Hlavní obsah

Lyžování v náruči švýcarských čtyřtisícovek pro fajnšmekry

Novinky, Dana Emingerová

Ve vysokohorském středisku Thyon 2000 ve švýcarském kantonu Valais budete bydlet i lyžovat uprostřed malebné alpské přírody, kde hned vedle dětských louček a mírných sjezdovek jsou i ty prudké černé a jedinečné terény pro freeride.

Foto: Dana Emingerová

Určitě nevynechejte ledovec Mt. Fort (3330 m), odkud jsou nádherné výhledy na alpská panoramata.

Článek

Ubytujete se v příjemných, prostorných a na švýcarské poměry cenově přijatelných apartmánech na naprosto jedinečném místě. Přímo na sjezdovkách ve výšce 2100 metrů – tedy přibližně na úrovni vrcholu tatranského Chopku.

A to stále není všechno: kolem vás se budou tyčit ty nejkrásnější alpské čtyřtisícovky. Uvidíte Matterhorn, Dent Blanche, Weisshorn, Obergabelhorn a Zinalrothorn.

A pokud se na lyžích vydáte až na ledovec Mt. Fort, budete mít před sebou i masív Mt. Blanc, dohlédnete na Monte Rosu či Jungfrau v Bernských Alpách.

Vysokohorské městečko

Thyon 2000 je se svou moderní architekturou velmi příjemné lyžařské městečko. V 70. letech – během rozkvětu francouzských betonových středisek – ho vybudovali Švýcaři na rozmezí lesa a bílých plání na východní straně proslulého největšího švýcarského propojeného skiareálu Čtyři údolí. Když se Thyonské (Sionské) údolí halí do mraků, v Thyonu se obvykle můžete opalovat.

Foto: Dana Emingerová

Lesní silnička vede až na místo, kde auta pojme podzemní parkoviště, ukryté pod dřevěnými aparthotely. V areálu najdete potraviny, pekaře, dobře vybavený sportovní obchod s půjčovnou lyží a snowboardů. Relaxovat můžete v sauně či u krytého bazénu s výhledem na alpské velikány. A pokud byste zatoužili zatančit si na diskotéce, je schovaná hluboko pod garáží, takže noční program rozhodně nikoho neruší.

Vařit můžete na pokojích anebo vyzkoušet švýcarské speciality ve čtyřech restauracích, kde kromě tradičních sýrových raclette a fondue doporučujeme ochutnat bifteky ze zvláštního plemene černých krav hérens, chovaných ve Valais farmáři s velkou pýchou.

Svahy pro každého

Pro rodiny tu funguje dětský klub s hernou a hlídáním. V lyžařské škole přímo v Thyonu před apartmány, kde jsou dětské loučky a vleky, berou žáčky od tří let. Pro pokročilejší jsou krásně upravené sjezdovky na svazích Etherolly (2450 m), které vedou po širokých pláních do Les Collons et Les Masses.

Pro lyžařské fajnšmekry je Piste de l’Ourse (Medvědí) – nádherná, prudká a široká červená sjezdovka s šestisetmetrovým převýšením, vedoucí lesním průsekem hluboko do údolí nad Veysonnaz. Dříve se na ní jezdily i závody světového poháru.

Foto: Dana Emingerová

Sjezd z Greppon Blanc, z výšky 2700 metrů.

Pokud máte v rodině opravdového experta na lyžování, bude nadšen hlavně ve volných terénech. Protože je Thyon součástí Čtyř údolí (Veysonnaz, Nendaz, Verbier, La Tzoumaz), na jednu permanentku můžete najezdit až 412 km sjezdovek a podívat se hodně daleko.

Foto: Dana Emingerová

Na startu Medvědí sjezdovky

Určitě nevynechejte ledovec Mt. Fort (3330 m), odkud jsou nádherné výhledy na alpská panoramata. Z jeho vrcholu padají nádherné sjezdovky do Verbier, které v posledních letech proslulo jako světová Mekka freeridu. Právě tady se totiž jezdí slavný závod Xtreme Verbier, jehož účastníky musí na vrchol hory vozit helikoptéra.

Výlet bez lyží

Na cestě do blízkého údolí Val d’Hérémence vás omráčí Pyramidy z Euseigne. Jde o zvětralé pískovcové skály, které mají na torzech špičatých vrcholů obrovské kameny, které vypadají, jako by každým okamžikem měly spadnout.

Živý skanzen prastaré švýcarské architektury si můžete prohlédnout v městečku Évolene. Nechte se provést průvodcem z muzea mezi tři sta let starými domy, ve kterých žili lidé mluvící zvláštním nářečím, vzdáleným od francouzštiny asi tak jako brněnština od češtiny.

Foto: TJ, Právo

Na konci údolí Val d’Herens najdete světový unikát – přehradu Grand Dixance s nejvyšší tížní hrází na světě (285 m). Několikapatrový hotel pod ní působí jako kostička ze stavebnice.

S dětmi se můžete zastavit i na farmě a podívat se třeba, jak se vyrábějí obrovské bochníky sýra raclette, domácí klobásy a sušené maso. Určitě oceníte i skvělé zdejší víno. Švýcaři jej vyrábějí v tak malých kolekcích, že se do restaurací či obchodů v zahraničí téměř vůbec nedostane.

Foto: Dana Emingerová

Zrající sýry na farmě v Champasse

Úžasným zážitkem je také návštěva moderní katedrály v Hérémence. Odvážná betonová stavba působí mezi dřevěnými chaloupkami ve stráni jako vetřelec z jiného světa. Tady si nechte pustit hudbu a dopřejte si poslech chorálů. V kombinaci s hrou stínů a světel dopadajících lomenými okny na oltář a do všech zákoutí této neuvěřitelně duchovní stavby, se vám určitě budou líbit.

Se psím spřežením

Vítaným zpestřením každodenního sportovního programu může být jízda psím spřežením. Stačí se vydat na lyžích z Thyonu do Les Masses k běžecké dráze na planině Muraz, kde po dvojicích projedete desetiminutovým okruhem pod střediskem Les Masses.

Foto: Dana Emingerová

Psí spřežení

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám