Hlavní obsah

Eiffelova věž bude mít unikátní vyhlídku - prosklený chodník

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Symbol Paříže získá unikátní atrakci. Součástí Eiffelovy věže by měly být nově prosklené výklenky a skleněný chodník, na který se možná budou někteří jedinci bát vstoupit. Pro ostatní to bude jedinečná možnost, jak se projít v téměř 58 metrech nad zemí a obdivovat specifické výhledy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Eiffelovka - vizualizace změnVideo: Reuters

 
Článek

Správce Eiffelovy věže v úterý oznámil plány na vylepšení prvního patra, které by mělo být zasklené. Chce tak miliónům návštěvníků nabídnout lepší výhledy z památky, která se řadí mezi světově nejnavštěvovanější.

Méně než polovina návštěvníků Eiffelovky se v prvním patře vůbec nezastavuje a míří do vyšších pater. Považují ho za méně důležité vzhledem k tomu, že je v menší výšce. Pracovníci věří, že prosklená vyhlídka udělá první patro mnohem zábavnějším.

Foto: Profimedia.cz

Stavební práce by měly začít příští rok a potrvají 17 měsíců. Během nich vzniknou obrovské prosklené prostory na vnitřní hraně otevřených pilířů a zároveň skleněná podlaha na ochozech.

Přestavba prvního patra vyjde na 25 miliónů eur. Klíčovým slovem projektu je transparentnost. Dosavadní tři místnosti budou zničeny a vzniknou zcela nové skleněné. Uvnitř si budete na průhledné podlaze připadat, jako byste se procházeli po obloze.

Foto: Profimedia.cz

"Tady v  prvním patře vytvoříme skleněnou podlahu, která umožní návštěvníkům procházet se nad náměstím Eiffelovy věže. Skrze sklo si lépe prohlédnou strukturu samotné věže - její ramena. Bude to působit magicky," řekl Jean-Bernard Bros, prezident Eiffelovy věže.

Bros očekává, že změny přilákají i nové návštěvníky, kteří budou moci obdivovat nezvyklou strukturu práce. Vysvětlil také, že architekt, který byl pro tento projekt vybrán, se nejvíce podobá povaze samotného Gustava Eiffela, který navrhoval věž roku 1889.

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám