Hlavní obsah

Mezi nejkrásnější památky planety patří Amazonka i tibetský chrám

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zastavte se na chvíli a podívejte se na deset nejuhrančivějších památek planety. Na seznam serveru Lonelyplanet.com se například zařadily horské gorily v Ugandě a Rwandě, Amazonka, Antarktida, velryby u souostroví Tonga v Oceánii, Mont St. Michel ve Francii a další.

Foto: Profimedia.cz

Mont St. Michel ve Francii: pohádka nebo skutečnost?

Článek

Horské gorily ve Rwandě a Ugandě

Horské gorily patří mezi největší lidoopy. V národním parku des Volcans ve Rwandě a ugandském parku Bwindi Impenetrable si horské gorily mohou návštěvníci prohlédnout poměrně zblízka. Pokud budete sledovat zvířata hodinu, bude vám připadat těchto 60 minut jako celá věčnost.

Foto: Profimedia.cz

Horská gorila ve Rwandě

Foto: Profimedia.cz

Horská gorila ve Rwandě

Bhútán

Bhútánské království mezi místními známé jako Druk Yul (Země hromového Draka) hraničí s Čínou a Indií. Tamější kultura se opírá o starodávnou buddhistickou mytologii, kterou symbolizují éterické kláštery připomínající trochu pevnosti. Kombinace himalájských vrcholků s hlubokými údolími vytváří nevšední scenérie.

Foto: Profimedia.cz

Bhútán

Foto: Profimedia.cz

Bhútán

Djenné Mosque, Mali

V Mali v západní Africe se před 700 lety setkaly různé světy. Ze severu přišla architektura, islám a také výrobky jako sůl a hedvábí, z jihu a okolí pak zlato a slonovina. Již ve 13. století se Mali stalo ohromným obchodním impériem rozkládajícím se napříč celou západní Afrikou. Nejstarším městem je Djenné, bývalé kulturní centrum, kde se nachází neobyčejná mešita postavená z cihel a kravského hnoje.

Hustá hlína mešity během dne absorbuje žár a v noci jej uvolňuje, tomu napomáhají keramické pokličky, které jsou každý večer snímány z větracích otvorů. Teplo stoupá vzhůru a interiér se ochlazuje. Mešita zde stála  již od konce 13. století, současná stavba byla dokončena až roku 1907.

Foto: Profimedia.cz

Vyčnívající trámky slouží i k udržení stability konstrukce při extrémně vysokých teplotách.

Amazonka, Brazílie

Amazonka je s 6762 km nejvodnatější a nejdelší řeka na světě. První místo drží i ve velikosti povodí, zabírá totiž 40 procent území Jižní Ameriky. Protéká deštným pralesem, který se rozkládá na sedmi miliónech kilometrů čtverečních. Vytváří tak dohromady jedinečnou kombinaci fauny a flóry.

Vodní tok objevil na konci 15. století španělský námořník Vicente Yáñez Pinzón. Pozoruhodná je i tamní fauna, jež například čítá zhruba třetinu všech sladkovodních ryb (asi 2000 druhů). Charakteristická pro řeku je dravá piraňa, nebo Arapaima velká, která dosahuje délky až čtyř metrů. Turisté poznávají tamější život nejčastěji z paluby lodě, což kombinují s adrenalinovými výpravami do džungle.

Foto: Profimedia.cz

Mokřady v okolí Amazonky

Foto: Profimedia.cz

Lodě na Amazonce

Antarktida

Cestovat na Antarktidu je velmi finančně náročné. Směřují sem ledoborci z přístavu Hobart v Austrálii a z Punta Arenas v Chile. Ale ti, kteří sem nakonec dorazí, budou odměněni fantastickými pohledy na útesy z ledových ker, které tvoří až nadpozemský svět.

Foto: Profimedia.cz

Antarktida - svět sám pro sebe

Foto: Profimedia.cz

Antarktida - svět sám pro sebe

Národní park Serengeti z balónu, Tanzanie

Představte si, že letíte nad vyprahlými pláněmi savany v horkovzdušném balónu a pozorujete divoké safari z dostatečné vzdálenosti při východu slunce. Takový zážitek najdete v tanzanském národním parku Serengeti, jež se rozkládá na 1,5 miliónech hektarů. Nejkrásnější a nejdramatičtější jsou výlety v květnu a začátkem června, kdy migrují obrovská stáda pakoňů a zeber.

Foto: Profimedia.cz

Národní pak Serengeti v Tanzánii - výprava v horkovzdušném balónu

Foto: Profimedia.cz

Mont St. Michel, Francie

Mont St. Michel (Hora sv. Michala) je fascinující kombinace města, hradu, ostrova a opatství. Benediktinské opatství bylo dokončeno v 16. století ve stylu okouzlující gotiky. Obklopeno je vesnicí, která je opevněná hradbami a strážnými věžemi. Kouzelný ráz si místo získalo žulovitým výběžkem na okraji Lamanšského průlivu, jež je vidět už z dálky. Hora sv. Michala je jedním z nejnavštěvovanějších památek. Někteří samotáři tak raději dávají přednost pohledům z dálky, kdy můžete obdivovat siluetu staveb vůči hladině zátoky.

Foto: Profimedia.cz

Mont St-Michel ve Francii: pohádka nebo skutečnost?

Foto: Profimedia.cz

Mont St-Michel ve Francii

Plavání s velrybami, souostroví Tonga, Tichý oceán

Od června až do listopadu se okolo souostroví Tonga v Tichém oceánu rozmnožují velryby keporkaky. Turisté sledují namlouvání velryb z palub lodí. Plavání s majestátními kytovci pak provozují jen okolo ostrovů Vava’u a Ha’apai.

Foto: Profimedia.cz

Velryby na pobřeží ostrova Tonga v Tichém oceánu

Foto: Profimedia.cz

Velryby na pobřeží ostrova Tonga v Tichém oceánu

Skalní město Petra, Jordánsko

Hluboká a klikatá soutěska je branou do jednoho z nejpozoruhodnějších a nejtajnějších zázraků, jaké kdy člověk vytvořil. Petra se všem starověkým městům vymyká. Jejím velkolepým architektonickým zázrakem je pokladnice Al Khazneh vytesaná do skály. Je nádherně zachovaná, chráněná útesy, které se tyčí kolem.

Předpokládá se, že pochází z 1. století před naším letopočtem. Slovo Al Khazneh znamená poklad. Beduíni ji považovali za tak zázračnou, že podle nich měla obsahovat poklad z Egypta. Interiér vypadá jako hrobka či chrám. Ale ať už je to cokoliv, je na přírodní mramor nádherný pohled. Město Petra postavili Nabatejci před více než 2 000 lety. V období rozkvětu zde žilo 30 000 obyvatel.

Foto: Profimedia.cz

Skalní město Petra v Jordánsku

Foto: Profimedia.cz

Skalní město Petra v Jordánsku

Lhasa, Tibet

Lhasa je hlavním městem Tibetu. V překladu jeho název znamená - Svaté město, což potvrzuje jeho význam. Jedná se o duševní centrum buddhismu. Leží v 3600 m. n. m. pod zasněženými vrcholky Himaláje. Řídký vzduch vám možná vyrazí dech, ale neuvěřitelná podívaná stojí za to. Bílé vrcholky kontrastují s modrou oblohou a zlatou střechou chrámu Jokhang. Nejvíce okouzlující je však nezdolná veselost tibetského lidu

Foto: Profimedia.cz

Chrám Lhasa v Tibetu: oáza klidu a meditace

Foto: Profimedia.cz

Chrám Lhasa v Tibetu: oáza klidu a meditace

Reklama

Související témata:

Související články

Deset nejlepších měst, kde to opravdu žije

Noční život nejsou jen diskotéky, restaurace a alkoholické nápoje u baru kdesi v podzemí, ale také výtvarné happeningy, kluby na pláži či na střechách budov....

Výběr článků

Načítám