Hlavní obsah

Praha má novou památku z doby Karla IV., zdarma ji otevírá ve středu

Právo, Stáňa Seďová

Při rekonstrukci střechy Staroměstské mostecké věže dendrologové zjistili, že dřevěné krovy nepocházejí z doby po požáru z konce třicetileté války, ale jsou původní. A to z období dokončování stavby Karlova mostu. Jsou tak staré víc než 660 let.

Foto: ABL

Při rekonstrukci střechy památkáři zjistili, že střechu Staroměstské mostecké věže drží krovy z roku 1350.

Článek

Ve středu od 10 do 18 hodin se budou moci lidé jít zdarma podívat na Prašnou bránu, Staroměstskou radniční věž i do sklepení a historických sálů radnice, na Malostranskou a Staroměstskou mosteckou věž, na věž kostela sv. Mikuláše na Malé Straně, na Petřínskou rozhlednu a do Zrcadlového bludiště.

Pro návštěvníky dne otevřených dveří na pražských věžích přichystali organizátoři jedno velké překvapení. Po půlroční rekonstrukci zpřístupní střechu Staroměstské mostecké věže, jejíž krovy jsou nejnovějším pokladem našich památkářů.

„V rámci dne otevřených dveří na pražských věžích lidé uvidí i střechu s původními krovy ze 14. století. Na to, že střecha této věže neshořela na konci třicetileté války při obléhání Prahy Švédy, jak se historici doposud mylně domnívali, se přišlo na základě dendrologického průzkumu trámů. Výsledky potvrdil i Národní památkový ústav. Podle památkářů je to skvost. Podobné krovy ze stejného období jsou jen v kostele sv. Anny a pak na Karlštejně,“ řekl Právu Martin Marcilis z ABL, která rekonstrukci střechy za milión korun prováděla.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Staroměstská mostecká věž

„Opláštění není samozřejmě původní a kolem podpírají původní krovy dnešní trámy, ale paradoxně nejvíce tomuto dřevu ublížil nátěr z doby 2. světové války, který měl být protipožární, ale tato látka dřevo spíše požírá. Už jednou byla sedmnáctimetrová střecha kvůli prohnilým trámům o 1,5 metru snížena,“ vysvětlil Marcilis s tím, že oni jen trámy ometli. Mnohem víc se prý natrápili s množstvím kabelů od kamer policie a Pražské informační služby, umístěných ve střeše věže.

V rámci doprovodného programu dne otevřených dveří připravila ABL, která má do ledna roku 2013 věže v pronájmu, od 18 hodin i speciální přednášku věnovanou rekonstrukci historických krovů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám