Hlavní obsah

Ačkoliv se oteplilo, na českých horách leží stále dostatek sněhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory oteplení hlásí lyžařské areály dobré sněhové podmínky. Sněhu je zatím dostatek, i když někde může být mokrý. O víkendu by mělo podle předpovědi na některých místech ještě nasněžit. Upraveny jsou desítky běžkařských tratí.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Horní Mísečky

Článek

Na sjezdovkách v areálech v Královéhradeckém kraji leží až 240 centimetrů sněhu, většinou mokrého. Například ve Špindlerově Mlýně ve čtvrtek mrholilo, na víkend je předpověď nadějnější. V okolí lyžařských areálů jsou upravené desítky kilometrů stop pro běžkaře.

V Pardubickém kraji jsou v provozu všechna lyžařská střediska, a to i v níže položených oblastech. Na horách je místy až 170 centimetrů sněhu. Je těžký nebo umrzlý, přes den většinou měkne. Také v Beskydech je na sjezdovkách asi metr sněhu, o víkendu pojedou všechny vleky.

Oteplilo se i v Jeseníkách, ovšem i tam je sněhu stále dostatek. V nejvýše položených místech ho leží až dva metry. Zhruba stejnou sněhovou pokrývku hlásí některé krušnohorské skiareály, například Klínovec. Také střediska v nižších nadmořských polohách, například Mariánské Lázně, mají na sjezdovkách mezi 60 až 90 centimetry sněhu. O víkendu teplota patrně zůstane nad nulou a očekávány jsou sněhové či smíšené přeháňky. Dostatek sněhu je i na běžeckých trasách.

Teploty v Ústeckém kraji budou před víkendem sice atakovat desetistupňovou hranici, na sjezdovkách je ale pořád až metr sněhu a díky nočním mrazům se je daří udržovat ve velmi dobrém stavu. Lyžařská sezóna v kraji by mohla vydržet až do konce března. Výborné podmínky jsou i v sousedním Libereckém kraji, na svazích Jizerských hor a západních Krkonoš leží přes metr sněhu.

Dobré podmínky pro sjezdaře i běžkaře nabízí západočeská Šumava. V terénu leží většinou kolem metru přírodního sněhu, v oblasti jsou desítky kilometrů upravených tras, fungují všechna střediska. Podobné je to i na jihu Čech. Vleky tam jsou v provozu a na Zadově, kam míří zejména vyznavači běžeckého lyžování, jsou všechny stopy udržované.

Vlekaři ve Zlínském kraji zažívají nejpovedenější jarní prázdniny za několik posledních let, sjezdovky jsou plné. Podmínky pro lyžování jsou přes oblevu stále vynikající, a to i v níže položených oblastech. Na sjezdovkách je stále zhruba kolem jednoho metru sněhu, upravené jsou i běžecké stopy.

Na Vysočině se také potýkají s oblevou, v provozu ale zůstane většina vleků. Na některých uměle zasněžovaných svazích ještě leží i tři čtvrtě metru sněhu. Lyžovat se zřejmě bude o víkendu a většina správců plánuje otevření skiareálů i na příští týden, kdy budou mít školáci jarní prázdniny. Lyžařská sezóna však už podle informací na internetu skončila na sjezdovce Svatá Anna v Chotěboři.

V provozu je navzdory oteplení a dešťovým přeháňkám většina středočeských sjezdovek. Zavřeno má pouze areál v Kvasejovicích u Sedlce-Prčice, který je odkázán na přírodní sníh. Sezóna tam zřejmě už definitivně skončila. Teplé a deštivé počasí uzavřelo také na jižní Moravě sjezdovku Klínek v Předklášteří u Tišnova a svah v Blansku-Hořicích. Na obou totiž především ve spodních částech sníh roztál.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám