Hlavní obsah

Zimní dovolená v Salcbursku? I bez lyží

Právo, Lenka Dostálová

Třpytící se sníh kam oko dohlédne, bílé svahy protkané hady lanovek. Přitom bez čekání u vleků a s bezchybnými službami. Salcbursko se stovkou zimních středisek zkrátka představuje pro milovníky zimních sportů učiněný ráj. Z více než 1700 kilometrů sjezdovek si vybere každý, od zkušených sportovců po úplné začátečníky.

Foto: Lenka Dostálová, Právo

Pláně panenského sněhu lákají k výletům na sněžnicích.

Článek

Mladí lyžaři si užijí spoustu zábavy v centrech jako Zell am See nebo Flachau. V místních podnicích to žije od dopoledne až do časného rána. Přes den se skupinky turistů scházejí v chatách na svazích, kde se osvěží sklenicí piva a ohřejí polévkou, odpoledne se trousí na drink do tradičních Après-Ski barů na úpatí sjezdovek. Noc bývá dlouhá. Kluby jsou plné, na diskotékách duní hudba od známých DJů.

Pro rodiny s dětmi a seniory jsou naopak ideální volbou například Filzmoos nebo Zauchensee. Rodiče ocení četné dětské koutky v restauracích a hotelích, kam mohou na chvíli odložit neposedné potomky. Zatímco se pak dospělí prohánějí po sjezdovkách, naučí se caparti od zkušených instruktorů prvním obloučkům na lyžích.

Místní lyžařské školy přijímají děti od dvou let, výuka probíhá na miniaturních sjezdovkách oddělených plotem od hlavní části svahu. Pro žáčky tu mají přichystány kobercové vleky, které je nahoru vyvezou bez nebezpečí pádu.

Na ty, které sjezdy a slalom omrzí, čekají kilometry běžkařských tras. Pokud si nepřibalíte potřebné vybavení, nezoufejte – půjčovny lyží najdete na každém kroku.

Pro sportovce i gurmány

Na své si ale přijdou i ti, kteří lyžovat neumí. Vyznavači pěší turistiky uvítají upravené stezky, rozdělené po vzoru sjezdovek na modré, červené a černé.

Zájemci navíc mohou vyzkoušet túru na sněžnicích. Pokud se cestou zastaví na občerstvení v některé z horských chat, jistě se jim budou sbíhat sliny nad nabídkou tradičních dobrot rakouské kuchyně.

Speciality jako halušky se sýrem (Pongauer Kasnock´n) servírované v kovové pánvičce, císařský trhanec (Kaiserschmarren) politý rozvařenými švestkami nebo obří knedlík (Germknödl) plněný povidly a posypaný mákem, nikoho nezklamou. K osvěžení poslouží salcburské pivo Stiegl nebo tradiční bylinná limonáda Almdudler, k zahřátí zase místní hrušková pálenka.

Foto: Lenka Dostálová, Právo

Halušky se smetanovými omáčkami tvoří jeden z pilířů místní gastronomie.

Ve svém živlu zaručeně budou i milovníci selských mléčných výrobků a uzenin - ty jsou k dostání na statcích nebo na trhu. Místní sedláci navíc svými produkty zásobují hotely, na mléku nebo jogurtu přímo od farmáře si tak často můžete pochutnat u snídaně.

Na návštěvníky ale čekají i jiné možnosti zábavy. Po večerech hotely pro klienty pořádají pochody s pochodněmi. Kdo se za světel loučí vydá na některou z horských chat, může se poté u krbu odměnit šálkem horké čokolády s kopečkem šlehačky navrch. Zpátky k hotelu se většinou sjíždí na sáňkách. Zkusit ale můžete i jízdu na velkých saních tažených koňmi. Cesta s jódlujícím kočím vám zaručeně rychle uteče.

Pohoda v lázních

Ráchat se v bazénu a přitom se kochat zasněženými vrcholky hor? V Salcbursku žádný problém. Krytý bazén s horským panorama za okny mají někteří návštěvníci k dispozici přímo v hotelu, větší otužilci mohou zajít do venkovních nádrží v termálních lázních.

Foto: Lenka Dostálová, Právo

Při romantické projížďce na saních tažených koňmi vám společnost bude dělat jódlující kočí.

V Bad Gastein budou milovníci vodních radovánek ve svém živlu. Místními bazény denně protékají milióny litrů minerální vody o teplotě až 46 stupňů, kromě toho sem lákají sauny, parní lázně, gejzíry, tobogán a solná jeskyně. Můžete se také svěřit do rukou maséra, nebo se nechat hýčkat zábaly z alpských bylin, kozího másla nebo rašeliny – a to se náramně hodí, pokud jste předtím potrápili svaly na svahu. Obyvatelé Salcburska prostě vědí, jak na to.

Řekli si ano pod vrcholky hor

Přímo pod vrcholem hory Bischofsmütze si řekli ano snoubenci z Brna. Netradiční svatbu dostali darem – vyhráli totiž soutěž Rakousko plní zimní sny, pořádanou národní turistickou centrálou této alpské země. Právě jejich sen porota vybrala jako nejoriginálnější z 350 zaslaných přání a rozhodla se jej splnit.

Všechno ale bylo trochu jinak. „Nebyl to úplně můj sen, já jsem teplomil, takový plážový typ,“ přiznává třicetiletá Miluše, která toužila po jedné věci – vdát se. O pět let starší přítel Stanislav ovšem ani po sedmiletém vztahu o sňatek nestál.

„Letos jsem chtěla mít svatbu v létě,“ popisuje mladá žena. Stanislavovi nezbylo, než souhlasit. V duchu ale stále doufal, že se z obřadu vykroutí. „Říkal jsem si: ,třeba to posuneme zase o rok‛,“ krčí rameny.

Jak se tam dostat

Z Prahy se dá do Salcburska dojet buď přes Mnichov nebo přes České Budějovice.  Přímo do metropole Salcburku vede z Mnichova dálnice A8, z Českých Budějovic E55. Cestující z Brna se vydají po silnici E461 do Vídně, odtamtud do Salcburku po dálnici A1. Z hlavního města se pak do lyžařských oblastí dostanete po dálnici A10 směrem na Villach. Na dálnici je povinné mít známku.

Ubytování

Na stránkách http://www.salzburgerland.com/si zájemci najdou informace o ubytování a službách v oblasti. Po vyplnění formuláře se dozvědí, který hotel má v požadované době volno a kolik stojí, případně si jej mohou rovnou rezervovat.

Permanentky na vleky

Salcburská Ski Card je platná ve všech 23 regionech. Na 3-14 dní v kuse stojí od 120 do 364 euro, můžete si také koupit skipas na 10 jednotlivých dní za 382 euro.

Ceny vybavení (euro/den)

Půjčení lyží  20-26

Lyžařské boty 10-12

Výbava na běžky 14

Sáňky 4

www stránky

Když proto Miluše na podzim našla v tisku informace o soutěži, rozhodla se pro rafinovaný postup. Popsala svůj sen vdát se na horské chatě – a vyhrála. Pak už šlo všechno rychle. „Byl postavený před hotovou věc,“ říká se smíchem. Romantické svatbě na úpatí 2458 metrů vysokého velikána přihlížela desítka nejbližších příbuzných. Přátelé a známí páru ale zkrátka nepřijdou. „V létě uděláme aspoň grilování pro kamarády,“ shodují se novomanželé.

Reklama

Související témata:

Související články

Savojské Alpy jsou pro opravdové lyžaře

Savojské Alpy jsou pravděpodobně nejrozlehlejším lyžařským prostorem nejen ve Francii, ale v Evropě vůbec. Díky rozmanitosti tamních lyžařských terénů je mnozí...

Výběr článků

Načítám