Hlavní obsah

Stubaital je nejpřívětivější lyžařskou oblastí pro rodiny s dětmi v Alpách

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Stubaitalu, jednom z nejkrásnějších údolí rakouského Tyrolska, se nacházejí čtyři lyžařská střediska se 150 km sjezdovek. Skipas (Stubaier Super-Skipass) je platný ve všech. Kromě toho je v ceně zahrnut i vstup do krytého bazénu v Neustiftu a Fulpmesu.

Foto: Archiv, Právo

Velkolepý výhled na vrcholové vyhlídkové plošině Top of Tyrol na Stubaitalském ledovci ve výšce 3210 metrů.

Článek

Dokonale upravené sjezdovky, volné svahy s měkkým, hlubokým prašanem, skvělé sněhové parky – to jsou nejlákavější přednosti největší rakouské lyžařské ledovcové oblasti, kterou tvoří Stubaitalský ledovec a tři další lyžařské oblasti. Ale také mimo sjezdovky očekávají nelyžaře zajímavé alternativy ke klasickému lyžování.

Nedotčenou přírodou

Pro skialpinisty se nabízejí zajímavé trasy v areálu Schlick 2000 v oblasti impozantního horského hřebene Kalkkögel, pro milovníky zimní turistiky jsou připraveny uválcované turistické cesty v oblasti vrcholu Elfer Berg a pro turisty na sněžnicích se najdou vhodné trasy úplně všude.

Sněžnice s velkou nášlapnou plochou se hodí k tomu, aby na nich návštěvníci procházeli bez problémů křížem krážem zimní krajinou a zasněženými hlubokými lesy.

Při těchto způsobech zimního sportování si mohou užívat turisté zimní krajinu mnohem intenzivněji a poznávat celou řadu dosud neznámých míst.

Foto: Archiv, Právo

Při túře na sněžnicích je cílem sama cesta. Konečný bod není tak důležitý, jde tu o zážitek na túře.

Při putování pěšky nebo na sněžnicích mimo vyklizené cesty a upravené sjezdovky a po lesích se mohou turisté setkávat s horskou přírodou v její původní, nedotčené podobě tak, jak ji prožívají jen skialpinisté. S jedním velkým rozdílem: při skialpinistické túře je cílem vrchol, při túře na sněžnicích je cílem sama cesta. Konečný bod není tak důležitý, jde tu o samu chůzi, o zážitek na túře.

Zájem o túry na sněžnicích a se skialpinistickými lyžemi se stále zvyšuje, přičemž méně zkušení sportovci by se měli raději připojit ke skupině vedené průvodcem, který se na místě dobře vyzná. Průvodce nejenže předvede účastníkům správnou techniku, ale poučí zájemce mj. i o světě zvířat. Výlet na sněžnicích může mít např. podobu fotosafari.

Do ohromující horské kulisy v údolí Stubaital organicky zapadá cekem 130 km dokonale upravených běžkařských tras. Pohyb na běžkách v této idyle je blahodárný pro tělo i pro duši.

Zvláště atraktivní je 45 km dlouhá hřebenová běžkařská trasa kolem Serlesu a také hřebenová stopa po Stubaitalském ledovci.

Z ptačí perspektivy

Úplně nový pohled na hory nad údolím Stubaital připravují návštěvníkům tandemové lety na padácích nebo na rogalech. Účastníci se vznášejí ve vzduchu a pozorují shora zasněžené plochy, zledovatělé potoky a vodopády.

Komu by připadaly takové lety přece jen až příliš dobrodružné, může si podobně velkolepý výhled dopřát na vrcholové vyhlídkové plošině Top of Tyrol na Stubaitalském ledovci ve výšce 3210 metrů.

Z tohoto místa mohou návštěvníci obhlédnout více než stovku okolních třítisícovek a panorama sahající od Stubaitalských Alp přes Ötztalské Alpy až po Dolomity.

Přívětivé pro rodiny

Údolí Stubaital v Tyrolsku leží pouhých 20 minut od hlavního města této spolkové země, Innsbrucku, a je optimálně přístupné po dálnici na Brenner z Německa, Rakouska, Švýcarska a z Itálie.

Údolí je 35 kilometrů dlouhé, obklopené 80 ledovci, 109 třítisícovkami a leží tam pět hlavních zimních středisek – Neustift, Fulpmes, Telfes, Mieders a Schönberg. V údolí Stubaital se nabízí všechno, co potřebují velcí i malí k dokonalým lyžařským zážitkům – k tomu závěru dospěl také lyžařský průvodce ADAC 2012. Proto získalo údolí Stubaital, a to už potřetí, cenu ADAC Award jako „nejpřívětivější lyžařská oblast v Alpách pro rodiny s dětmi“.

Foto: Archiv, Právo

Pro udělení této ceny byly rozhodující takové aspekty, jako hlídání dětí, počet lehkých, širokých sjezdovek a také cena lyžařské permanentky. V celém údolí Stubaital jezdí totiž děti do deseti let v doprovodu jednoho z platících rodičů zadarmo.

Stubaitalský ledovec, největší ledovcová lyžařská oblast v Rakousku, vyznamenaná portálem www.snow-online.de jako vítěz testu v kategorii „záruka kvalitních sněhových podmínek“, nabízí dostatek kvalitního sněhu k lyžování od října až do května.

Na Stubaitalském ledovci, v lyžařském centru Schlick 2000 ve Fulpmesu, v lyžařské oblasti pro rodiny s dětmi Serlesbahnen u Miedersu a v lyžařské oblasti Elferbergbahnen v Neustiftu očekává lyžaře celkem 150 kilometrů výborně upravených sjezdovek.

Po celodenním lyžování nastane čas na ochutnávání dobrot podávaných na horských chatách. Není snadné si vybrat z nabídky vydatných slaných i sladkých pokrmů, které se připravují z regionálních surovin. Může to být uzeninový a sýrový nářez (na prkénku) s čerstvým selským chlebem, nebo domácí jablečný závin s vanilkovým šodó.

Foto: Archiv, Právo

Prvotřídní kulinářské zážitky očekávají hosty v exkluzivní restauraci s obsluhou Schaufelspitz v nadmořské výšce téměř 3000 metrů na Stubaitalském ledovci.

V luxusním prostředí s hřejivým krbem a s krásnou terasou se tam podává vybraná rakouská kuchyně ovlivněná současnými trendy. K přípravě pokrmů z denní nabídky využívají lahůdkové suroviny jako bizoní maso nebo husí játra.

Foto: Archiv, Právo

Kdo dává přednost lehké kuchyni před klasickou vydatnou stravou pro lyžaře, může si vhodný pokrm vyhledat přímo v manufaktuře na těstoviny ve značkové restauraci Eisgrat na Stubaitalském ledovci. Podávají se tam různě upravené conchiglie, campanelle, maccheronio a další italské těstoviny.

Reklama

Související témata:

Související články

Turracher Höhe - rodinný lyžařský kolotoč

Náhorní plošina Turracher Höhe v jižním Rakousku je sice nejvíc známá tím, že se tady v zimě plavci noří u hotelu Hochschober do vyhřívané jezerní koupele, na...

Savojské Alpy jsou pro opravdové lyžaře

Savojské Alpy jsou pravděpodobně nejrozlehlejším lyžařským prostorem nejen ve Francii, ale v Evropě vůbec. Díky rozmanitosti tamních lyžařských terénů je mnozí...

Výběr článků

Načítám