Hlavní obsah

Stále více lidí chodí do zoo, táhnou noční prohlídky a doprovodné programy

Novinky, Lucie Poštolková

Návštěvnost českých a slovenských zoologických zahrad je za posledních pět let nejvyšší. Vyplývá to z průzkumu, který nechala zpracovat Unie českých a slovenských zoologických zahrad (UC SZOO). Přičemž rostou také počty návštěvníků mimo hlavní sezónu. Lidé vyhledávají doprovodné programy od nočních prohlídek až po komentovaná krmení.

Foto: Dana Klejnová, Novinky

Krmení svišťů

Článek

„Zoologické zahrady fungují, až na výjimky, 12 měsíců v roce, přitom mnozí návštěvníci mají pocit, že do zoo se chodí jen v létě, protože přes zimu v nich není co k vidění. To ale není pravda a vzrůstající počet návštěvníků mimo sezónu to jen potvrzuje,“  říká MVDr. David Nejedlo, prezident UC SZOO.

Většina zoologických zahrad se minulý rok soustředila na rozvoj aktivit i mimo sezónu. Průzkum ukázal, že až 73 % respondentů by přišlo do zoo také v zimních měsících, kdyby byli osloveni lákavou nabídkou.

V současné době navštíví tři čtvrtiny návštěvníků zahradu v létě a čtvrtina v zimě. Více než 67 % respondentů přitom zoo navštíví alespoň dvakrát ročně a přes čtvrtinu respondentů dokonce více než třikrát. Více než třetina respondentů uvedla, že do zoo chodí kdykoli během roku.

Lidé vyhledávají nejbližší zoo, 62 % respondentů dojíždí maximálně 50 kilometrů. Vymyká se jen zoo Dvůr Králové nad Labem, kam více než polovina dotázaných dojíždí ze vzdálenosti nad 100 kilometrů.

Na dítě připadá dvě a půl dospělého

Průzkum ukázal, že návštěva zoo není jen rodinnou akcí, ale i skupinovou záležitostí. Na jedno dítě připadá dvě a půl dospělého návštěvníka. Největší zájem mají návštěvníci v zoo o krmení zvířat. Dalším „zaručeným tahákem“ je narození mláděte, noční prohlídka zoo nebo speciální akce, jako jsou „Strašidelná zoo“ nebo „Vánoce v zoo“.

Z průzkumu také vyplynulo, že většina lidí navštíví v České republice více zoologických zahrad (celkem 96 %) a přijíždějí osobním vozem (69 %).

Průzkum probíhal za podpory UC SZOO s agenturou CzechTourism od září do listopadu 2011 ve 14 českých zoologických zahradách. Osloveno bylo celkem 1268 respondentů starších 15 let.

UC SZOO je profesní organizací, zastupuje patnáct českých a čtyři slovenské zoologické zahrady.

Návštěvnost členských zoo UC SZOO
20116 516 728
20105 737 510
20096 379 456
20085 743 831
20076 321 544
20065 496 800

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám