Hlavní obsah

Horská služba varuje: hrozí laviny a sesuvy sněhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Intenzívní sněžení posledních dnů nepřineslo jen ideální podmínky do lyžařských středisek, ale i zvýšené nebezpečí na horských hřebenech a lavinových svazích. V Jeseníkách byl vyhlášen 3. stupeň lavinového nebezpečí. Ten platí i v Krkonoších, v Beskydech zase hrozí možnost lokálních sesuvů.

Foto: HS ČR

Zbytky jedné z lavin pod Kotelními jámami.

Článek

„V posledních pěti dnech napadl v Jeseníkách i Beskydech zhruba jeden metr nového sněhu. Proto varujeme před nebezpečím lavin a sesuvů. Zároveň nedoporučujeme v obou horských oblastech pěší túry právě pro velké množství sněhu. To, co by někdo ušel za dvě hodiny, mu v těchto podmínkách může trvat klidně čtyři až pět hodin. Může ho pak na zpáteční cestě snadno přepadnout tma,“ informoval náčelník HS Beskydy Radim Pavlica.

„Svahy se sklonem od 30 stupňů se mohou utrhnout. Bohužel, pořád je dost těch, kteří to nerespektují,“ zdůraznil náčelník HS Jeseníky Michal Klimeš. Návštěvníci by tak podle něj měli zůstat v lyžařských střediscích a tradičních běžeckých lokalitách, kde žádné nebezpečí nehrozí.

Pokud jde o množství sněhu, bezkonkurenčně vedou Jeseníky, kde díky rekordnímu sněžení pokrývá jejich vrcholky nyní až dvoumetrová vrstva sněhu. Ostatní hory mají zhruba o půl metru sněhu méně.

Dívku zranila cizí lyže

Úrazů na sjezdovkách přibývá úměrně se sněhovými přívaly. Vlekaři nemohou během denní chumelenice, přinášející vesměs těžký mokrý sníh, sjezdovky upravovat. Riziko zvyšuje velké množství lyžařů, což lze očekávat i nadcházející víkend.

Varováním byl už středeční těžký úraz školačky v lyžařském středisku Dolní Morava v Jeseníkách, která doplatila na střet s opuštěnou lyží na sjezdové trati. „Spadla lyžaři, jenž upadl před ní, a zůstala na cestě. Tím dívka utrpěla vážná zranění hlavy,“ informoval ve čtvrtek Právo náčelník HS Jeseníky Klimeš s tím, že nejvážnějším zraněním byla pravděpodobná fraktura lebeční kosti. Vrtulník vážně zraněnou lyžařku transportoval do nemocnice v Hradci Králové. [celá zpráva]

Sněhové podmínky pro lyžaře jsou dobré

Ochlazení a sněhová nadílka z posledních dní zlepšily ve většině skiareálů podmínky pro lyžování, někde se poprvé v sezóně rozjedou vleky. Podařilo se upravit také řadu běžeckých tratí, v provozu jsou i bobové a sáňkařské dráhy. Návštěvníky hor o víkendu zřejmě nepotěší počasí, na řadě míst je hlášeno oteplení a déšť.

V Krkonoších leží až 160 centimetrů sněhu a provozovatelé skiareálů označují podmínky za ideální. "V provozu jsou všechna přepravní zařízení i sjezdové tratě," řekl Petr Hynek z lyžařského areálu Černá hora v Janských Lázních na Trutnovsku. V Rokytnici nad Jizerou a v Harrachově jsou na víkend připraveny otevřené závody, v harrachovském běžeckém areálu se navíc v neděli uskuteční sportovní akce určená rodičům a dětem.

Nový sníh vylepšil podmínky i v Jizerských horách, například na Ještědu bude v provozu celý areál včetně sjezdovek Na Pláních a Skalky. Novou atrakci nabízí návštěvníkům Špičák - na vrcholu se po rekonstrukci otevřela oblíbená Skichata s restaurací, terasou a lehátky.

Nejvíce sněhu v Česku je nyní v Jeseníkách. "Je zde od 70 centimetrů až do dvou metrů v nejvyšších partiích v oblasti Pradědu a hlavního hřebene. Všechny areály jsou v provozu," řekl náčelník tamní horské služby Michal Klimeš. Ovčárna dokonce hlásí až 215 centimetrů sněhu. Návštěvníci by se však neměli pouštět mimo vyznačená místa, protože hrozí pád lavin.

Až do neděle hrozí sesuvy sněhu také v Beskydech, podle horské služby je pohyb ve volném terénu extrémně riskantní. Na upravených sjezdovkách budou lyžaři v bezpečí, běžkaři, kteří vyjedou z upravené trasy, by mohli uváznout v závějích.

V nejvyšších partiích Orlických hor je 100 centimetrů sněhu, metr sněhu je i v Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem. Pěkné lyžování slibují šumavské skiareály, v nejvyšších místech oblasti leží až 140 centimetrů sněhu. Na Špičáku přibylo sedm nových skitouringových tras, takže provozovatelé zaznamenali zvýšený počet skialpinistů. Na další solidní víkend se těší i vlekaři v Ústeckém kraji. Na sjezdovkách v Krušných horách leží od 25 do 45 centimetrů sněhu a další by měl připadnout. Rozjet vleky chtějí i tamní menší střediska.

Na Vysočině se díky ochlazení z minulých dnů podařilo pro lyžaře upravit další svahy, o víkendu se bude lyžovat ve 12 areálech. Ve Zlínském kraji se poprvé otevře svah v krajském městě, v pátek zahájí provoz i středočeská střediska Monínec, Chotouň a Kvasejovice. Na jižní Moravě jsou příznivé podmínky k lyžování v Olešnici na Blanensku a v Němčičkách na Břeclavsku, v pátek zahájí provoz také vlek v Hodoníně u Kunštátu.

O víkendu by si měli přijít na své také běžkaři, desítky kilometrů upravených tras jsou například v Jeseníkách, Jizerských horách, na Šumavě, v Orlických horách i v okolí Nového Města na Moravě na Vysočině. Problém mají provozovatelé v okolí krkonošské Černé a Světlé hory. "Poměrně hodně tam fouká a tratě jsou neustále zaváté, ale na víkend má vítr ustávat, takže se podmínky pro běžkaře zlepší," řekl Petr Hynek. Upravena je také sáňkařská cesta z vrcholu Černé hory.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám