývá nám tedy 2300 korun.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Katedrála v Řezně je skvostem bavorské gotiky.

Na místě jsme byli v 9:45 a vzhledem k netypicky příznivému počasí na únor (rozumějte: nesněžilo a nepršelo) jsme hned vyrazili k budově zvané Walhalla, která se tyčí na kopci nad obcí Donaustauf, asi deset kilometrů od samotného Řezna. K chrámu, který byl slavnostně otevřený v říjnu 1842, se dostanete jednoduše městskou dopravou.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Výlet z Řezna směrem k Walhalle určitě stojí za to. Svým známým můžete pak z fotek bez obtíží namluvit, že jste byli v Řecku.

TIP
Na autobusovém nádraží, které se nachází přímo u toho železničního, nasednete na linku číslo 5 a necháte se odvést do zastávky Donaustauf - Walhalla straβe. Nenechte si prodat drahý jednosměrný lístek a žádejte si tzv. TagesTicket, vyjde vás na 3,80 euro a platí vám na cestování v Řeznu po celý den. Ba co víc, platí pro pět lidí, takže pokud jste na vlakový lístek přibrali i své ratolesti, nezaplatíte za ně o nic více. A když pojedete třeba jen ve dvou a budete mít štěstí jako my, „přifaří“ se na váš lístek i někdo z místních a na lístek se s vámi složí. Zastávka je na znamení, tak si ji dobře ohlídejte.
Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Trocha bláta výletníky nemůže rozházet. Procházka lesní stezkou na Walhallu může být i dobrodružná. Stačí, když je blátivá a navíc mírně namrzlá.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Lesní stezka okolo Walhally je příjemná i v předjaří.

Po vystoupení z autobusu vás ukazatele vedou několik set metrů po silnici, až dostanete na výběr pokračovat dále po silniční komunikaci či po tzv. Waldweg, tedy lesní stezce. Pokud jste vybaveni pevnými pohorkami, neváhejte a vydejte se právě po ní. Příjemná čtvrthodinka v přírodě vyvrcholí pohledem na jakýsi chrám vystavěný v první polovině 19. století.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Detaily Walhally jsou působivé.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Ve Walhalle si člověk připadá jen jako maličký tvor, to byl koneckonců i účel stavitelů.

Mohutné sloupoví a antické zdobení je v ostrém kontrastu s nepříliš výrazným okolím stavby a agrárně-průmyslovou krajinou. Interiér budovy asi není tak okouzlující, abyste za něj měli při nízkorozpočtové cestě utrácet tři eura (75 korun) na osobu. A jakmile se nabažíte výhledů, tak vzhůru zpět do Řezna…

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Výhled do krajiny z chrámu Walhalla

Co v Řeznu, když máte jen půl dne? Náš program dopředu čítal pouze procházku po kamenném mostě (Steinerne Brücke) a hledání domu, ve kterém žil známý obchodník Oskar Schindler, který se proslavil záchranou 1200 Židů během druhé světové války. Zbytek jsme nechali na aktuální náladě a impulzech, které na nás vyšle samo město.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Kamenný most (Steinerne brücke) se datuje už do první poloviny 12. století.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Dům Oskara Schindlera se skrývá v malé uličce v centru města.

Jak strávit pět hodin v Řezně?
Zapadli jsme do pekárny, kde jsme si dopřáli čerstvý horký preclík. Prohlédli jsme si tamější slavnou katedrálu, poslechli si značně alternativní hudební projev pouličních umělců a nakoupili v supermarketu obří bagetu, výrazný dánský sýr, farmářskou šunku, šťavnatá rudá rajčata, minerální vodu a pomerančový džus, čímž jsme se vybavili potravinami až do večera. A mimochodem, rajčata jsou v místních supermarketech nesrovnatelná s těmi českými. Jejich krásnou rudou barvou doplňuje i výborná sladká chuť. To je bohužel něco, o čem si můžeme v českých obchodech nechat jen zdát.
Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Pečivo, šunka, sýr, rajčata a sladký nápoj pro doplnění cukrů. Nic víc na budgetové cestě ke štěstí nepotřebujete.

Když na nás pozvolna začal útočit nemilosrdný chlad, nasedli jsme na vlak a se stále platným lístkem popojeli do Domažlic. Nejdříve jsme plánovali přespat v Německu, ale ceny ubytování a snadnost dopravy následující den mluvila pro naši domovinu. Do Domažlic jsme přijeli až po soumraku a ubytování hledali „na blind“.

Chmelové posilnění na další den

Vybrali jsme si nakonec hotel přímo na náměstí. Rozhodla domácká atmosféra a všude možně vylepená ocenění za kvalitu tamějšího čepovaného piva. Ubytování i se snídaní vyšlo na 900 korun, což sice nebylo úplně to, co jsme si představovali, ale třítisícový rozpočet byl vyčerpaný jen z poloviny a ubytování v úplném centru nás přeci jen zlákalo. Večer jsme uzavřeli drobnou večeří (polévkou, sekanou s bramborem a několika iontovými chmelovými nápoji) a odebrali se na lůžko.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Na levnou cestu asi až zbytečně luxusní přespání. Domažlice však mnoho cenově zajímavých ubytování neskýtají.

Křivá věž dominantou centra

Po chutné a vydatné snídani jsme opět nahodili na záda batožinu a vydali se zkoumat krásy Domažlic. Sychravé počasí doplněné o sněhánky se sice rozhodlo, že nám půvaby města nevydá jen tak, ale my jsme se nedali. Nejdříve jsme si prošli Náměstí Míru a důkladně si prohlédli křivou Kulatou věž arciděkanského chrámu. Její špice tyčící se ve výši 56 metrů je vychýlená z osy o celých 60 centimetrů, což dokáže lidské oko bez potíží zaregistrovat. A pak? Prošli jsme si zbytek centra, vyšplhali se na jeden z kopců a po poledni jsme dorazili na vlakové nádraží, kde jsme si zakoupili skupinovou jízdenku do Prahy pro dvě osoby za 362 korun.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Domažlické Náměstí míru

A abyste neřekli, že jsme hladověli, tak jsme si hned po příjezdu do metropole, ještě s batohy na zádech, objednali bohatý oběd v holešovické putyce Vltavín. A i s ním jsme se o několik desetikorun vešli pod magickou hranici tří tisíc korun. Celkově nás cesta vyšla na 2943 korun českých a na cestě jsme byli zhruba 35 hodin. Závěr cesty je tedy jasný - řízek si na výlet do Řezna balit nemusíte…

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Výsledek výletu do Řezna a Domažlic? Pro dva jsou tři tisíce korun možná až zbytečným komfortem. Do této sumy byste se bez potíží vešli i s dítětem.

WEBY PRO PLÁNOVÁNÍ CESTY
www.cd.cz (stránky Českých drah)
www.walhalla-regensburg.de (stránky chrámu Walhalla, kde najdete v záložce Öffnungszeiten otvírací dobu)
www.regensburg.de (oficiální stránky Řezna, které mají i svou českou mutaci)

Anketa

Lákalo by vás navštívit německé Řezno?
Ano
24,7 %
Ne
75,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3707 čtenářů.

Cesta do Řezna za 3000 korun

Vlaková jízdenka pro dvě osoby na sobotu - 700 Kč

Denní autobusový lístek pro dva v Řeznu - 95 Kč (3,8 euro)

Nákup potravin v Řeznu - 335 Kč (13,40 euro)

Večeře v Domažlicích - 180 Kč

Ubytování v Domažlicích se snídaní - 900 Kč

Vlaková jízdenka pro dvě osoby Domažlice-Praha - 362 Kč

Nedělní pozdní oběd v Praze - 362 Kč

NÁKLADY CELKEM: 2934 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám