Hlavní obsah

Zámky lásky - pro zamilované symbol vztahu, pro památkáře noční můra

Právo, Bohuslav Borovička

V Kolíně nad Rýnem mají železniční most Hohenzollern. Na mřížích, které oddělují prostor pro pěší od kolejí, jsou připevněny visací zámky. Je jich podle některých odhadů na čtyřicet tisíc. Malé, velké, na klíček i na číselnou kombinaci, jednoduché za pár šestáků i luxusní nebo starožitné kousky. Jsou to zámky lásky.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Pro romantický rituál nemají moc pochopení na římské ani na florentské radnici.

Článek

V Kolíně je to poměrně nová záležitost, zámky na most začali věšet někdy před třemi lety. Podobných mostů je v Evropě více a tradice se dostala i do zámoří. O co jde? Ona a on napíší na zámek svá jména, nebo alespoň iniciály, zámek zamknou na mostě a klíč hodí do vody. Tam je nenávratně ztracen a nikdo už nemůže dvě zamilované bytosti rozdělit. [celá zpráva]

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Podle odhadů je na mostě Hohenzollern na čtyřicet tisíc visacích zámků.

Romantická Itálie

Všeobecně se má za to, že tradice zámků lásky se zrodila v Itálii, inspirována spisovatelem Federikem Mocciou, který tento romantický rituál popsal v roce 1996 ve svém románu Tre metri sopra el cielo (Tři metry nad nebesy) a vrátil se k němu ve svém dalším díle Ho voglia di te (Chci tě) v roce 2006.

Krátce poté se začaly zámky lásky objevovat na římském Ponte Milvio a na slavném Starém mostě ve Florencii. V Itálii se také zrodila literární cena Zlatý zámek, předávaná každoročně na sv. Valentýna na Ponte Milvio. Není třeba říkat, že se rituálu zcela pragmaticky chopili i místní trhovci a v okolí mostu prodávají zámky po pěti eurech.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Pro romantický rituál nemají moc pochopení na římské ani na florentské radnici. Vrásky jim dělá to, že milenci si pro své zámky vybrali cenné historické památky. Třeba Ponte Milvio je místem, kde v roce 312 císař Konstantin porazil svého soka Maxentia.

Římská i florentská radnice oznámily, že budou pokutovat 50 eury každého, kdo na Ponte Milvio nebo na Starý most zámek pověsí. Úroda, kterou např. florentská radnice každý rok nedobrovolně sklízí, představuje kolem čtyř metráků železa.

Modlitba za lásku

Desítky let před vydáním knihy Federika Moccii napsala srbská spisovatelka Desanka Maksimovič báseň Modlitba za lásku. Ta byla inspirována příběhem učitelky Nadi a vojáka Relji ze srbského městečka Vrnjačka Banja.

Dva mladí lidé se zaslíbili jeden druhému, a když byl Relja povolán do první světové války, zpečetili svou lásku visacím zámkem na místním mostě. Relja si ve světě našel jinou a domů se už nevrátil. Jeho milá se za pár let utrápila žalem.

V lázeňském parku městečka, jehož předobrazem měly být Karlovy Vary, mají dodnes Most lásky, ověšený visacími zámky. Dokud si zámky věšeli na svůj most ve Vrnjačkej Banji, nic se nedělo. Teprve když tento rituál „vymyslel“ italský spisovatel, strhla se lavina.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám