Hlavní obsah

Putování po Středomoří: Výlet do Granady, za flamencem i do Alhambry

Novinky, Milan Uram

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes Balkán, Itálii a Francii jsme se prokousali do jižního Španělska, odkud je to na Gibraltar opravdu malý kousek. Ale než se tam rozjedeme, rádi bychom viděli ještě několik úžasných míst. A Granada mezi nimi rozhodně nechybí.

Článek

Ze všeho nejdřív jsme ale zabrzdili ve Valencii. Město vědy a umění dýchá historií i modernou zároveň. Nadchlo nás divadlo, technické muzeum i jedno z největších akvárií na světě. Pokračovali jsme dál na jih a zastavili u Almerie. Okolní krajina je nejsušším místem v Evropě a nápadně připomíná vyprahlou pustinu amerického jihozápadu. Prostě kulisy pro spaghetti western jako stvořené. Ale vzhůru do Granady.

Granada je plná vášnivého temperamentu a kytara je pro ni typická stejně jako flamenco. Proto jsme si nemohli ujít setkání s Germanem, který k výrobě kytar používá kromě ebenu, palisandru a českého smrku i dřevo ze starých dveří a almar.

Pak už jsme ale spěchali do cikánské čtvrti Sacromonte. Právě sem, do kopce prošpikovaného jeskyněmi, se chodí za tím nejlepším flamencem. Ujít jsme si nenechali ani návštěvu středověké citadely Alhambra, proslulé čtvrti Albaicin nebo kaňonu Los Cahorros v blízkém pohoří Sierra Nevada.

Čas ale nemilosrdně pádil, a proto jsme znovu šlápli do pedálů. Čekali nás poslední kilometry a za nimi už Gibraltar. Sotva jsme překročili jeho hranici, všimli jsme si podřimujících makaků. Nikde jinde v Evropě je takhle volně vidět nemůžete. A Angličané věří, že dokud budou v Gibraltaru makakové, zůstane tento malý kousek pevninské Evropy v jejich rukách.

Poflakovali jsme se v uličkách a pak se před námi konečně objevil Evropský mys. Tím pádem bylo naše putování Středomořím u konce. Dál už bylo jenom moře a kdesi v dálce Afrika…

Závěrečný díl cyklu Do moře míst vysílá Česká televize v premiéře v neděli 4. prosince v 17.05 hodin a reprízuje v pátek 9. prosince po půlnoci v 00.55, vždy na ČT1.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám