Hlavní obsah

V Súdánu objevili čeští archeologové dávno ztracený chrám

Tým českých archeologů objevil v Súdánu dávno ztracený chrám z doby Merojského království, které se datuje do období 300 př. n. l. Pozůstatky chrámového komplexu evropští cestovatelé spatřili a vyobrazili v první polovině 19. století, ale poté zcela zmizel v poušti.

Foto: PR, ČTK

Konzervace paláce královny Amanišacheto v lokalitě Vád Ben Naga v Súdánu.

Článek

Při výzkumu archeologové nalezli pečetní prsten s vyobrazením núbijského boha Apedemaka, sošku původně egyptského boha Usira, fragment stély s merojským písmem a části pískovcových bloků s reliéfy. Na čtvrteční tiskové konferenci to řekl vedoucí expedice egyptolog a afrikanista Pavel Onderka z Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur.

Foto: Pavel Onderka, ČTK

Východní chrám v lokalitě Vád Ben Naga v Súdánu

Foto: PR, ČTK

Dělníci pracující pro expedici v lokalitě Vád Ben Naga v Súdánu.

Rozsáhlý chrámový komplex poblíž dnešního městečka Vád Bon Naga, které se nachází asi 130 kilometrů severně od hlavního města Chartúmu, byl vystavěn za Merojského království, které trvalo od 3. století př. n. l. do 4. století n. l. První objevitelé ho pojmenovali Týfónium podle postavy z řecké mytologie Týfóna, což byl obr se stovkou dračích hlav a s hlasem člověka, psa a býka.

Nyní je tato núbijská památka přístupná turistům. Onderka její návštěvu doporučuje a tvrdí, že čeští návštěvníci budou vzhledem k přátelským vztahům s expedicí a partnerství s Otrokovicemi vlídně přijati. Přes napětí a dělení země po referendu na dvě části, je tam situace klidná, ujišťoval.

Foto: PR, ČTK

Malý chrám v lokalitě Vád Ben Naga v Súdánu

Foto: Nováček Dušan, ČTK

Konzervace paláce královny Amanišacheto v lokalitě Vád Ben Naga v Súdánu.

Archeologové pracovali v této lokalitě, která je zapsána na seznam kulturního dědictví UNESCO, už třetí sezónu. Pokračovali také v konzervaci paláce královny Amanišacheto a takzvaného Východního chrámu, kde prováděli průzkum.

V lokalitě Vád Bon Naga, kde nyní žije kolem 3000 obyvatel, se za Merojského království rozkládalo město Arabikeleb, jedno z největších ve starověké Núbii. Okolo přelomu letopočtu v něm byl vystavěn jeden z největších paláců a nejméně pět chrámových staveb. V době největšího rozkvětu v něm žilo kolem 25 000 obyvatel.

Národní muzeum, jehož je Náprstkovo muzeum součástí, navazuje súdánskou expedicí na dlouhou tradici českých archeologických a etnografických výzkumů v nilském údolí. Do akce UNESCO na záchranu památek Núbie v první polovině 60. let minulého století se zapojilo spolu s Československým egyptologickým ústavem Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Foto: PR, ČTK

Základny výpravy v lokalitě Vád Ben Naga v Súdánu

Foto: ČTK

Čeští archeologové nezůstávají v Súdánu jen při výzkumu, ale navazují i přátelské vztahy s místními lidmi. V poslední sezóně zprostředkovali partnerství mezi městečkem Vád Bon Naga a Otrokovicemi a organizují podporu především místních škol.

Protože v místě není pitná voda a obyvatelstvo pije vodu z Nilu, členové expedice se chystají s podporou otrokovických vystavět čističku. Od původního záměru vyhloubit studnu museli vzhledem k nevhodnému geologickému podloží ustoupit.

Reklama

Výběr článků

Načítám