Hlavní obsah

Rybářské putování za legendární tygří rybou po řece Kongo

Novinky, Milan Uram

Demokratická republika Kongo je zvláštní, chudá a hlavně nebezpečná země. Jeden z největších afrických států kvetl pod belgickou správou, krvácel v občanských válkách a dokonce se dusil hladomorem. A ani dnes tam není zrovna dvakrát bezpečno. Prostě nic, co by mohlo zajímat zhýčkaného turistu.

Článek

Nás ale nemohlo odradit ani to nejdůraznější varování. Kongo nás prostě lákalo. A prsty v tom neměl žádný z jeho unikátních národních párků ani obrovské nerostné bohatství, kterým navzdory své chudobě Kongo oplývá. Do Kinshasy jsme přiletěli s jediným cílem – ulovit legendární tygří rybu.

V Kinshase žije téměř deset miliónů obyvatel. V dobách, kdy bylo Kongo belgickou kolonií, rostly v konžské metropoli školy, obytné domy a další užitečné budovy jako houby po dešti. Dnes tu z toho všeho bohatství nezůstalo skoro nic a každodenní cvrkot se odehrává převážně na prašných ulicích. Na rušných místech jsme se ale raději moc nezastavovali – ne všichni totiž na bílé tváře vzpomínají s láskou.

Konečně jsme dorazili k vyhlášenému Yacht Clubu. Najdete tady spoustu starých a zajímavých lodí, které se už dneska nevyrábějí. Vlastně neexistuje, abyste právě tady koupili úplně novou loď. Nám tak musel stačit 40 let starý motorový člun. Protrpěli jsme jeho nezbytné úpravy, dokoupili potřebné vybavení a konečně vyrazili na vodu.

K večeři tučné housenky

Řeka Kongo je jednoduše úžasná. Obrovská masa kalné vody se valí vpřed a koryto se v některých místech rozlévá až do šířky čtyř kilometrů. První den skončil špatně, bez jediného záběru. Rozbili jsme tábor na břehu řeky a Jasem se pustil do přípravy večeře. Chutnala zvláštně, ale co byste čekali od tučných housenek.

Další den jsme se probili až ke Sloním ostrovům, kde se kdysi pohyboval legendární lovec tygřích ryb Douglas Dann. V nedaleké vesnici nás uvítal houf zvědavých dětí. Obdarovali jsme místního náčelníka a získali povolení k lovu. Navíc jsme ochutnali místní specialitu „fufu a undu“, jakési knedlíky s listovým špenátem. V Kongu tomu říkají jídlo chudých, ve skutečnosti je to ale národní pokrm. Chutnalo výborně.

Znovu jsme vyrazili na řeku, ale tygří ryba nám stále unikala. V závěsu vlečné lodi jsme se nakonec dostali až do úplně neznámých vod. Místní náčelník si nás oblíbil a chtěl nám pomoci. Došlo proto na krvavý obřad. Pak, jen pár dní před koncem celé expedice, obří tygří ryba konečně zabrala…

Další díl cyklu Rybí legendy Jakuba Vágnera vysílá v premiéře program ČT1 ve středu 2. listopadu ve 21 hodin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám