Hlavní obsah

Průjezd největší dálniční křižovatkou v České republice vám může zamotat hlavu

– Praha
Novinky, Jakub Herzán

Největší dálniční křižovatka v České republice u Modletic je součástí Pražského okruhu, spojuje dálnici D5 a D1. Výrazně tak ulehčuje provozu na Barrandovském mostě v Praze, zejména v množství projíždějících kamionů. Poslední část křižovatky se stále dostavuje, i tak už teď dokáže některým řidičům dostatečně zamotat hlavu.

Největší dálniční křižovatka v České republiceVideo: Novinky

 
Článek

Výstavba celého Pražského okruhu nebyla zatím zdaleka dokončena. Podle velmi optimistických odhadů z roku 1998 měla být hotova v letošním roce, s celkovou výší nákladů 31 miliard korun. Ani jeden z údajů ale není v současnosti zdaleka reálný.

První úseky okruhu byly otevřeny už v roce 1984. Nový 23kilometrový úsek spojující dálnice D1 a D5 byl otevřen v září 2010. Denně zde projede na 70 tisíc aut, včetně kamionů s nákladem nad 12 tun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Mapy.cz

Největší křižovatky světa

Jednou z největších křižovatek světa je například Central Motorway Junction. Ta se nachází ve městě Auckland na Novém Zélandu a denně po ní projede přes 200 tisíc vozidel.

Další velká křižovatka Kiyosu se nachází ve třetím největším městě Japonska - v Nagoyai. Svou velikostí u řidičů vyvolává dostatečný respekt.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám