Hlavní obsah

Mexický Yucatán s tváří luxusu i hrdé chudoby

Novinky, Stáňa Seďová

Na Yucatánském poloostrově proti sobě stojí dva světy. Na jedné straně luxus, který vytváří sítě hotelových resortů a jejich zákazníků. Na druhé potomci Mayů – indiánů, kteří žijí mnohdy pod hranicí chudoby. Pyšní se bohatou historií a životem spojeným s přírodou.

Foto: Siam Travel

Rybářská vesnička na pobřeží Karibiku se brzy stala prázdninovým rájem.

Článek

Na východní straně Yucatánského poloostrova se táhne 120 kilometrů pobřeží, na kterém si každý cestovatel najde svůj vysněný kout. Na jeho špičce před pouhými čtyřiceti lety vyrostlo město Cancún. Když zešedl lesk Acapulka, letoviska na tichomořské straně Mexika, rozhodla se mexická vláda vytvořit nové bombastické prázdninové město.

Rybářská vesnička na pobřeží Karibiku se brzy stala prázdninovým rájem. Dnes jsou v Cancúnu desítky hotelových resortů se soukromými plážemi a beach kluby plnými zámožných turistů.

Příroda i zábava

Opustí-li cestovatel toto moderní pulzující město a vydá se směrem na jih, mine několik takzvaných přírodních parků, které představují jakési novodobé aquaparky.

V parcích, jakými jsou například Xcaret a XelHa, se návštěvníci na jeden den ocitnou v pralese s volně pobíhajícími zvířaty, potápějí se a šnorchlují u korálových útesů plných ryb a večer v amfiteátru zhlédnou velkolepé představení. Desítky herců, tanečníků a zpěváků jim ve světelné a hudební show představí historii Mexika.

Foto: Siam Travel

Vedle těchto parků mohou navštívit i delfinária a plavat sami v bazénu s jedním či dvěma delfíny. Zvláště děti s oblibou vyhledávají želví farmu, kde karety obrovské kladou vajíčka a jejich potomci se pak vydávají na svou první cestu do vln.

Carmen a Tulum

Po šedesáti kilometrech se cestovatelé dostanou do letoviska Playa del Carmen, kde už najdou o něco klidnější prostředí – maximálně pětipatrové hotely a slavnou třídu Quinta Avenida. Přes léto tu místní žijí v harmonii s hosty, mezi které patří často i Češi, již si právě toto letovisko oblíbili.

Mezi nejromantičtější, přesto turisty nejméně navštěvovaná letoviska na jihu patří ale Tulum. Panenská příroda je jen místy přerušovaná superluxusními privátními boutique hotely, které mají maximální kapacitu kolem dvaceti osob. Zde svým klientům personál splní každé přání a s prvotřídními službami tu mohou v soukromí vychutnávat klid a kouzlo Mayské riviéry.

Foto: TJ, Právo

Tento způsob trávení dovolené je velmi vyhledávaný hollywoodskými hvězdami a politickými celebritami. Krásy bílých pláží a modrého Karibiku si však lze vychutnat i v mnohem cenově přístupnějším ubytování na břehu moře.

Pozůstatky dávné civilizace

Nedaleko od rekreačních středisek se mohou cestovatelé dotknout historie staré tisíce let. Dvě hodiny cesty z Cancúnu na západ se před nimi otevře jeden z městských států Mayské říše – Chichen Itzá – se světoznámými mayskými a toltéckými pyramidami. Toto nejlépe zrekonstruované mayské naleziště na poloostrově Yucatán se v roce 2007 stalo jedním z nových sedmi divů světa. Rozluštění ornamentů na zdejších chrámech napomohlo k objasnění mayského astronomického kalendáře, který údajně stanovil konec světa na závěr letošního roku.

Foto: Siam Travel

Na hlavní monument, Kukulkánovu pyramidu, před lety vláda zakázala návštěvníkům výstup, ale dodnes – stejně jako v minulosti – se před ní na den rovnodennosti na jaře a na podzim scházejí davy obdivovatelů mayské kultury. Sluneční paprsky tu totiž na jedné ze stran pyramidy vytvoří dvě klikaté stopy podél celé stěny, které se u země spojí s kamennými hlavami hadů.

V areálu je největší hřiště náboženské míčové hry, která údajně obsahovala prazáklady dnešního fotbalu. Dvě mužstva hrála často několik dní a kapitánovi vítězů se dostalo té cti, že byl obětován bohům.

Ani ne hodinu od Playa del Carmen mohou turisté navštívit starý mayský městský stát Cobá. Právě zde totiž na rozdíl od Kukulkánovy pyramidy mohou vystoupat na vrchol nejvyšší mayské pyramidy na poloostrově – Nohoch Mull, což v překladu znamená velký pahorek. Z jejího vrcholu je překrásný výhled na prales, jenž vypadá, jako by byl bez konce.

Jak vypadá skutečný život potomků pradávných obyvatel Yucatánského poloostrova, je možné zjistit jen při cestě do vnitrozemí. Návštěva bílých Gringos u místních vyvolá zvědavou, ale přátelskou reakci. Pokud budete mít dobrého průvodce znalého místních poměrů, nechá vás starosta nahlédnout i do vesnické školy, kde se učí děti našeho prvního stupně základní školy.

Hosty vítají v krojích

Jakmile vesnici navštíví cizinci, místní tlampač tuto zprávu rozhlásí a hrdé vesničanky se obléknou do svých tradičních bílých krojů pošitých pestrobarevnými květinami. Většina obyvatel si skupinku bělochů jen z povzdáli svých chatrčí zvědavě prohlíží, ale rodiny v turismu o něco zběhlejší k pozvání domů přidají i ukázku tradičního indiánského tance, který předvádějí dívky a mladé ženy.

Domov znamená pro tyto indiány chýši s jednou, maximálně dvěma místnostmi, kde členové většinou početné rodiny – pohromadě žijí tři generace a standardní je tu mít osm až devět dětí – spí v sítích, hamakách. Zahradu tvoří buď vyprahlá písečná, nebo občas i bahnitá půda, kde je sem tam strom a zastřešené ohniště.

Foto: Siam Travel

Svým hostům po návštěvě nabídnou indiáni ke koupi rukodělné výrobky, šperky a vyšívané kroje. Těžko by se našel někdo, kdo by si nechtěl odvézt suvenýr a nedal příležitost přivydělat si lidem s velmi nízkými příjmy. Potomci mayských obyvatel jsou velmi hrdí a nikdy o peníze nežebrají, proto je zde zakázané dávat, i byť drobné mince, dětem, aby se žebrat nenaučily.

Přestože nemají lednice, pračky a podobné moderní vymoženosti s výjimkou televize – téměř u každé chýše najdete satelit – a vodu čerpají z černých barelů na střeše, kam je přiváděna z podzemí, rozhodně si nestěžují.

Sprchují se na zahradě hadicí, pitnou vodu jim dodává závozník, u kterého zaplatí v přepočtu zhruba 50 Kč za dvacet litrů, žijí šťastně, a jak sami říkají, jejich bohatstvím na rozdíl od nás je příroda a život v harmonii s ní.

Tequila
Není vyloučeno, že ti, kteří v tuzemsku nemohou tequilu ani cítit, jí v Mexiku propadnou. Známé značky tohoto nápoje v Česku totiž vlastně nejsou opravdovou tequilou. Tu poznáte tak, že bude mít na láhvi nápis 100% agave. Mexičané neznají žádnou stříbrnou a zlatou tequilu, ale dělí ji na bianco, reposado a aňejo. Původní bílou pálenku nepodávají se solí a citrónem a našemu zvyku zajídat reposado pomerančem a skořicí se od srdce zasmějí. V Mexiku se pije jako koňak, vychutnává se. Archívní tequila aňejo je pak pro skutečné labužníky. Při jejím pití se často pokuřuje doutník – nejčastěji kubánský.
Foto: Siam Travel

Rady na cestu

Peníze a ceny

Měnou je mexické peso, ale ve většině letovisek se dá platit i americkými dolary. Stejně tak jim tu nejsou cizí bezhotovostní platby kartami. Ve městech jsou ceny za jídlo, pití i služby podobné jako u nás. Směrem do vnitrozemí se pak snižují.

All inclusive

Program all inclusive v Mexiku se liší od toho, na co jsme zvyklí v Evropě nebo na severu Afriky.

Nalévá se tu jen prvotřídní alkohol, na pokojích je standardní plná lednice vychlazených nealkoholických nápojů a vedle toho šikovně umístěný šuplík by se dal jen těžko nazývat mini barem. Tequila, vodka, whisky a rum jsou k dispozici.

Kdy na Yucatán

V období našeho léta panují na Yucatánském poloostrově skutečná vedra, denní teploty dosahují čtyřiceti stupňů i víc, takže tu turistický ruch příliš nekvete. Na to navazuje období dešťů, které většinou končí se začátkem listopadu. Když se ukáže mexická zima, znamená to maximálně 16 stupňů, pod které většinou rtuť teploměru neklesne. Hlavní sezóna začíná v lednu a trvá do dubna či května. Tehdy začnou postupně teploty vzduchu stoupat nad 26 stupňů, na kterých se drží od ledna do března.

Jak letět

Do Cancúnu se zatím létá z Paříže nebo Amsterdamu. Let trvá zhruba 12 hodin, zpět díky pomoci větru bývá kratší.

Nebezpečí

Mexiko má většina lidí v povědomí jako velmi nebezpečnou zemi. Ale na mayském pobřeží není nutné se bát, protože mexická vláda velmi dbá na to, aby se tu turisté cítili bezpečně. Pozor je třeba dát jen v obchodě při vracení peněz a paradoxně také na policisty, kteří často vyžadují po turistovi „pokutu“ za nějakou banalitu. O drogách se v této lokalitě lidé bojí i mluvit. Nešvar, který se drží převážně v barech a na diskotékách, kdy ženám potřou hrdlo skleničky takzvanou tekutou marihuanou, se dá přisoudit spíše zvykům z turistických letovisek celého světa.

www stránky

www.mexican.cz www.visitmexico.com

www.mexikodovolena.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Dovolená snů na Mayské riviéře

Mexiko nabízí odpočinek u teplého moře i poznávání starých kultur. Desítky kilometrů bělostných pláží s pískem jako pudr, průzračné moře, palmy. Těm, kteří...

Yucatán je trochu jiné Mexiko

Poloostrov, který nabízí dovolenou u moře i poznávání mayských památek Mexiko patří mezi země, s nimiž se neseznámíte – natož abyste je poznali – během jedné...

Výběr článků

Načítám