Hlavní obsah

Na africkém Lamu zjistíte, bez čeho se obejdete

Právo, Bohuslav Borovička

Ostrov Lamu je součástí východoafrické Keni. Od její pevniny je vzdálen nějaké tři kilometry a od nejznámějšího přímořského letoviska Mombasy to je necelých 250 kilometrů na sever. Toto odlehlé místo patří mezi nejpozoruhodnější na africkém kontinentě.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Podle dějepisných dokladů se ostrov Lamu stal důležitou zastávkou ománských kupců, kteří se ze svého zálivu plavili podél afrického pobřeží a hledali, co se kde dá prodat a koupit.

Článek

Jedni říkají, že Lamu je poslední africký ráj, jiní ho popisují barvitěji, ale většina cestovatelů různými slovy konstatuje totéž – na Lamu chcíp’ pes. To by nebylo nic podivného, takových míst je na světě mnoho.

Lamu však býval nejvýznamnějším přístavem na východoafrickém pobřeží, jsou tam stavby ze 14. století a v 18. století zažíval ostrov a jeho stejnojmenná metropole „zlatý věk“. Pak se to nějak zaseklo a tou nejvýznamnější charakteristikou Lamu se stala skutečnost, že je vzdálen nějakých sto, možná i dvě stě let od současnosti.

Od Ománců k hippies

Podle dějepisných dokladů se ostrov Lamu stal důležitou zastávkou ománských kupců, kteří se ze svého zálivu plavili podél afrického pobřeží a hledali, co se kde dá prodat a koupit. Nakupovali hlavně otroky a koření. Stavěli opevněné obchodní osady, takže když do východní Afriky dorazili v 15. stol. Portugalci, měli s jejich dobýváním dost práce.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Když v 17. a 18. století vzkvétala ekonomika, dostalo se i na to ostatní. Lamu se v oné době stalo pro východoafrické pobřeží střediskem vzdělanosti a umění. Z toho všeho se dodnes zachovaly jen ukázky díla řezbářů. Ve městě jsou asi dvě desítky domovních dveří (většina z nich dosud slouží svému účelu a narazíte na ně při procházce městem) starých až dvě stě let, které jsou vynikající ukázkou řezbářského umění jejich tvůrců.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Vyřezávané domovní dveře patří k uměleckým pokladům ostrova.

Před nějakými dvěma sty léty upadlo Lamu v zapomnění. Odevšad je tam daleko, a tak tam zamíří jen znalci, fajnšmekři a podivíni. Poklidné ovzduší ostrova naposledy nakrátko zvířili v 70. letech minulého století hippies. Tady končila jejich africká cesta, která začala v marockém Marrákeši. Z Lamu se přes oceán vydaly „květinové děti“ hledat svůj vysněný svět do Indie.

Pětimetrová avenue

S metropolí ostrova, na němž žije podle jedněch 12 tisíc obyvatel a podle jiných o třetinu více, jste hotovi coby dup. To hlavní se odehrává na nábřeží. Jsou tam dvě skromňoučká muzea, která sotva stojí za vidění, hotely, penzióny a rezidence z 19. stol. Tehdy nábřeží ostatně vzniklo. Původně bylo o ulici dál. Bohatí usedlíci, na něž se tam nedostalo místo, navezli do moře odpadky, suť, kameny a vše, co bylo po ruce, postavili si nábřeží nové a na něm své domy.

U několika mol kotví dhows, lodice s plachtou i motorem, které jsou ve zdejším vodním světě hlavním dopravním prostředkem. Vykládají tam kámen a klády ze dřeva mangrovníků, hlavní stavební materiál. Na nábřeží se pytluje písek a ze sudů do kanystrů se stáčí petrolej. Veškerý náklad pak po městě rozvážejí oslíci. Je jich tam možná víc než obyvatel a jsou naprosto nepostradatelní. Oslíci mají na nábřeží svůj útulek. Zřídila a financuje ho britská nadace a starají se tam o stará, nemocná nebo poraněná zvířata.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Lodice dhows jsou hlavním dopravním prostředkem vodního světa.

Z někdejšího nábřeží je dnes hlavní obchodní třída města, asi pět metrů široká Harembee Avenue. Sortiment tamních obchodů se velmi podobá tomu, co najdeme u nás ve vietnamských „sámoškách“. Také jsou tam krámky se suvenýry a galerie, nabízející náhrdelníky a náramky ze škebliček, semínek a barevných sklíček, z oslích žíní a mosazných drátků.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Když z „avenue“ odbočíte do normální ulice, nesmíte při chůzi moc mávat rukama, abyste si neotloukli klouby o stěny domů. Ty jsou vysoké a strohé, většinou bez oken nebo s malými okýnky někde v patře. Domácí život se neodehrává na ulici, ale na uzavřeném dvorku uvnitř, který má často podobu malého parčíku s besídkami a fontánkou. Je to svět žen, kde si užívají soukromí, zatímco jejich muži zevlují na ulici.

Odpočinek je povinný

Ten, kdo se rozhodne trávit čas na Lamu, se dobrovolně podřizuje několika pravidlům. Vzhledem k tomu, že tam není moc povyražení, je odpočinek jednou z mála užitečných, ba snad povinných činností. Diskotéky, kluby a noční život se tam nevedou. Alkohol je v omezeném množství k mání v hotelových restauracích. Po většinu roku je takové horko a vlhko, že na kole – pokud ho váš hotel nabízí – si vyjedete jednou a šmytec.

Na město Lamu navazuje vesnice Shela a hned za ní je několik kilometrů dlouhá písčitá pláž, kam si musíte přinést vlastní jídlo, pití a slunečník a pak tam koupáním a sluněním můžete trávit tolik času, kolik chcete.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Úzké uličky Lamu

Zajímavější je plavba na pronajaté dhow s posádkou zpravidla dvou až tří lodníků na sousední ostrov Manda. V rozlehlé zátoce si můžete se šnorchlem a brýlemi prohlížet korálové zahrádky a spousty ryb, které v nich žijí. Posádka vám k obědu připraví na grilu čerstvou rybu a v pozdním odpoledni vás vyloží před vaším hotelem, kde není klimatizace, jen vrtule u stropu nebo na stolku u postele.

Rady na cestu

Jak se tam dostat

Nejvíce lidí od nás míří na dovolenou do Keni s cestovní kanceláří. Cílovým místem je Mombasa na pobřeží Indického oceánu, kde přistávají charterové lety českých cestovek. Z Mombasy se na Lamu dostanete letecky za nějakých čtyřicet minut, nebo autobusem, jemuž trvá cesta šest hodin.

Kdy cestovat

V Keni, ležící kousek pod rovníkem, je tropické podnebí a rok se dělí na sezónu sucha a dešťů. Rozdíly v charakteru podnebí jsou mezi hornatým vnitrozemím a pobřežím. Nejpříznivějším obdobím je konec října až počátek března.

Víza, čas, peníze

Držitelé pasů ČR potřebují ke vstupu do Keni vízum. Lze ho získat i po příletu na letišti za poplatek 50 US dolarů. Když je u nás poledne, mají v Keni o dvě hodiny více. Keňskou měnou je šilink, je asi 4,50 šilinku za 1 Kč.

Sluníčko a komáři

Je zcela nezbytné chránit se během pobytu před přímým sluncem ať krémem s vysokým ochranným faktorem, nebo oděvem a pokrývkou hlavy. Při západu slunce se dají do díla komáři. Mohou přenášet malárii, a tak je důležitý vhodný oděv a repelent. Nezapomeňte před spaním zkontrolovat moskytiéru.

Baterie

Není nic horšího, než když se vyskytne scéna jako z biografu a vy máte vybité baterie. Pamatujte na včasné nabíjení (adaptér se třemi kolíky). Může se stát, že v hotelu na noc vypnou proud.

Bezpečnost

Zatímco na Lamu cizinci žádné problémy nemají, v poslední době se bezpečnost v oblasti zhoršila. V září byl na ostrově Manda přepaden britský manželský pár. Muž byl zastřelen a jeho manželka unesena. V říjnu unesli ze stejného ostrova Francouzku. Úřady podezřívají z těchto zločinů somálské piráty.

Varování ministerstva zahraničních věcí

Bezpečnostní situace v zemi zůstává na špatné úrovni. Kromě pokračujícího nárůstu běžné kriminality v hlavním městě, na hlavních komunikacích i přímo v turisticky atraktivních oblastech se stále více množí loupežná přepadení, nezřídka s použitím střelných zbraní. Oběťmi jsou často cizinci, nevyjímaje diplomatické pracovníky.

Nebezpečnými oblastmi jsou severní oblasti provincie Rift Valley (řídce obydlené, vysoká možnost přepadení, endemická oblast žluté zimnice), severní oblasti východní provincie, zejména parky Samburu, Buffalo Springs a Shaba (banditismus - možný průjezd jen v koloně za asistence místní policie), téměř celá severovýchodní provincie, zejména oblasti sousedící se Somálskem (loupežné vraždy).

Po setmění se nedoporučuje pokračovat v cestě, je vhodné mít zajištěno ubytování na trase. Cestování automobilem do severnějších oblastí Keni se doporučuje v doprovodu nejméně jednoho dalšího automobilu kvůli bezpečnosti nebo možným poruchám.

www stránky

Na Lamu za jediný týden zjistíte, bez čeho všeho se člověk může v životě obejít. Když vypnete mobil a odoláte pokušení vejít do internetové kavárny (nejsem si jist, jestli na Lamu je), zjistíte, že svět se na ten týden bez vás obejde také.

Reklama

Související témata:

Související články

Exotickou Keňou přes slumy až na safari

Cestou z letiště do Mombasy, která je pro většinu návštěvníků vstupní branou do Keni, se za okny autobusu promítne ta opravdu nehezká část města - jeho...

Na opravdové safari jedině do Keni

Zatímco v Čechách padá pomalu sníh, u rovníku se scházejí pakoňové, zebry a buvolové na „čaj“. Do konce listopadu probíhá v slavném národním parku Maasai Mara...

Výběr článků

Načítám