Hlavní obsah

Na dvoukilometrovém pásu zlatavého písku pláže Punta Cana najdete ráj

Právo, Bohuslav Borovička

Tam, kde se stéká Atlantik s Karibským mořem, na samém východě ostrova Hispaniola, je Punta Cana. Pravděpodobně nejproslulejší prázdninové letovisko Dominikánské republiky najdete v místech, kde bývaly jen vysušené bažiny zarostlé divokými křovinami. Vnitrozemí tak ostatně vypadá dodnes.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

V Cap Cana vznikají hotelové komplexy, které slibují ještě větší komfort, než ty dosavadní.

Článek

Písčité pláže, háje kokosových palem, teplé a průzračné moře. V této překrásné přírodní scenérii jsou na stokilometrovém pobřeží zasazeny desítky hotelů. Některé se snaží příliš nevyčnívat a splynout s prostředím, jiné vyznávají pochybnou zásadu, že nejlepší zahrada je betonová nebo dlážděná.

Kokosové pobřeží

Na samém východě ostrova, blízko míst, kde se míchají vody Atlantiku a Karibského moře, je Kokosové pobřeží. Šedesát kilometrů pláží, přes něž se nad moře sklánějí štíhlé palmy.

Samotná pláž Punta Cana je dvoukilometrový pás zlatého písku, kde je jen pár hotelů. Ta velká a rozlehlá střediska jsou v blízkém sousedství, na plážích severně od Punta Cana, které se jmenují Bávaro, Arena Gorda, Uvero Alto. Najdete tam také pláž Macao, kterou UNESCO prohlásilo za jednu z nejkrásnějších v Karibské oblasti. Tyto pláže mají dohromady nějakých pětadvacet kilometrů.

Mořské dno se tam svažuje pozvolna, takže si užijí i ti, kteří svým plaveckým schopnostem příliš nevěří.

Foto: Profimedia.cz

Jakýmsi centrálním letoviskem oblasti je Bávaro. V okolí někdejší vesnice u silnice, nesoucí dnes název Avenida Estados Unidos, se od 70. let minulého století staví ostošest. Rostou tam nejen hotely, ale i apartmánové komplexy a rezidenční čtvrti. U moře už místo nezbývá, takže se nová zástavba rozlézá nejen ve dvoukilometrovém prostoru od pobřeží, ale postupuje i hlouběji za centrální silnici. Jsou tam a dále vyrůstají nákupní střediska, restaurace, supermarkety, půjčovny aut.

Když se vám podaří sehnat nebývale levný pobyt v oblasti Punta Cana, mějte se na pozoru, neboť váš hotel či bungalov může být klidně i dva kilometry od moře.

Na hranici pustiny

Jižně od Punta Cana je nové středisko Cap Cana. To má ambice zařadit se po bok těch nejskvělejších nejen v Karibské oblasti, ale na světě vůbec. Je to sedm kilometrů pláží s jemným bílým pískem. Postupně tam vznikají hotelové komplexy, které slibují ještě větší komfort a rozsah služeb než ty dosavadní.

Dál na jih se zatím stavební ruch nedostal. Jižně od Cap Cana je hranice, za níž je pustina. V ní se ukrývá několik farem a pár osad, které si ještě uchovaly značnou část původnosti.

Po silnici 104 z Macaa nebo 106 z Punta Cana se dostanete do města Higuey, střediska provincie Altagracia. Čtyřicetitisícové město se může prokázat dějinami, sahajícími do hloubi pěti staletí. Nezůstalo tam však z oné doby nic, na co by si člověk mohl sáhnout. Největší historickou atrakcí je tamní bazilika.

Foto: Profimedia.cz

Bayahibe

Po silnici číslo 4 se z Higuey můžete vypravit do nejodlehlejší části východní provincie, do městečka San Rafael de Yuma, kde se dochovaly zbytky středověké španělské pevnosti Ponce de Leon. Silnice končí u hluboké zátoky a stejnojmenné rybářské osady Boca de Yuma.

Za poloostrovem, na němž se rozkládá přírodní rezervace, pokračuje pohostinné jižní pobřeží s letovisky La Romana, Juan Dolio a dalšími až k metropoli Santo Domingo.

Velkorysý all inclusive

V hotelových komplexech najdete pláže, bazény, všechny vodní a plážové sporty, co jich lidé vymysleli, školy potápění a tance merengue. Pro návštěvníky ze zámoří je to pobřeží hojnosti, protože tamní hotely fungují na systému all inclusive, který se v oněch krajích zrodil.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Staré Santo Domingo pamatuje dobu Kryštofa Kolumba.

Když se zapíšete v hotelu, nasadí vám na zápěstí plastový náramek. Ten vás opravňuje k neomezené konzumaci jídla a nápojů všeho druhu v restauracích, v barech u bazénů i na pláži. Ve většině hotelů je to zařízeno tak, že zůstává vždy alespoň jedno místo, kde se nalévá ještě dlouho po půlnoci a kde si můžete posloužit sendvičem, pizzou nebo párkem v rohlíku. Do programu all inclusive bývají zahrnuty i některé sportovní a rekreační aktivity.

Foto: TJ, Právo

To, co za all inclusive vydávají řecká, španělská či turecká střediska (o Egyptě ani nemluvě), je instantní polévka v porovnání s domácím kaldounem s játrovými knedlíčky. Dominikánský all inclusive je velkorysý a vydatný. Někteří rekreanti využívají jeho dobrodiní několik prvních dní po příjezdu v takové míře, že po zbytek dovolené se na jídlo a alkohol nemohou ani podívat.

Roztančená země

Součástí exotiky, kterou dovolená v Dominikánské republice nabízí, jsou i karnevaly. Konají se zpravidla počátkem roku, bývala to původně jakási obdoba našich dožínek, oslava na konci zimní sklizně cukrové třtiny.

Historická kombinace několika kultur od indiánů někdejšího kmene Taíno přes Španěly a Francouze až po potomky otroků dovezených z Afriky přinesla do země řadu různých kulturních prvků, které společně vytvořily svébytnou kulturu a jedinečnou atmosféru země. V průběhu prvních měsíců v roce se Dominikánská republika roztančí ve víru karnevalů.

Foto: Archiv, Právo

Masky jsou součástí tradičních dominikánských karnevalů.

Tanec a přehlídky skvostně dekorovaných alegorických vozů a barevných kostýmů začínají nejdříve v Santo Domingu. V ulicích se radují, tančí a zpívají tisíce lidí nejenom z Dominikánské republiky, ale do veselí se zapojují i mnozí z návštěvníků ostrova.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Karnevaly jsou tradiční oslavou ukončení zimní sklizně třtiny.

Rady na cestu

Jak a kdy

Na letiště Punta Cana létají charterové lety českých cestovek nabízejících pobyty v mnoha místech v oblasti Bávaro a Punta Cana. Hlavní sezóna trvá od našeho podzimu do jara. Průměrná teplota se pohybuje kolem 26 stupňů, relativní vlhkost vzduchu je nižší než v létě. Od května do října se teplota zvedne ke 30 stupňům, každý den sprchne a je opravdu vlhko.

Slunce a koktejly

V Dominikánské republice není malárie, nejsou tam jedovatí hadi ani jiné nebezpečné nemoci a potvory. V moři vás může něco píchnout (ropušnice) nebo požahat (medúzy), ale s tím si zpravidla poradí zdravotník v hotelu. Hlavní nebezpečí hrozí od sluníčka. Sebelepší krémy vás neochrání, když budete ležet na slunci od rána do večera. Nejčastěji si lidé zapomenou natřít nárty a uši. Následky jsou pak velmi bolestivé.

Časté přechody mezi vnějškem a klimatizovanými prostory dávají zabrat horním cestám dýchacím. Pozor na alkoholické koktejly. Jsou lahodné, působí dojmem, že zahánějí žízeň a doplňují tekutiny. Je to nebezpečný klam, který může člověka přivést do velmi nepříjemného stavu.

Čas, vízum a peníze

Když je v Praze poledne, v Dominikánské republice je o šest hodin méně. S českým pasem nepotřebujete při turistické návštěvě vstupní vízum. Místní měnou je dominikánské peso. Vzhledem k tomu, že většina hotelů funguje v systému all inclusive, nebudete hotové peníze příliš potřebovat. V běžném oběhu jsou americké dolary. Větší výdaje, jako půjčení auta, obstaráte platební kartou.

www stránky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám