Hlavní obsah

Putování po Středomoří: Výlet na Sicílii, do Palerma i za bájnými hrdiny

Novinky, Milan Uram

Projeli jsme Itálii od severu na jih a konečně jsme dorazili do kalábrijského Reggia. Právě odtud totiž vyplouvá většina lodí na Sicílii, která byla dalším cílem našeho putování z Istanbulu na Gibraltar.

SicílieVideo: Česká televize

 
Článek

Do odjezdu trajektu zbývalo pár hodin, a proto jsme nepohrdli prohlídkou nedaleké Scilly. Nad půvabným rybářským městečkem se totiž tyčí vysoká skála, kterou za dávných časů obývala šestihlavá a věčně hladová obluda. Proplouvajícím lodím připravila nejednu horkou chvilku a bez mrknutí oka slupla třeba šest Odysseových druhů. Ale trajekt čeká…

Po vylodění v Mesině jsme bez delšího zdržovaní zamířili podél severního pobřeží ke starobylému Cefalů. Tohle město nějakým zázrakem uniklo moderní výstavbě a patří k tomu nejlepšímu, co můžeme na Sicílii vidět. Krčí se pod nohama mohutné hory kamení, ze které námořníky vítali lidožraví obři.

Odysseus kvůli nim přišel o většinu své flotily, když mu z dvanácti lodí zbyla jedna jediná. A špatně dopadla i většina jeho kamarádů – nenasytní obři je ostrými kůly vyďobávali ze šplouchajícího moře.

Nechali jsme Cefalů za zády a vydali se dál na západ, dokud se nám do cesty nepostavilo Palermo. Na první pohled vypadá zchátrale a zdá se, že každou chvíli spadne do moře. Přesto jsme mezi oprýskanými fasádami starých domů objevili kouzelnou atmosféru.

Tady totiž žijí lidé na ulici a všudypřítomný cvrkot připomíná jedno velké divadlo, za které se neplatí vstupné. A nejinak je tomu i na místním tržišti, kde prodavači nabízejí zaručeně zázračné medikamenty. My jejich vábení odolali, zato mezi Sicilany mají fanoušků víc než dost. Škoda, že musíme dál…

Palermo se dávno ztratilo v dálce, když jsme začali vyhlížet Zingaro. Tato přírodní rezervace s divokými zátokami leží v nejzápadnější části ostrova a ukrývá snad nejtajemnější město celé Sicílie. Erice sice vypadá spíš toskánsky než sicilsky, i tak ale platí, že od pradávna bylo sídlem bohyně plodnosti Artemis u Řeků a Venuše u Římanů. A právě v tomto městě přistál po svém úprku z Kréty také okřídlený Daidalos.

A dál už nic. Jenom ostré skály a nekonečné moře. Náš výlet ale kvůli této prekérní situaci rozhodně neskončil. Stočili jsme se na jihovýchod a vyrazili vstříc dalším zážitkům. Do Katánie, Caltagirone, Toarminy. Prostě do moře dalších sicilských míst…

Další díl cyklu Do moře míst vysílá Česká televize v premiéře v neděli 6. listopadu v 18.10 hodin a reprízuje v pátek 11. listopadu po půlnoci v 00.15, vždy na ČT1.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám