Hlavní obsah

Zima přichází pomalu, přesto se o víkendu některé vleky rozjedou

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zima přichází velmi pomalu a teplé počasí lyžařům příliš nepřeje. Přesto v posledních dnech napadlo v některých částech republiky dostatek sněhu. O víkendu se otevřou některé sjezdovky v Krkonoších a Orlických horách, lyžovat se bude také na Šumavě, v Jeseníkách či v Krušných horách.

Článek

V pátek se začne lyžovat například na Černé hoře v Krkonoších či v Deštném v Orlických horách. Vleky už jezdí i na některých sjezdovkách ve Špindlerově Mlýně a v Mladých Bukách. "Napadlo tady až půl metru sněhu, do toho jsme mohli i zasněžovat, takže v pátek otevřeme vleky na Horních Mísečkách. V sobotu se rozjede lanovka na Hromovce," řekl Jiří Beran ze špindlerovského lyžařského areálu. Další střediska v Krkonoších a Jizerských horách se zahájením sezóny čekají. V Harrachově, Rokytnici nad Jizerou a na Severáku by měla začít příští týden.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Zhruba 300 nedočkavců se v sobotu 26. listopadu dostavilo na zahájení letošní lyžařské sezóny v Krkonoších.

Vleky a lanovky se ve většině krušnohorských areálů ani přes sněžení v posledních dnech nerozjedou, výjimkou bude Novako v Božím Daru a Klínovec, kde bude provoz omezený na sjezdovku Dámská. O dalším otevírání tratí pro lyžaře rozhodne počasí. První slušné sněhové pokrývky se dočkal i skiareál Bublava - Stříbrný, ale ani tam se o víkendu zřejmě ještě lyžovat nebude.

Až 40 centimetrů sněhu pokrylo vršky Jeseníků. Do nejvyšších moravskoslezských hor tak už mohou zamířit také skalní běžkaři. Na mnoha místech ale musejí počítat s tím, že si budou muset stopu projet sami. Sjezdaři mohou vyrazit do Branné, kde vleky jezdí už 14 dní, a také do Karlova. Vleky by se měly poprvé rozjet o víkendu v Petříkově. V Jeseníkách již záchranáři vyhlásili první lavinový stupeň.

Lyžuje se také na jihu Moravy. Milovníci zimních sportů si mohou zvolit mezi středisky v Olešnici na Blanensku, kde sjezdovku pokrývá téměř půl metru umělého sněhu, nebo nejníže položenou sjezdovkou v Němčičkách na Břeclavsku. Ta leží mezi vinohrady a sníh tam ještě není. Lyžovat se ale dá na umělém povrchu.

Ve Velkých Karlovicích se ve čtvrtek ráno probudili do bílé zimy. Napadlo zhruba deset centimetrů sněhu. „Vstávali jsme do bílého, letos poprvé jsme i vytáhli pluhy a odhrnovali sníh ze silnice. Sníh je mokrý a vzhledem k aktuální teplotě kolem nuly je těžké odhadnout, jak se udrží. Každopádně to ale pomohlo Vsetínské Bečvě, ve které je už dost vody pro to, aby se mohlo zasněžovat. Se spuštěním sněžných děl však musíme počkat ještě chvíli, až teplota klesne k -4°C,“ uvedl šéf Ski areálu Razula Leo Bača. O tom, kdy by se mohlo ve Ski areálu Razula začít lyžovat, je podle něj zatím předčasné mluvit. „Pro nás je hlavní prioritou, abychom měli sjezdovky kvalitně připravené pro návštěvníky vánočních pobytů,“ dodal Leo Bača.

Za prvním lyžováním letošní sezóny mohou o víkendu lidé vyrazit i do západočeské části Šumavy. Zahájení provozu ohlásily na sobotu předběžně dva železnorudské areály. Běžkaři se budou muset zřejmě spolehnout na to, že si sami prošlápnou stopy v místech, kde leží nejvíc sněhu. Díky přírodnímu a technickému sněhu se poprvé rozjede i lanovka v největším areálu Špičák.

„Od pondělí večer nepřetržitě zasněžujeme a do toho připadlo cca 35 cm přírodního sněhu. Vybrané sjezdovky jsme ve čtvrtek ráno upravili rolbou a rozhodli se areál od soboty otevřít lyžařům a snowboardistům. Mohou využít sjezdovky číslo 1 (Turistická) a 2 (U Zalomeného), horní část sjezdovky č. 3 (Slalomová) a Lubák. Už nyní je na nich cca 20 cm vrstva upraveného sněhu, stále zasněžujeme a snad ještě něco připadne. Tento víkend jezdíme za ceny vedlejší sezóny,“ říká Vladimír Kasík, spolumajitel střediska Špičák na Šumavě.

Jinde v Česku provozovatelé skiareálů sníh a mráz jen toužebně vyhlížejí. Přírodní sníh někde vůbec není nebo ho je příliš málo a k umělému zasněžování je potřeba, aby aspoň týden mrzlo. Například v Ústeckém kraji a na Vysočině museli vlekaři navzdory předpovědi počasí sněhová děla zastavit. "Máme zasněžovací pohotovost, ale klimatické podmínky pro nás nejsou dobré. Takže čekáme a čekáme," řekla Magda Vaňková, správkyně areálů v Lukách nad Jihlavou a na Křemešníku u Pelhřimova.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám