Hlavní obsah

Žižkovská vyhlídková věž slaví dvacet let

Právo, Stáňa Seďová
Praha

Před dvaceti lety vstoupili první návštěvníci na vyhlídku žižkovského vysílače. Vysílat se odtud začalo však už v květnu roku 1991. Dnes se část přebudovává na datová centra, rekonstruuje se restaurace a revitalizace čeká i park pod věží.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Za dobrých podmínek lze z vyhlídkové plošiny dohlédnout až 100 km daleko.

Článek

Kontroverzní věž s výškou 216 metrů a váhou 2200 tun, která je při pohledu na naše hlavní město nepřehlédnutelnou dominantou, slaví 18. února dvacáté jubileum. Vysílač, díky kterému se Pražanům a obyvatelům v okolí dostávalo televizního a rozhlasového signálu od začátku devadesátých let minulého století, kdy přestala vysílat Petřínská věž a vysílač Cukrák nepokryl celou metropoli, je mezi Pražany vcelku oblíben, ve světě je tomu spíš naopak.

Projekt vznikl pod vedením architekta Václava Aulického a statika Jiřího Kozáka v roce 1984, základní kámen žižkovské věže byl položen o rok později. A i když tehdy estetická stránka nebyla pro zadavatele vůbec důležitá, tým kolem Aulického si s projektem vyhrál a navrhl objekt připomínající raketu připravenou ke startu.

Mnohým se už ve své době stavba nelíbila a své odpůrce má i v současnosti. Naposledy byl žižkovský vysílač zařazen do žebříčku deseti nejošklivějších staveb světa amerického serveru CNN, kde zaujal čtvrtou pozici.

Věž se proměňuje

Pražané si ho však v průběhu let zkrášlovali. Nejvýraznější změnou bylo, když se na vysokých tubusech objevilo deset obřích miminek sochaře Davida Černého. Poté, co byla laminátová batolata odstraněna, dostala věž nové osvětlení.

„Od roku 2006 září našimi národními barvami – červenou, modrou a bílou a tak to zůstane i nadále. Změní se to jen v době žižkovského masopustu, kdy bude svítit zeleno-modro-červeně,“ prozradil Milan Kuzbach z Českých Radiokomunikací.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Těmito rourami protéká elektrický signál, který přenáší informace.

Významné změny se v příštích měsících dočká hlavně interiér věže a její okolí. „Nový nájemce v tuto chvíli rekonstruuje restauraci, která se rozšíří na tři místnosti. Prvním zákazníkům se otevře 1. června. Dále bude revitalizovat i park pod věží, kde by mělo být vybudováno dětské hřiště, minigolf, pivní stánek a v atriu by měla vzniknout otevřená scéna. Rekonstrukci dostane i vyhlídka v 93 metrech, která už dlouho nebyla v ideálním stavu,“ prozradil Kuzbach.

České Radiokomunikace, kterým díky ukončení analogového vysílání vznikl nový volný prostor – konkrétně 13 000 m2 – nyní kvapně modernizují a budují první datové centrum pro své korporátní zákazníky, poskytovatele ICT služeb a telekomunikační operátory. Z anténního nástavce v současnosti vysílá digitálně jedenáct televizních a osm rozhlasových stanic.

Na věži jsou také vysílače mobilních operátorů nebo zařízení na měření kvality ovzduší v Praze. Podle Českých Radiokomunikací bude věž i přes neustále se rozvíjející a modernizující technologie a přenos dat plnit svou funkci ještě určitě desetiletí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám