Hlavní obsah

Každodenní cestou do školy riskují život, vláda otálí s opravou mostu

Novinky, Lucie Poštolková

Cesta za vzděláním může být hodně složitá a komplikovaná. Školáci v Indonésii by doplnili, že je to také pěkný adrenalin. Několik žáků každý den riskuje svůj život na cestě do školy, šplhají totiž po polorozpadlém provazovém mostě přes řeku Ciberang, který poničily povodně. Každý den tak raději hazardují, že se utopí, než aby chodily delší cestu do školy.

BEZ KOMENTÁŘE: Děti v Indonésii musí cestou do školy přejít přes spadlý most

 
Článek

V polovině ledna se v oblasti Lebak částečně zřítily tři závěsné mosty kvůli povodním. Jeden z nich spojuje vesnice Ciwaru a Sabagi. Byl postaven roku 2004, měří 162 metrů a je jediným přístupem spojující dvě vesnice přes řeku Ciberang. Hojně ho využívají právě děti, aby byly ve škole včas. V minulosti ho už několikrát poničily povodně.

Desetiletý žák Muhammad Ikhwan přiznal, že raději chodí po pobořeném mostě, než aby šel o pět kilometrů delší cestu do školy. "Když nejdu po mostě, je to hodně daleko," řekl Ikhwan. Ale někteří rodiče se obávají o bezpečí svých dětí.

Než by si zašly, děti raději riskují

Místní obyvatelé vyzývají vládu, aby přemostění nechala opravit. Několik dnů po záplavách bylo na mostě vidět, že se ho někdo pokoušel alespoň trochu opravit. Vesničané jej stále využívají, ačkoliv je v dezolátním stavu.

"Věříme, že vláda učiní rychlá opatření, jež povedou k opravě každodenně využívaného mostu. Nejvíce po něm chodí právě děti z vesnice Ciwaru," řekl Epi Suhaepi, správce sousední vesnice Pasir Tanjung.

"Ano bojím se, že spadnu do řeky. Ale musím jít tudy," řekl devítiletý žák Muhammad, který nechce přijít o vyučování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám