Hlavní obsah

Guatemala nabízí exotiku, dobrodružství i záhady Mayů pro náročné turisty

Novinky, Linda Paterová

Překrásně zelená latinskoamerická země s rozlohou asi o čtvrtinu větší než naše republika sousedí s Mexikem, Belize, Salvadorem a Hondurasem. Její břehy jsou omývané Karibským mořem i Pacifikem. Guatemala je plná mayských chrámů a pyramid, vulkánů, pestrobarevně oděných indiánů a bohaté historie.

Článek

Země s ideálním klimatem, původními pralesy, koloniálními městy, se službami pro náročnější turisty i pro batůžkáře. To všechno přivádí do Guatemaly stále více návštěvníků toužících po exotice, dobrodružství a záhadách Mayů.

Nejlepší je na cestu do Guatemaly období sucha. Říká se, že nejkrásněji je tu od prosince do března, ale i v období dešťů, které trvá od května do října, je možné si užít veškeré krásy země. Guatemala zvaná „zemí věčného jara“ je pohostinná v jakémkoli ročním období.

Kouzelná Antigua

Která místa byste rozhodně neměli v Guatemale vynechat? Na prvním místě je to kouzelná koloniální Antigua, zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO, dřívější hlavní město Guatemaly. Antigua, která je strategicky umístěná mezi třemi vulkány, má neskutečné kouzlo a atmosféru. Leží pouze 40 km od hlavního města a jednoduše se sem dostanete přímo z letiště za 10 USD.

Po procházce městem, kdy se nadechnete místní pohody a budete kolem sebe vidět spokojené, usměvavé lidi, jistě se vám odsud nebude chtít odjet. V té kouzelné oáze návštěvníkovi nic nechybí. Můžete vybrat ubytování podle svých představ ze širokého spektra možností. Dobré jídlo vám naservírují v některé z mnoha restaurací. Na prohlídku všech krás města, kostelů, památek, uliček, tradičních trhů a muzeí budete potřebovat nejméně dva dny.

Magické pyramidy

Další místo, které nesmí chybět na vašem seznamu, je jezero Atitlán v obležení sopek a indiánských vesniček.

Skvělou základnou pro výlety do okolí vám jistě bude město plné života Panajachel nebo batůžkářské a pohodové San Pedro. Do obou měst se dostanete přímo z Antiguy.

Rozhodně si jeden den rezervujte pro výlet do městečka Chichicastenango nebo Solola, kde jsou ty nejpestřejší a nejznámější indiánské trhy v celé Střední Americe.

Nesmíte odjet ze země Mayů a nenavštívit pyramidy! Ty nejznámější se nacházejí v Tikalu na severu země. Magické, až 60 m vysoké mayské pyramidy, poschovávané jako houby v deštném pralese.

Na pyramidy můžete vylézt a užít si výhledu nad korunami stromů, sledovat opice skákající ze stromu na strom nebo můžete plánovat směr, jímž se vydáte k další kouzelné pyramidě či ruinám chrámu. Nejlepším výchozím bodem k tomuto výletu je Flores - hlavní město oblasti Petén. Na prohlídku pyramid budete potřebovat celý den, areál je obrovský a místní atmosféra je opravdu jen těžko popsatelná.

Pokud máte rádi přírodu a koupání, jistě oceníte průzračně modrá jezírka Semuc Champey, kde si nejprve můžete vyšlápnout kopec na vyhlídku uprostřed pralesa a pak si za odměnu zaplavat v těchto kouzelných jezírkách tvořících kaskádu na řece.

Pláže a moře

Livingstone je nejvýchodnější město Guatemaly. Leží na pobřeží Karibského moře a jen těžko uvěříte, že jste stále v téže zemi. Livingstone je město s kubánským nádechem, atmosférou i vzhledem. Při procházce ulicemi potkáte dredaté černochy mluvící karibskou angličtinou, nejčastěji uslyšíte hudbu Boba Marleyho a lehce se necháte unést naprostou pohodou místního nicnedělání. Zaveze vás sem loď po řece Rio Dulce ze stejnojmenného městečka, plavba je sama o sobě už velkým zážitkem.

Krásné je i pobřeží na opačné straně země, u Pacifiku. Třeba Monterrico je místem, kde vám k dokonalé dovolené u moře nebude nic chybět. Dlouhé písečné pláže, divoký oceán, kouzelné západy slunce a ubytování v bezprostřední blízkosti moře. Na zakončení cesty Guatemalou je Monterrico dokonalé místo pro odpočinek.

Tuktuk a chicken bus

Místní dopravu ve městech obstarávají taxíky a tuktuky, motorové tříkolky. Jízdné je smluvní. Záleží na vás, nakolik ho usmlouváte. S tuktukem si užijete kopec legrace, ale do jednoho vozidla se vejdou nanejvýš dvě až tři osoby.

Dálková doprava funguje velmi spolehlivě, pokud zrovna deště nezpůsobí sesuv půdy a silnice není na dva dny zasypána. Počítejte také s tím, že místní infrastruktura ještě není natolik rozvinuta a že na ujetí stejné vzdálenosti potřebujete asi dvakrát více času než v Evropě.

Pokud nejedete příliš daleko, můžete si vyzkoušet chicken bus, což je vyřazený americký školní autobus, nebo se svézt na korbě pickupu. Dostanete se blíže k místním lidem, a to doslova, protože odjezd je ve chvíli, kdy je dopravní prostředek zcela plný. Pokud cestujete dále, zamluvte si alespoň den předem v některé z agentur či přímo v hotelu místo v turistickém minibuse, který vás vyzvedne v hotelu a zajistí vám pohodlí na delších cestách.

Foto: Archiv, Právo

Rady na cestu

S CK i na vlastní pěst

Zájezdy do Střední Ameriky nabízí několik českých cestovek. Lze se tam vypravit i na vlastní pěst. Ceny letenek se odvíjejí od doby, kdy cestujete, nebo i od počtu přestupů. Jednoduchá je např. cesta přes Madrid a při troše štěstí se dá letenka pořídit za 22 tis. Kč.

Vízum, peníze, čas 

Držitelé pasů ČR nepotřebují k turistické návštěvě vízum. Místní měnou je quetzal (1 QTQ = 2 Kč), ale ve všech turistických oblastech lze platit i americkými dolary. Není nutné vozit s sebou mnoho hotovosti, v bankách se z bankomatů dají vybrat quetzaly i dolary. Když je u nás poledne, je v Guatemale šest ráno.

Zdraví a hygiena

Očkování není povinné, ale doporučuje se před odjezdem absolvovat očkování proti hepatitidě A a B, břišnímu tyfu, žluté zimnici a zkontrolovat si platnost tetanu. Očkování proti hepatitidě je v každém případě užitečné, ale často stačí jen důsledně dodržovat běžné hygienické zásady, pít pouze balenou vodu a být opatrný při stravování na ulici.

Náklady na cestu

Náklady by při skromnějším způsobu cestování neměly přesáhnout 15–30 USD denně, s každodenním jídlem v restauraci a bydlením v lepších hotelích pak asi 50 dolarů na den.

Bezpečnost

Bezpečnost v Guatemale je jednou z hlavních starostí všech turistů. Není třeba mít strach, pokud se budete řídit obvyklými bezpečnostními pravidly. Neprocházejte se v noci po ulicích, třebaže jste v turistické oblasti a ulice je osvětlená, nechoďte na místa, která nejsou turistům určená. Často je lepší si zaplatit organizovaný výlet s ostrahou a průvodcem. Vyhýbejte se nočním dálkovým přejezdům. Nicméně i mně se stalo ve městě Antigua, že na hlavní ulici v noci zastavilo auto s ozbrojenými bandity a obrali nás o všechny peníze a cennosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výlet španělským krajem Salvadora Dalího

Člověk by nevěřil, že tenhle téměř nedotčený, divoce vyhlížející kraj je součástí Costa Brava, španělského pobřeží, které zvláště v šedesátých letech doplatilo...

Výběr článků

Načítám