Hlavní obsah

Putování po Středomoří: V Neapoli se ostražitost vyplatí, mafie se ale bát nemusíte

Novinky, Milan Uram

Projíždíme Apeninským poloostrovem a pomalu se blížíme k Neapoli. Jedno z největších italských měst nemá v turistických průvodcích příliš dobrou pověst, nás ale i tak jeho návštěva láká. Koneckonců, ne nadarmo se říká „vidět Neapol a zemřít“. Jestli „smradem“ nebo blahem je už jedno, Neapol má prostě neopakovatelné kouzlo.

Článek

Ještě než nás kampánská metropole pohltila, využili jsme situace a zastavili na půli cesty mezi Římem a Neapolí, u města Terracina. Právě tady, na hoře Monte Circeo, se Odysseus setkal s kouzelnicí Kirké. A prý nešlo o nějaké letmé pozdravení – bájný hrdina se zdržel celý rok a Kirké mu porodila syna. Ale vzhůru do Neapole…

Tohle město je plné protikladů a na první pohled si ho zřejmě nezamilujete. O to víc vás možná nakonec překvapí. V roce 1973 zažila Neapol poslední velkou epidemii cholery, která zabila na 30 lidí. Ovšem choleriků běhá po jejích ulicích i dneska víc než dost. Není to ale tak, že by se vás programově snažili okrást. Neapolitánci jsou svérázní a temperamentní lidé, a pokud se vyhnete zbytečným manýrům, určitě jim přijdete na chuť.

Foto: Profimedia.cz

My jsme si při návštěvě Neapole nemohli nechat ujít neblaze proslulou Španělskou čtvrť. Právě tady prý můžete lehce přijít o peníze nebo dokonce i o život, na druhé straně nikde jinde nenasajete tak silnou atmosféru tohoto města. Za vidění stojí třeba unikátní betlémy, které místní řemeslníci vyrábějí na ulici, přímo před očima kolemjdoucích. A z Camorry, místní mafie, strach mít nemusíte. Pro ni jste příliš malá ryba na to, aby s vámi ztrácela čas. S malými pouličními zlodějíčky byste ale raději počítat měli…

Foto: Profimedia.cz

Galerie Umberto

Nám nakonec nejvíce starostí přinesli neapolští řidiči. A stálo nás spoustu sil, abychom vzájemný střet přežili bez větší úhony. V Neapoli jsou časté pomalu jedoucí kolony aut, drobné kolize i řada škrábanců. Takové maličkosti ale nikdo neřeší. Při bližším zkoumání zjistíte, že všechno má svůj řád a všudypřítomný chaos je jenom zdánlivý.

Když jsme se z Neapole konečně vymotali, zamířili jsme k nedalekému Vesuvu. Výlet na vrchol tohoto dřímajícího obra určitě stojí za to. Stejně jako romantický výlet do jižněji položeného městečka Ravello – italského ráje a oblíbeného místa všech láskychtivých. Tak hezkou zábavu, my pokračujeme dál. Sicílie už není daleko.

Foto: Profimedia.cz

Další díl cyklu Do moře míst vysílá Česká televize v premiéře v neděli 30. října v 18.10 hodin a reprízuje v pátek 4. listopadu po půlnoci v 00.35, vždy na ČT1.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám