Hlavní obsah

Ve čtvrtek začíná v Číně ledový festival s největšími sochami na světě

Novinky, Lucie Poštolková

Ledové hrady, pagody, figurky Disneyho a různé architektonické skvosty vytvořily ledové město, které nedaleko čínského Charbinu vzniká každoročně. 28. ročník Festivalu sněhu a ledu letos začíná ve čtvrtek 5. ledna.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ledové království jako z pohádky v čínském CharbinuVideo: Reuters

 
Článek

Charbin je považován za nejstudenější město Číny. Leží v severovýchodní provincii Chej-lung-ťiang, kde se v současnosti pohybují teploty okolo mínus 15 stupňů.

Místní si ale stěžují, že to vypadá na neobvykle teplou zimu. Kvůli tomu museli vytvářet i umělý sníh. Ledová děla jela na plné obrátky, náklady na sníh se tak vyšplhaly na 19 miliónů amerických dolarů.

Návštěvníci mohou již v těchto dnech vidět budovy mnoha architektonických stylů, a to včetně obrovských pagod a rozlehlých ledových buddhistických chrámů. Kanaďan Jeremmy Hamm je ledovým městem nadšen, jen by ho zajímalo, "kolik času tvůrci nad výrobou tak rozsáhlého města strávili".

Foto: Sheng Li , Reuters

"Vytvořit město ze sněhu a ledu nám zabralo 15 až 17 dnů. Letos se rozkládá na 600 000 metrech čtverečních. Celkové množství použitého ledu činí 180 000 krychlových metrů, k tomu jsme použili celkem 600 000 krychlových metrů sněhu. Naše figurky patří k těm největším na světě," chlubil se Čao Chung-ťün, manažer Festivalu sněhu a ledu.

Organizátoři festivalu zaměstnávají celkem 15 000 mužů. Momentálně dolaďují poslední úpravy před otevřením festivalu. Někteří turisté už přijíždějí před samotným zahájením.

Foto: Sheng Li , Reuters

S námětem Disneyho a dlouhými ledovými skluzavkami se někteří návštěvníci vrací do dětství. "Mám pocit, jako bych byl zase malý kluk. Vrací se mi mnoho dětských vzpomínek," rozplýval se 22letý vysokoškolský student ze sousední provincie Čang Meng.

Festival je rozdělen do tří částí, vstupné se pohybuje od 120 do 330 Juanů (od 396 korun do 1089 korun), podle toho, jakou část navštívíte, jestli přijdete ve dne, nebo si sochy prohlížíte nasvícené v noci. Děti do 120 centimetrů mají vstupné zdarma, do 140 centimetrů mají zlevněné vstupné.

Foto: Sheng Li, Reuters

PONDĚLÍ: Turisté s psím spřežením projíždějí Sněhový svět na 13. ročníku Ledového a sněhového světa v čínské provincii Char-pin.

"V ledovém městě jako je Charbin je turistika velmi důležitá. Doufám, že na ledový festival přijde víc lidí, aby pomohli vylepšit stav ekonomiky, jejíž pokles zasáhl také Čínu," doufá obyvatelka Charbinu.

Manažer Festivalu sněhu a ledu očekává, že překonají návštěvnost minulého roku 1,1 miliónu lidí a přilákají o 200 000 lidí více.

Foto: Sheng Li , Reuters

Dnes už pravidelný ledový festival vznikl v roce 1985. Během festivalu se zde konají četné bruslařské a klouzací soutěže.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám