Hlavní obsah

Innsbruck, Stubaier Gletscher a Seefeld jsou rájem pro běžkaře

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Innsbruck není zimním sportovním střediskem v obvyklém smyslu slova. Je to město se 130 tisíci obyvateli, a také tradiční univerzitní centrum. Nicméně již dvakrát byl Innsbruck hostitelem zimních olympijských her.

Foto: Profimedia.cz

Mekkou běžeckého lyžování nejen v Rakousku, ale v Evropě vůbec je Seefeld.

Článek

Významná alpská křižovatka leží uprostřed skupiny menších zimních středisek, která sdílejí společný skipas, jsou vzájemně propojena skibusem a jsou ve sportovním světě známa jako Olympia-Skiwelt-Innsbruck se 285 km sjezdovek.

Samotný Innsbruck nabízí všechno, co člověk u města jeho velikosti a významu očekává. Historii ve starém centru města, muzea, galerie, oblasti, v nichž se soustřeďují nákupní střediska a značkové obchody.

Město má i bohaté sportovní zázemí. Běžecké tratě o délce 300 km jak v údolí řeky Inn, tak na horských svazích. Zimní stadión, sáňkařské a bobové dráhy.

Nejbližším střediskem je Seegrube-Nordkette. Lyžuje se z výšky 1905 metrů, ale tou největší pozoruhodností střediska je obávaná sjezdovka Karin, která má místy sklon údajně až 70 stupňů. Lze se na ni vydat pouze s průvodcem a ti, kteří ji zdolají, dostanou nejen triumfální a prestižní tričko, ale i pamětní list dosvědčující tento husarský kousek.

Podobně jako předchozí středisko je i Igls prakticky na předměstí Innsbrucku. Dokonce tak blízko, že tam ti, co si našli ubytování ve městě, mohou dojet tramvají. Nejpopulárnější sjezdovkou je tamní červená, na níž v roce 1976 zazářil Franz Klammer. V Igls je spousta svahů pro začínající a dětské lyžaře. Noční život a všechno, čemu se říká apres-ski, obstarává jediná vesnická hospoda.

Dalším z devíti lyžařských areálů, které se nacházejí v blízkosti tyrolského hlavního města Innsbrucku, je Axamer Lizum. I když nabízí „jen“ 40 km tratí, hned dvakrát (v letech 1964 a 1976) se v tomto areálu konaly lyžařské soutěže zimních olympijských her.

Foto: Profimedia.cz

Připomínkou té doby je rychlá pozemní lanovka, která během pár minut vyveze lyžaře na hlavní vrchol areálu – Hoadl (2340 m). V celém areálu najdete především náročnější červené a černé tratě (nejdelší z těch černých měří 6,5 km).

Stubaiský ledovec, Stubaier Gletscher, leží na konci stejnojmenného údolí 40 km jižně od Innsbrucku a je vůbec nejrozsáhlejším ledovcovým areálem v Rakousku – v zimě tu najdete až 110 km tratí. V provozu je areál od října do června. Kromě ledovce se v údolí Stubaital nacházejí ještě tři další lyžařská centra – Neustift, Mieders a areál Schlick 2000 nad Fulpmesem.

Foto: Věra Keilová, Právo

Ačkoli Tyrolsko je pro lyžaře z Čech v porovnání s jinými rakouskými destinacemi vzdálenější, je díky dálnici dostupné velmi dobře. Jedním z místních oblíbených turistických středisek je Seefeld obklopený pohořími Wettersteingebirge a Karwendelgebirge.

Mekkou běžeckého lyžování nejen v Rakousku, ale v Evropě vůbec je Seefeld. Je to mondénní středisko, které je po zbytek roku stejně populární jako v zimě. Právě díky dvěma stům kilometrů tamních běžeckých tratí mohl Innsbruck hostit olympijské hry. Pro sjezdaře jsou v Rakousku pravděpodobně i vhodnější místa, ale běžecké terény jim chybí.

V Tyrolsku v okolí Innsbrucku tak vzniklo na nevelkém prostoru unikátní trojhvězdí. Seefeld pro běžkaře, Stubaier Gletscher se zárukou sněhu pro sjezdařské disciplíny a tyrolská metropole s ostatním zázemím.

Reklama

Související články

Turracher Höhe - rodinný lyžařský kolotoč

Náhorní plošina Turracher Höhe v jižním Rakousku je sice nejvíc známá tím, že se tady v zimě plavci noří u hotelu Hochschober do vyhřívané jezerní koupele, na...

Savojské Alpy jsou pro opravdové lyžaře

Savojské Alpy jsou pravděpodobně nejrozlehlejším lyžařským prostorem nejen ve Francii, ale v Evropě vůbec. Díky rozmanitosti tamních lyžařských terénů je mnozí...

Výběr článků

Načítám