Hlavní obsah

Pěší turistika na zimním Kypru je inspirací pro fotografy i malíře

Právo, Bohuslav Borovička

Kypr je nejvýchodnější částí evropské dálkové trasy E 4, která patří do sítě 11 dálkových tras pro pěší turistiku, měřících tisíce kilometrů. Tyto trasy začínají na Gibraltaru a vedou přes Španělsko, Francii, Švýcarsko, Německo, Rakousko, Maďarsko, Bulharsko, Řecko, Krétu a Kypr.

Foto: Profimedia.cz

Kyperská část cesty vede z letiště Larnaka k letišti Pafos.

Článek

Kyperská část cesty vede z letiště Larnaka k letišti Pafos. Cesta prochází přes mys Gkreko, venkovskými oblastmi až k vrcholkům pohoří Troodos a nakonec dolů do regionu Akamas. Během cesty mohou turisté obdivovat výjimečně krásné oblasti a významné ekologické, historické, kulturní a vědecké zajímavosti.

Foto: archiv, Novinky

Pohled z hory Olymp na pohoří Pentadaktylos ve středním Kypru, v dáli je okupovaná turecká část.

Spoustu inspirace cestou najdou milovníci přírody, fotografové či malíři. Pro pozorovatele ptactva je návštěva Kypru téměř nutností, neboť ostrov leží na migrační trase mezi Evropou, Asií a Afrikou.

Velký počet endemických rostlin, např. kyperská orchidej, tulipán či šafrán, dělá z ostrova ráj botaniků.

Možná narazíte na kyperského muflona

Kolorit kyperské přírody dotvářejí exotické a vzácné druhy zvířat. Zelené želvy a kajmanky dravé se v létě množí na písečných plážích ostrova. K vidění bývají i středomořští tuleni a delfíni, kteří plavou v teplých, klidných a křišťálově čistých vodách ostrova. Milovníci ptactva mohou rovněž spatřit vzácného a chráněného orla, supa bělohlavého či pestrobarevného dudka i slavíky.

Při troše štěstí je možné narazit na kyperského muflona. Jedná se o druh divoké ovce, která je vlastní právě Kypru a jež žije volně v rozsáhlých lesních oblastech západní části pohoří Troodos.

Foto: archiv, Novinky

Vápencové skály v Avakas gorge

Z hlavní trasy lze odbočit k nádherným klášterům či k bohatě malovaným byzantským kostelíkům. Deset z těchto kostelů dokonce figuruje na seznamu světového dědictví UNESCO. Významné jsou především jejich pestrobarevné fresky na stěnách a apsidách a unikátní architektura strmých dřevěných střech.

Jezero Larnaka, jedno ze dvou solných jezer na ostrově, je unikátní svou krásnou přírodou a velmi významným přirozeným prostředím, které bylo vyhlášeno chráněnou krajinou. Jeho mokřiny jsou úžasnou oblastí k pozorování ptáků, žije jich zde až osmdesát druhů.

Foto: Profimedia.cz

Jezero Larnaka

Solné jezero, které představuje zastávku pro tisíce stěhovaných ptáků, je známé především svými plameňáky. Obrázek třpytící se vody s růžovými tečkami plameňáků dotváří oáza na horizontu – muslimská mešita Hala Sultan Tekke.

Reklama

Související témata:

Související články

Deset nejlepších destinací pro rok 2012

Chcete se na budoucí dovolené vyhnout turisticky známým cílům? Neradi byste propásli jedinečné oblasti? Server Lonely Planet přinesl deset nejlepších...

Výběr článků

Načítám