Hlavní obsah

V Bedřichově se o víkendu pojede lyžařský závod určený pro veřejnost

Právo, Jana Hanušková

V sobotu 11. února startuje v Bedřichově v Jizerských horách Ski magazín Tour. Pokud jste se do závodu, v němž si můžete vyzkoušet dva lyžařské běžecké styly, tedy klasickou techniku i bruslení, ještě nestihli přihlásit, máte nejvyšší čas.

Foto: Ski magazín Tour 2012

Přihlásit se může každý, kdo má odpovídající fyzickou kondici.

Článek

Běh na lyžích má v Česku obrovskou tradici. Ostatně kdo někdy absolvoval Jizerskou padesátku nebo alespoň stál na stadiónu v Bedřichově ve chvíli, kdy se pětitisícový dav dával do pohybu, ví, o čem je řeč.

Jenže zatímco v profesionální podobě jsou běžky velmi pestrou sportovní disciplínou čítající dva běžecké styly a nespočet disciplín od krátkých sprintů po devadesátikilometrové maratony, amatérům s chutí závodit donedávna v podstatě nezbývalo nic jiného než se přihlásit do některého z dálkových běhů. Nyní se situace změnila. Akce s názvem Ski magazín Tour startuje už v sobotu.

Double pursuit neboli skiatlon

„Právě nedostatek atraktivních závodů na kratší distance, kterých by se mohl zúčastnit kdokoliv, nás před třemi roky vedl k nápadu uspořádat v Bedřichově v Jizerských horách takzvaný double pursuit – neboli skiatlon.

Klání, ve kterém si účastnici vyzkouší oba běžecké styly na profesionálně připraveném okruhu. Běh klasickou technikou, povinný průjezd boxy, výměna lyží, i bruslení, to vše jsme tehdy vůbec poprvé umožnili absolvovat doslova každému,” řekl Právu Jan Klouček, který stál v roce 2010 za vznikem jednoho z prvních nemaratonských, ale profesionálně připravených závodů u nás.

Foto: TJ, Právo

A protože vysoká účast potvrdila, že o závody podobného ražení je zájem, loni doplnila skiatlon dvojice podobně unikátních klání, běžecký cross a gundersen. V prvním případě soupeři bojují o umístění v dráze plné prudkých sjezdů, výšlapů a skoků, ovšem proti svému sjezdovému originálu mají na nohou stále pouze lyže s volnou patou, ve druhém jde o stíhací závod, do něhož účastníci vybíhají podle rozestupů vyjetých v předchozích dílech tour.

„Všechny závody budou probíhat, stejně jako v minulých letech, na stadiónu v Bedřichově s tím, že trať skiatlonu vede po tamním závodním pětikilometrovém okruhu, gundersen po stopách jizerskohorské magistrály a trať na cross se kroutí přímo nad prostorem stadiónu,“ říká Klouček.

Přihlásit se může každý, kdo má odpovídající fyzickou kondici. Závodníci si mohou vybrat třeba jen jednu disciplínu, celkoví vítězové budou vyhlášeni v ženské a mužské kategorii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám