Hlavní obsah

Španělé propadli Šmoulům, nechají si vesnici natřenou namodro

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělská vesnice Júzcar v Andalusii zcela propadla Šmoulům. Nikdo už jí také nenazve jinak než Šmoulov. Kdysi krásně bílá a nenápadná víska si definitivně odsouhlasila, že zůstane vymalovaná šmoulí modrou.

Článek

Výsledky hlasování, zda ponechat vesnici modrý kabát, byly naprosto jasné. Z 221 obyvatel hlasovalo 141 místních pro zachování modrých omítek, 33 bylo proti a 47 lidí se zdrželo hlasování, uvedl server Andaluz.tv.

Foto: Profimedia.cz

A kde se ve vesnici vůbec vzal nápad se šmoulí barvou? V červnu nechal starosta natřít Júzcar namodro kvůli světové premiéře snímku Šmoulové 3D, která se konala právě u nich. Do českých kin se dostali až v srpnu.

Místní kase změna pomáhá, jde prý o skvělou reklamu a do vesničky jezdí stále více zvědavců. Víska nedaleko Málagy měla být modrá jen do září, ale místním se nápad a turistický ruch natolik zalíbil, že se rozhodli hlasovat, jestli by nakonec modrá nebyla lepší. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

O tom, že se stal Júzcar turistickým trhákem, svědčí i fakt, že za posledních několik měsíců přijelo za Šmouly 80 000 turistů. Běžně se do malého nudného městečka podívá jen hrstka turistů, vysvětloval starosta.

Foto: Profimedia.cz

Anketa

Jeli byste se podívat na Šmoulí vesnici?
Ano, chtěl/a bych se tam někdy podívat
8,3 %
Jen kdybych byl/a na dovolené v okolí
67,3 %
Možná
3,3 %
Nevím
2,9 %
Nemám rád/a Šmouly
18,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4314 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Deset nejlepších destinací pro rok 2012

Chcete se na budoucí dovolené vyhnout turisticky známým cílům? Neradi byste propásli jedinečné oblasti? Server Lonely Planet přinesl deset nejlepších...

Výběr článků

Načítám