Hlavní obsah

Cestovatelské veletrhy se zaměří na církevní památky a poutě

Právo, Miroslav Homola

Různé české a moravské církevní památky a také poutě se dostaly do popředí zájmu expertů na cestovní ruch. Letos se tento u nás zatím teprve začínající druh turistiky dostává do popředí zájmu odborníků i na připravovaných veletrzích cestovního ruchu Go a Regiontour, které se uskuteční od čtvrtku do neděle na brněnském výstavišti.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Kostel sv. Petra a Pavla v Brně

Článek

Čtvrtek je určen odborníkům, pro širokou veřejnost se brány otevřou v pátek. A bude to podívaná nejen pro oči, ale podle pořadatelů si přijdou na své často i chuťové buňky návštěvníků. Součástí veletrhů je řada doprovodných programů, kterým už tradičně vévodí cestovatelský festival Go kamera.

Na veletrzích se představí dvacítka firem, která nabízí zhruba sto zahraničních destinací. I letos však více než daleká exotika návštěvníky lákají sousední země a hlavně domácí cestování, na které se zaměřuje veletrh Regiontour.

„Letošní zvýrazněnou tématikou veletrhů je církevní turistika. Poutě a návštěvy sakrálních památek jsou tradiční součástí světové turistiky, která na rozdíl od jiných segmentů cestovního ruchu není příliš závislá na vnějších vlivech. České a moravské regiony mají k rozvoji církevní turistiky velmi dobré předpoklady a začaly se v této oblasti aktivně angažovat. Nejdále je Zlínský kraj, který se jako první region střední a východní Evropy zapojil do sítě poutních stezek Evropy I Cammini ďEuropa.

Veletrhy navštíví i arcibiskup Dominik Duka

Církevní turistice je věnovaný i workshop ve čtvrtek 12. ledna a o jeho významu svědčí i fakt, že se ho mimo jiných zúčastní také novopečený kardinál a arcibiskup pražský Mons. Dominik Duka. "Na veletrhu Regiontour chce svoje zkušenosti předat dalším českým a moravským krajům, které mají potenciál pro rozvoj církevní turistiky,“ uvedl ředitel veletrhů Go a Regiontour Miloň Mlčák.

Veletrh se však dá „ochutnávat“ nejen očima a ušima, ale i jazykem. K vítaným zajímavostem patří vystoupení špičkových kuchařů s ukázkami tradičních regionálních kuchyní. Vařit bude například i šéf českého reprezentačního kuchařského týmu a představitel známé kuchařské skupiny „Pražští lvi" šéfkuchař Jiří Král. K nejaktivnějším zahraničním vystavovatelům, kteří se představují v pavilonu F, patří i letos hlavně Slovensko a Maďarsko - například s dominantní lázeňskou turistikou, Rakousko, Německo, Slovinsko či Chorvatsko nebo i Dominikánská republika, také tyto země připravují ochutnávkovou nabídku svých zemí.

K největším tahákům doprovodného festivalu Go kamera patří zřejmě vystoupení světoznámého záhadologa Ericha von Dänikena, který bude mít přednášku s autogramiádou o záhadách Egypta v pátek a v sobotu, se svými zážitky se podělí i rakouský cestovatel Bruno Bauman, který sám přešel poušť Gobi, nebo český cestovatel Rudolf Švaříček či horolezec Radek Jaroš.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám