Hlavní obsah

Thajsko nejsou jen pláže, ale i kulinářské zážitky a levné nákupy

Novinky, Eva Danielová

Jakkoliv jsou nádherné písčité pláže jedním z hlavních lákadel ženoucích do Thajska velkou většinu turistů, tahle asijská země nabízí všem, kteří o to stojí, daleko víc. Památky, moderní i starobylá města, přírodní parky, kulinářské zážitky i nákupy.

Foto: Hedvika Petrželková

Od loňského srpna je návštěva Thajska snazší, jelikož nepotřebujete víza – platí to pro turistický pobyt do 30 dnů.

Článek

Thajsko v sobě spojuje exotiku Východu s komfortem, na jaký jsme zvyklí ze Západu, takže je ideální destinací pro každého, kdo hledá trochu cestovatelského adrenalinu, ale zároveň má rád své pohodlí. Na své si tu přijdou snad všichni – milovníci lenošivého odpočinku u moře, cestovatelé s touhou poznávat historii, sportovně založení turisté i gurmáni.

Kdy vyrazit?

Abyste si návštěvu Thajska vychutnali, vydejte se tam od listopadu do března. Thajsko je tropickou zemí, jejíž klima je ovládáno monzuny, a právě v této době je tam nejpříjemnější počasí – takzvané chladné období, i když do opravdového chladu má daleko. Průměrné teploty se pohybují „jen“ kolem 30 stupňů, v noci klesají asi na 20. Vlhku se ovšem nevyhnete nikdy – vlhkost vzduchu dosahuje až 80 procent.

Foto: Hedvika Petrželková

Wat Traimit za řekou Chao Praya.

Od loňského srpna je návštěva Thajska snazší, jelikož nepotřebujete víza – platí to pro turistický pobyt do 30 dnů. Pokud ale do Thajska vstupujete přes hraniční přechody ze sousedících zemí - Kambodže, Laosu, Myanmaru (Barmy) a Malajsie – budete mít pouze 15 dnů.

Náraz vlhkosti a tepla vás omráčí hned, jak vyjdete z klimatizované letištní haly. Další šoky už budou hlavně pozitivního charakteru. Jako první to bude nepochybně rozlehlost města. Bangkok (thajsky Město andělů) je oficiálně více než pětimiliónová metropole, ve skutečnosti však dvojnásobná – polovina obyvatel není přihlášena.

Foto: TJ, Právo

Páteří města s několikasetletou historií je řeka Chao Praya a její kanály, které slouží jako dopravní cesty. Kolem řeky nebo v její blízkosti se nacházejí téměř všechny významné památky: Královský palác, Wat Po, Wat Arun a další. Výlet lodí po řece je příjemný způsob, jak je obhlédnout a nasát atmosféru města plného kontrastů. Uvidíte tu luxusní výškové budovy a hotely, zatímco o pár desítek metrů dál se choulí skromná obydlí přilepená na břehu řeky.

Bangkok – město Buddhů

Nejvýznamnější a opravdu pozoruhodnou pamětihodností v Bangkoku je Královský palác, rozlehlý areál se spoustou různorodých staveb, které svou nesourodostí tak trochu připomínají dort, který pekli pejsek s kočičkou. Zároveň ale ohromí svou velkolepostí a zdobností. Palácový areál byl založen v roce 1782, když nastoupil na trůn král Rama I. a rozhodl se přesunout centrum města ze západního břehu řeky na východní.

Uvnitř komplexu stojí také nejdůležitější chrám v zemi Wat Phra Kaeo, tvořený souborem pozlacených budov, z nichž největší ukrývá nejvzácnější symbol Thajska – starobylou sochu Smaragdového Buddhy. Necelý metr vysoká soška ze zeleného jadeitu má dlouhou historii – objevena byla v polovině 15. století v provincii Chiang Rai, ukrytá pod vrstvou sádry jako ochranou před zloději. Vedly se kvůli ní války, až ji získal král Rama I. a umístil ji do nově postavené kaple. Smaragdový Buddha má kostýmy, které mu třikrát za rok převléká sám král.

Foto: Hedvika Petrželková

Další významnou sochu Buddhy najdete v chrámovém komplexu Wat Po hned vedle Královského paláce. Socha Ležícího Buddhy v poloze znázorňující vstup do nirvány je opravdu impozantní – svými 46 metry na délku a 15 na výšku zabírá skoro celou plochu chrámu. Je celá pokryta zlatem, jen chodidla jsou vykládána perlami.

Třetí pozoruhodností je Zlatý Buddha v chrámu Wat Traimit v Čínské čtvrti, který je odlitý z 5,5 tuny ryzího zlata, a je největší svého druhu na světě. Socha je ze 13. století, ale objevena byla – opět pod ochrannou vrstvou sádry – až v roce 1955 díky neopatrnosti stěhováků.

Světské radovánky

Až budete mít dost chrámů, můžete si užít také trochu „povrchnějších“ radovánek – ať už výtečného thajského jídla plného krevet, zeleniny a pálivého chilli, které je nejlepší a nejčerstvější přímo na ulici, anebo třeba nákupů.

Thajsko je vyhlášené svým hedvábím, ale i tradičními šperky, stříbrem, keramikou, nádhernými výrobky ze dřeva, kokosu či bambusu… To vše za ceny pro našince více než příznivé. Ve městě je řada velkých nákupních center a nespočet tržnic.

Všechno, co vás napadne, seženete v obří víkendové tržnici Chatuchak – od levného oblečení přes vybavení domácnosti až po poněkud šokující zvířecí sortiment.

Smlouvání je součást koloritu, obvykle jde cena srazit o 10 až 30 procent.

Zelená provincie Chiang Mai

Budete-li si chtít odpočinout od velkoměsta, které se potýká s dusivým smogem, vydejte se na sever do zalesněné horské provincie Chiang Mai.

I počasí je tam vlídnější, chladnější a méně vlhké než v Bangkoku. Thajsko ve snaze ochránit svou faunu a flóru zřídilo dvě stovky národních parků a chráněných území, kde můžete při troše štěstí spatřit některá divoká zvířata nebo vzácné ptáky.

Foto: Hedvika Petrželková

Právě výskytem ptačích druhů jsou vyhlášené národní parky Doi Suthep a Doi Inthanon v Chiang Mai. V parku Doi Suthep můžete kromě tří set druhů ptáků a dalších přírodních druhů obdivovat také rozsáhlý chrám Wat Phra That Doi Suthep, postavený na vrcholu hory, ze které je nádherný výhled do krajiny.

Novoroční svátky vody

Provincie Chiang Mai je známá také nejdivočejšími oslavami thajského nového roku. Songkran se slaví kolem dubnového úplňku (obvykle 12.-15. 4.), a přestože jde o významnou náboženskou událost, nabírá místy podobu pubertálního třeštění blízkého bujarým oslavám našeho silvestra.

Až na to, že se neslaví alkoholem, ale čistou vodou (případně různě posvěcenou), kterou se pro štěstí polévají nejen sochy Buddhy, ale všichni lidé navzájem.

Foto: Hedvika Petrželková

A že to polévání stojí za to, o tom svědčí i fakt, že už několik dní před svátkem se na ulicích začínají prodávat speciální obaly na doklady a fotoaparáty, z obchodů mizí pláštěnky a teenageři i mnozí turisté skupují plastové vodní pistole.

Aktivní účast na oslavách znamená, že budete totálně promočení, ale plni štěstí do nového roku.

Foto: Hedvika Petrželková

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám