Hlavní obsah

Na sloním festivalu hrají prim narůžovo malované tlapy a slušivé oblečky

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sloni jsou pro některé národy nepostradatelnými pomocníky, ale také symbolem prosperity, moudrosti, síly a štěstí. Proč by tato úžasná zvířata nemohla mít svůj vlastní festival a také soutěž krásy?

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sloní festival v NepáluVideo: Reuters

 
Článek

V nepálském městě Sauraha se konal třídenní sloní festival, na který se všichni pořádně připravili. Podle kreseb a malůvek byste ani na první pohled nepoznali, jestli se jedná o samce či samičku. Všem namalovali tlapy veselými barvami, kůži pokryli různými malůvkami, pak je místní oblékli do různých hábitů a festival mohl začít.

"Porota vybírala vítěze na základě deseti kritérií. Například jsme si všímali tvaru a velikostí drápů, vitality jedinců, výkonů ve sportovních a dovednostních disciplínách," řekl Kamal Gairy, předseda poroty.

Z velké radosti slon vrátil věnec organizátorům

Publikum mohlo sledovat sloní závod na 300 metrů, kterého se účastnilo 20 zvířat. Závod vyhrál slon pojmenovaný Bajadur Gaj, celou trasu zvládl za pouhých 69 sekund. Diváci nadšeně tleskali.

"Je to velmi příjemné dojet do cíle jako první. Vyhráli jsme díky tvrdému tréninku," řekl Kush Prashad, jezdec vítězného slona. Bajadur Gaj dostal věnec. Z radosti, že má tolik pozornosti, se chtěl podělit a tak jej znovu vrátil organizátorovi.

Někteří lidé, kteří sledovali tuto událost, museli překonat tisíce kilometrů, aby festival mohli zažít na vlastní kůži. "Myslím, že je to fantastické. Opravdu se mi to líbilo, byla to pěkná legrace," usmívala se Lica, turistka z Velké Británie.

Třídenní festival skončil ve středu. Jeho cílem bylo kromě jiného i přilákat turisty do národního parku Chitwan, který leží asi 170 kilometrů od hlavního města Nepálu - Káthmándú.

Reklama

Související témata:

Související články

Deset nejlepších destinací pro rok 2012

Chcete se na budoucí dovolené vyhnout turisticky známým cílům? Neradi byste propásli jedinečné oblasti? Server Lonely Planet přinesl deset nejlepších...

Výběr článků

Načítám