Hlavní obsah

Heyerdahl znovu vyplouvá na moře. Tentokrát v thrilleru

Právo, Vladimír Plesník
Oslo

Šest mužů postavilo vor jen z balzového dřeva a konopných lan. Měl je dovézt z Peru do Polynésie. To je tak daleko jako z Islandu do Etiopie nebo z Chicaga do Moskvy – bezmála sedm tisíc kilometrů.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Replika plavidla z balzového dřeva a konopných lan dnes zdobí Heyerdahlovo muzeum v norské metropoli.

Článek

Nor Thor Heyerdahl a pět jeho přátel – čtyři Norové a Švéd – křižovalo na vlastnoručně zhotoveném plavidle Kon-Tiki 101 dní Tichý oceán. Sedmého srpna 1947 dorazili na atol Raroia v souostroví Tuamotu – a do nesmrtelnosti. V Norsku zná ten příběh každé malé dítě. Heyerdahl zůstává národním hrdinou. Takové dobrodružství si přímo říká o převedení na filmové plátno.

Heyerdahl přitom získal v roce 1951 Oscara za černobílý dokumentární snímek o svém putování, jeho kniha Ve znamení Kon-Tiki, – své plavidlo pojmenoval po bohu, synovi Slunce – se prodala ve více než 50 miliónech výtisků v 67 jazycích.

Heyerdahl patřil mezi první vědce, kteří dokázali svou práci prodat, a to doslova. Je zvláštní, že Hollywood dlouho po takové látce neskočil.

Nabízela všechno, co filmový trhák nesmí opomenout. Příběh mladého, sebevědomého a tvrdohlavého vědce, jenž chtěl dokázat, že Polynésii osídlili, jak tvrdily legendy, ještě před Kolumbem lidé z východu – obyvatelé z tichomořského pobřeží Jižní Ameriky. „Nikdo mi nevěřil. Smáli se mi za zády i do očí,“ vzpomínal.

A k tomu přidejte prvky thrilleru: setkání posádky se žraloky, boj s bouřemi, problémy s orientací a nebezpečnými útesy. Dokonce i láska je tu k mání – s těžkým srdcem opustil Nor svou ženu a devítiletého syna, když se 28. dubna 1947 v peruánském Callau nalodil na inckou loď postavenou z devíti kmenů pokácených v pralese.

Zapomeňte na Hollywood!

A Hollywood? Když scenárista Petter Skavlan rozmlouval o nápadu na film se svým přítelem, hercem Michaelem Douglasem, který se mimo jiné jako producent podepsal na oscarové žni snímku Miloše Formana Přelet nad kukaččím hnízdem, Američan ho zchladil: „Zapomeň na Hollywood, ten tím nezaujmeš. A pokud ano, předělají si to podle svého. Porozhlídni se v Evropě, nebo si to natoč sám.“

Skavlan napsal scénář. Heyerdahl na něj dohlížel, opravoval ho, občas i brzdil – až do dubna 2002, kdy zemřel.

Douglas nehodil projekt za hlavu. Naopak: získal pro něj britského producenta Jeremyho Thomase, který s eposem Poslední císař dosáhl v roce 1987 na devět Oscarů. Ten zpočátku nechtěl slyšet o ničem jiném než o velkofilmu. Začal vyjednávat s hollywoodskými hvězdami první velikosti – Bradem Pittem, pak Hughem Jackmanem nebo Ewanem McGregorem. Režie se měl ujmout Jean-Jacques Annaud (Jméno růže). Avšak finanční krize v roce 2008 vrátila Thomase z výšin na zem.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Heyerdahl patřil mezi první vědce, kteří dokázali svou práci prodat, a to doslova. Je zvláštní, že Hollywood dlouho po takové látce neskočil.

Krátce poté zhlédl filmový hit Max Manus norského režisérského dua Joachima Roenninga a Espena Sandberga. Takřka každý čtvrtý ze 4,9 miliónu Norů si drama odbojáře za druhé světové války nenechal ujít. To rozhodlo: Thomas skandinávskou dvojici najal. Zatímco hollywoodští bossové by se rozpočtu 11 miliónů eur (273 miliónů korun) jen shovívavě pousmáli, Norsko ještě nikdy tak velkou sumu na film nevydalo.

Když se topí neplavec

Některé scény z rozbouřeného oceánu se natáčely na Maltě. Tady, poblíž obce Kalkara, se zrodila už řada snímků a mimo jiné zde válčil Brad Pitt v Tróji. Pak se filmaři přesunou do Norska, Thajska, Švédska, Bulharska a na Maledivy.

Na středomořské Maltě přišly ke slovu scény, v nichž Kon-Tiki uvízne hned na počátku plavby v těžké bouři. Plavovlasý třicetiletý herec Pal Sverre Valheim Hagen alias Heyerdahl celkem osmkrát během jediného natáčecího dne padá „přes palubu“ do moře a jeho kamarádi ho zachraňují. „Lhal bych, kdybych tvrdil, že necítím odpovědnost. Vždyť Thor je pro nás všechny ikona.“

Foto: Profimedia.cz

Thor Heyerdahl

Jacqueline Beerová-Heyerdahlová, 79letá vdova po této legendě, natáčení přihlížela. Někdejší filmová hvězda a Miss Francie přiznává: „Jako sedmnáctiletá jsem hltala jeho knížku, obdivovala jsem jeho fotografie.“ Potkali se až o 42 let později na Tenerife a ve stejném roce se stala jeho druhou manželkou.

Při scénách, kdy Hagen padal do vln, Jacqueline tajila dech. Jeho záchrana na poslední chvíli musela totiž vyznít co nejvěrohodněji – Heyerdahl byl totiž neplavec.

Místo žraloků hory z PET lahví

Olaf Heyerdahl, mořeplavcův 34letý vnuk, se v roce 2006 pustil po dědečkových stopách na replice Kon-Tiki, jen s větším kormidlem. Spolu se svým týmem potřeboval na pouť z Peru do Polynésie jen 70 dnů, o 31 méně než dědeček.

Foto: Profimedia.cz

Vnukové Thora Heyerdahla: zleva Olaf a Thor

To, jak se svět od roku 1947 změnil, poznal Olaf nejprve v pralese, pak v Tichomoří.

V džungli, kde si dědeček obstaral balzové dřevo, dnes stojí město se 120 tisíci obyvateli. Děda líčil, jak vor každý den doprovázeli žraloci. V tomto ohledu na vnuka padl smutek. Za osm tisíc kilometrů narazil jen na čtyři tyto predátory.

Místo nich se jeho posádka setkávala s plovoucími horami PET lahví a dalšího odpadu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám