Hlavní obsah

Londýn těchto dní: chudoba i iluze blahobytu

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavný obchodní dům Harrods v centru Londýna vsadil na zimní romantiku a nabízí kolemjdoucím iluzi bohatství a nádhery. Všechny výkladní skříně v přízemí zaujaly figuríny, které pro diváky zachycují různé romantické příběhy. A designeři se opravdu snažili.

Foto: Profimedia.cz

Tower Bridge v Londýně

Článek

Pohledná dívka v luxusních šatech, jejíž hruď zdobí náhrdelníky s lesknoucími se diamanty, omdlévá na zasněžené pustině, zatímco elegantně oblečený gentleman vyhlíží statečné zachránce.

Foto: Peter Kováč, Právo

Jiné dívčí figuríny vypadají jako sněhové královny a i uprostřed sněhové vánice by vypadaly jako hýčkaná romantická stvoření. Mráz a sníh tu jsou jen jako ozdobné kuriozity. Zima není zimou, ale čarovnou pohádkou.

Foto: Peter Kováč, Právo

Úplně jinak to vypadá kolem stejně slavné londýnské katedrály sv. Pavla. Prostranství zaplnily stovky stanů těch, kteří protestují proti současnému kapitalismu. Těm, kteří do chrámu směřují jako věřící nebo turisté to nahání až husí kůži. Dá se tu opravdu vydržet prosincový ranní mrazík?

Ve stanech žijí ti, kteří tu už týdny protestují mj. proti bankéřům, jejichž dobře placené finanční operace vedou k ještě hlubší krizi a vše mají nakonec zaplatit ti chudí a méně movití. Městská správa, která spravuje tuto část Londýna, už mnohokrát vyzvala aktivisty, aby místo opustili. Starosti to dělá i těm, kteří spravují katedrálu. Ale co dělat? Už ve středověku byly katedrály místem azylu.

Foto: Peter Kováč, Právo

Zatím výzvy a přesvědčování nepomáhají. A tak tu všichni čekají, že vše vyřeší možná až sníh. Ten pravý, ne ten z výkladních skříní.

Foto: Peter Kováč, Právo

Reklama

Související témata:

Související články

Londýn, jak ho neznáte

Milovníci architektury britské metropole mají unikátní příležitost navštívit prostory, do kterých je jim jindy zapovězen přístup. Největší londýnský festival...

Výběr článků

Načítám