Hlavní obsah

Slovenské skiareály dokážou příjemně překvapit

Právo, Petr Veselý

V předních lyžařských střediscích na Slovensku hodně investovali do úprav tratí, lepších vleků nebo do zasněžování. Ale také do nákupních center, hotelů a restaurací. Čechy, kteří tu pár let nebyli, příjemně překvapí.

Foto: Petr Veselý, Právo

Na Kubínské Hoľi si dobře zajezdíte a za hezkého počasí si užijete i krásné panorama Nízkých Tater.

Článek

Čtyřsedadlová lanovka projela tmou na vrchol sjezdovky Dědina. Je v lyžařském středisku Velká Rača. Kolem trati nasvícené žlutým světlem výbojek to vypadalo idylicky. Stromy na hřebeni měly na sobě kožichy z jiskřícího sněhu a mezi nimi se vynořila ze tmy romanticky osvícená chata. Před ní stál stromek ozdobený elektrickými svíčkami.

Foto: Petr Veselý, Právo

Noční lyžování ve skiareálu Snow Paradise Velká Rača

Foto: Petr Veselý, Právo

Horská chata na sjezdovce připomínala v romantickém osvětlení chaloupku z pohádky.

Jakmile jsem si nasadil brýle a spustil se na lyžích dolů z kopce, idyla skončila. Trať byla dobře upravená a nasvícená, ale člověk musel být ve střehu, jako obvykle při nočním lyžování, kdy je přece jenom hůř vidět. Jezdily tu navíc malé děti a několik snowboardistů, kteří se svým prknem chvílemi dost zápolili. Pohodlně široká sjezdovka se v jednom místě dost zúžila a pak následoval prudký padák dolů, ke stanici lanovky.

V hospůdce uprostřed sjezdovky bylo slyšet i češtinu a polštinu. Lyžařské středisko Velká Rača leží v Kysuckých Beskydech, kousek od hranic s ČR a Polskem. Spojuje tři lokality, Dědovku, Margušku a Lalíky. Mají tu 14 kilometrů sjezdovek, které dokážou zasněžovat také uměle. I když se výška zdejších kopců pohybuje kolem tisíce metrů, jsou tu dvě černé tratě. Na Dědině se večer lyžuje od 17.30 do 21.00.

Foto: Petr Veselý, Právo

Svérázné místní lidovky

Foto: Petr Veselý, Právo

V Jánošíkově dvoře nedaleko Terchové si můžete vyzkoušet výrobu korbáčiků, lahodných pletených sýrů.

Nejdelší černá sjezdovka na Slovensku

Druhý den se přesouváme na jihovýchod, tedy z Beskyd do Malé Fatry. Vyjeli jsme do Snilovského sedla ve Vrátné dolině. Dřevěné zábradlí i terasa u výstupní stanice lanovky (1500 m) jsou obalené tlustou vrstvou lehce zledovatělého sněhu. Vypadá to hezky i drsně. Příroda nenechává nikoho na pochybách, kdo je tu pánem.

Foto: Petr Veselý, Právo

Na vrcholu Paseky, sjezdovky ve Vrátné dolině

Tady v sedle začíná nejdelší černá sjezdovka na Slovensku (na dvou kilometrech překonáte převýšení téměř 750 m). A také řada pochoutek pro milovníky lyžování ve volném terénu (freeride). Tratě vedou v blízkosti lanovky a nakonec přímo pod ní. Je to nejkratší a nejstrmější cesta dolů. Klesání dosahuje na nejprudších místech 58 procent (Oštiepková mulda). Milovníci adrenalinu si přijdou na své.

Foto: Petr Veselý, Právo

Na Poludňovém Grúni si dobře zalyžujete. A za hezkého počasí je odsud nádherný výhled do kraje.

Na tento sjezd jsem si netroufl. Vracím se dolů lanovkou a jedu lyžovat sousední trať, mírnější sjezdovku Paseky a pak na strmější, výše položený, Poľudňový Grúň. Jezdí sem pouze jednoduchý vlek (poma), ale mají tu komfortně širokou trať se dvěma rameny a bývá tu méně lidí. Člověk si tady lyžování víc užije. Navíc je odsud za pěkného počasí krásný pohled na zasněžené panorama hor středního Slovenska.

Dole pod Pasekami u půjčovny lyží potkáváme děti v barevných vestách. Rodiče, kteří si chtějí zalyžovat, tu mohou dát děti do jakési mateřské školy. Je to jedna z mnoha služeb, které středisko se 14 kilometry sjezdovek nabízí.

Foto: Petr Veselý, Právo

Rodičům, kteří si chtějí ve Vrátné dolině zajezdit na lyžích, pohlídají jejich malé děti profesionálky.

Z Malé Fatry, směr: Nízké Tatry

Restaurace Pizza van Roll pod vrcholem Chopku (2024 m) vznikla v bývalé strojovně lanovky. Architekt tam také řadu zařízení nechal, aby ozvláštnil interiér podniku. Ale to, co nás tam doopravdy nadchnulo, nebyly jeho nápady, byla to smetanová polévka s liškami. Jemná a úžasně aromatická.

Středisko Jasná Nízké Tatry je největší na Slovensku. Uspokojí většinu lyžařů všech věkových, váhových i sportovních kategorií. A nejen je.

Venku na sjezdovce se muž v přilbě rozběhl z kopce dolů a paraglidingový padák se vzedmul jak plachta. Během chvilky se vznášel nad sjezdovkami v Jasné a nad krajinou zalitou teplým odpoledním sluncem.

Milovníci sněhu tu mohou jezdit také na snowbiku (připomíná skibob), na snowscootu (jakási koloběžka s krátkými lyžemi místo kol) nebo skifoxu (sáňky s lyžemi). Ale lze si tu vyzkoušet rovněž kitewing, jízdu na lyžích nebo snowboardu, při níž jezdec využívá i jakési křídlo, které drží nad sebou.

Foto: Petr Veselý, Právo

Zdejší svahy, přímo po vrcholem Chopku (2024 m), si za příznivého počasí užívají také milovníci paraglidingu.

Mají tu snowpark, bobovou dráhu, školy pro snowboardisty a lyžaře, včetně těch malých (MAXiland), stejně jako babysitting, tedy hlídání děti. Ale hlavně tu mají 36 kilometrů sjezdových tratí různé obtížnosti i délek. Lze mezi nimi přejíždět, případně je kombinovat s freeridem.

Komu nestačí zajít si po lyžování na klasické apré ski, tedy na posezení v některém z barů, může si dopřát jako relax masáž, vířivku nebo hydromasážní vanu v některém z hotelů přímo na sjezdovce. Ale také si může zajet do termálních lázní v nedaleké Bešeňové.

Pohoda i podívaná na Kubínské Hoľi

Ze sjezdovky ve Skiparku Kubínská Hoľa (kousek nad Dolním Kubínem) je za hezkého počasí nádherný výhled do kraje. Areál nabízí jednoduchou, ale příjemně širokou trať. Dolní část ocení zejména začátečníci a rodiče malých dětí, v horní si dobře zalyžují i pokročilí.

Foto: Petr Veselý, Právo

Dolní část místní sjezdovky je ideální pro začátečníky.

Je tu také snowpark, dětský areál a škola pro lyžaře nebo snowboardisty. Hodně Čechů, tedy hlavně lidí ze severní Moravy, už toto nevelké, ale příjemné středisko ležící trochu stranou velkých center, objevilo. Tvoří totiž 30 až 40 procent jeho návštěvníků.

Praktické rady

O zmíněných lyžařských areálech se dozvíte víc na:

O cestování na Slovensko a dalších zajímavostech pak na www.slovakia.travel. Jsou tu rovněž informace o počasí a sněhových podmínkách, eurokalkulačka apod.

Autem je to do uvedených skiareálů kolem 500 km, tedy přes 6 hodin jízdy. Dovolená, zejména pro rodiny s malými dětmi, tu vyjde levněji než třeba v populárním Rakousku. A dorozumí se tu i lidé, kteří nemluví cizími jazyky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám