Hlavní obsah

Slavný Hollywood u Berlína sfoukne sto svíček

Právo, Vladimír Plesník
Babelsberg

Nejste okouzleni od samého počátku. Nejprve pojedete dobrou půlhodinu příměstskou drahou řečenou S-Bahn z centra Berlína. Pak vstoupíte tuctovou vstupní branou se závorou a projdete kolem strohého hlídače. Za ním už čeká šedivá vozovka a směsice mohutných, nijak nádherných budov připomínajících hangáry.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Kde se skrývá veškerá sláva továrny na sny, magie německého Hollywoodu?

Článek

Kde se tedy skrývá veškerá sláva továrny na sny, magie německého Hollywoodu? Hala Marlene Dietrichové, náměstí Billyho Wildera, ulice Quentina Tarantina – jména na ukazatelích znějí slavně. Jinak jako kdyby studio Babelsberg vysílalo na první pohled turistům poselství: jděte klidně dál, tady není nic k vidění. Samozřejmě že je.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Tarantino chtěl skutečný požár

Ve dvaceti ateliérech na více než 156 tisících čtverečních metrech dýchá nenapodobitelný svět filmového plátna se stavbami z překližky a polystyrenu, s reflektory, jeřáby s kamerami a pohyblivými scénami.

Tady nechal režisér Tom Tykwer postavit pro svůj thriller The International slavnou rotundu newyorského Guggenheimova muzea, aby ji ve zběsilé přestřelce provrtal déšť kulek.

Foto: Profimedia.cz

Roman Polanski natočil v Babelsbergu oscarové drama Pianista i novější film Muž ve stínu.

Quentin Tarantino tu pro své Hanebné pancharty stvořil opulentní biograf, aby v jedné z klíčových scén lehl popelem, a to včetně prominentních nacistů. Svérázný americký „rejža“ umanutě trval na skutečných plamenech.

„Hasiči se však postavili proti, takže kopie kina k Tarantinově nevoli vyrostla v cementárně v Rüddersdorfu, aby ji později pyrotechnici zničili ohněm,“ vybavuje si průvodkyně Christine Meisingerová.

A kousek odtud si v luxusním karavanu na parkovišti „projížděl“ scénář jako vždy svědomitý Tom Hanks nebo do oběda vyspával Matt Damon, protože v noci skákal v Berlíně z mostu do Sprévy pro film Bourneovo ultimátum.

Foto: Profimedia.cz

Za roli mladé Němky Hanny ve snímku Předčítač získala Kate Winsletová Oscara.

Proč se všichni aktéři filmového světa najednou hrnou do Babelsbergu? Protože leží nedaleko hlavního města.

Protože sem přitékají subvence jak od spolkové kasy, tak z pokladny spolkové země Braniborsko. A protože místní architekti, kostymérky nebo osvětlovači, kteří se nejednou řemeslu vyučili ve studiu DEFA za éry NDR, se těší pověsti jedněch z nejlepších v oboru.

Kde ukázala nohy Marlene

Psal se podzim 1911 a Guido Seeber, hlavní kameraman firmy Bioskop, se osobně vydal do okolí Berlína bez kouřících komínů fabrik, s dostatkem slunečního světla a volným prostranstvím. Objevil pozemek na jihovýchod od Berlína, s opuštěnou budovou, kde se vyráběly umělé květiny.

Nejbližší vesnice se jmenovala Neubabelsberg a železniční stanice Nowawes. Ano, hádáte správně: Nová Ves, kterou založili čeští tkalci – protestanti, kteří sem uprchli před habsburským katolicismem. Ceny pozemků byly přijatelné (2,5 říšské marky za metr čtvereční), takže Seeber koupil hned 40 tisíc metrů. O několik měsíců později řemeslníci dokončili první skleněný ateliér.

Foto: Profimedia.cz

Výraznou roli v Hanebných panchartech režiséra Quentina Tarantina si zahrál Brad Pitt.

Osmnáctého února 1912 padla první klapka. Hlavní roli ve filmu Tanec mrtvých ztvárnila tehdy vyhlášená hvězda, Dánka Asta Nielsenová. V roce 1919 ateliéry převzala firma Universum Film AG (UFA). A pak už to běželo jako na drátkách. Legendární Fritz Lang natočil ve speciálně postavené obří hale sci-fi velkofilm Metropolis a kráska Marlene Dietrichová zkřížila své dlouhé nohy v Modrém andělu.

Vlastenecký epos o posádce ponorky nazvaný Červánky a dokončený v roce 1933, se stal jakýmsi pozdravem na uvítanou novým mocipánům – nacistům. Zejména Joseph Goebbels, říšský ministr propagandy, si byl velmi dobře vědom toho, jak vlivný nástroj se mu dostal do rukou. Založil tu Říšskou filmovou akademii a početné románky s herečkami, včetně Češky Lídy Baarové, mu vynesly přezdívku Babelsberský býček.

Vzkříšení Stalingradem

V éře NDR se v Babelsbergu usídlila DEFA (Deutsche Film AG). Zaměřila se na přepisy literárních předloh, historické snímky, indiánky s Gojkem Mitičem, filmy pro děti včetně pohádky Tři oříšky pro Popelku, v níž spojila síly s československým Barrandovem. Ze společenských děl nejvíc zaujala dvě o ženách – Legenda o Pavlovi a Pavle a Solo Sunny.

Foto: Profimedia.cz

Roli vůdce protihitlerovského spiknutí si ve filmu Valkýra zahrál Tom Cruise.

Po sjednocení Německa bylo studio prodáno za 150 miliónů marek francouzské firmě. Ačkoli Francouzi do něj napumpovali nemalé peníze, šlo to s ním od deseti k pěti. Vzkříšení se dostavilo až v roce 2000 s novým vlastníkem.

Živá voda na sebe vzala podobu Nepřítele před branami, výpravného eposu o souboji odstřelovačských es Rudé armády a wehrmachtu ve Stalingradu. Tvůrci dramatu s Judem Lawem, Rachel Weissovou a Josephem Fiennesem v hlavních rolích a pěti tisíci statisty v Babelsbergu utratili 95 miliónů eur (2,4 mld. korun).

Sešli se tu Polanski i Pitt

V Babelsbergu vznikly například válečné snímky Nepřítel před branami a Valkýra o atentátu na Hitlera s Tomem Cruisem, akční thrillery V jako Vendeta a Bourneovo ultimátum nebo drama Předčítač s Kate Winsletovou, která za něj získala Oscara.

Režisér Roman Polanski zde natáčel oscarového Pianistu i svůj nejnovější snímek Bůh masakru. Nejvíce pyšní jsou ale nyní v Babelsbergu na film Hanebný pancharti, příběh židovského komanda vraždícího nacisty. Vznikají tu i seriály německých televizí – například Dobré časy, špatné časy a večerníčky.

Úspěch snímku ze stalingradské bitvy vrátil Hollywoodu u Berlína, nejstaršímu studiu na světě, slávu a kouzlo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám