Hlavní obsah

Putování po Středomoří: Výlet do Katalánska, do kláštera Montserrat i za Salvadorem Dalím

Novinky, Milan Uram

Naše cesta z Istanbulu na Gibraltar pomalu končí a my už se těšíme na Katalánsko. Ale ještě než se ponoříme do moře jeho kouzelných míst, chceme se alespoň na chvíli zastavit v Andoře.

Článek

Toto malinkaté knížectví se rozvaluje mezi svahy Pyrenejí na hranicích Francie a Španělska. Jeho metropole, Andorra la Vela, je nejvýše položeným hlavním městem v Evropě. A zřejmě taky nejucpanějším, pro řidiče hotové peklo. A když už jsme u těch rekordů, nemohli jsme samozřejmě minout Dům údolí, budovu nejstaršího parlamentu na starém kontinentě. Ale hurá do Španělska…

Černá madona, patronka Katalánska

Vlastně do Katalánska, to je totiž něco trochu jiného. Tento autonomní španělský region má za sebou pohnutou historii a často musel bránit svou kulturu a jazyk. Přirozenými centry národních hodnot se v běhu let staly kláštery, kterých je v Katalánsku opravdu požehnaně.

My jsme si vybrali zřejmě ten nejznámější – Montserrat. Tyčí se na stejnojmenné hoře asi 40 kilometrů severozápadně od Barcelony a je nejnavštěvovanějším místem Katalánců. Právě tady, nad hlavním oltářem, totiž stojí Černá madona, patronka Katalánska.

Foto: Profimedia.cz

Montserrat

Foto: Profimedia.cz

Montserrat

Pokračovali jsme dál, až jsme se nakonec prokousali na pobřeží Costa Brava. Z jeho členité krajiny na nás postupně vykukovala řada kouzelných městeček s nezaměnitelnou atmosférou. Navštívili jsme Torsa del Mar, Roses a konečně i Cadaques, které v minulém století přitahovalo řadu umělců. Třeba Salvador Dalí sem jezdil už jako dítě na prázdniny a později se tady se svou ženou usadil natrvalo. Jeho dům se ukrýval nedaleko od Cadaques, v opuštěném Port Lligat.

Možná bychom se tam i zdrželi, kdyby nás nevolala Barcelona. Město plné odvážné architektury Antonia Gaudího. Z celé plejády staveb jsme si vybrali Casa Mila, dům bez jediné rovné stěny, jehož fasáda připomíná rozbouřené moře. A samozřejmě i Sagrada Familia, pravděpodobně nejextravagantnější křesťanský svatostánek.

Prošli jsme si ale i legendární čtvrť Bacelonetu nebo zabrousili do místního přístavu. Kvůli obřímu akváriu i velkoryse pojatému námořnímu muzeu, ze kterého na nás dýchly staré časy, kdy Španělsko vládlo světovým mořím…

Další díl cyklu Do moře míst vysílá Česká televize v premiéře v neděli 27. listopadu v 17.10 hodin a reprízuje v pátek 2. prosince po půlnoci v 00.20 hodin, vždy na ČT1.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám