Hlavní obsah

Lyžařské areály připravují na letošní sezónu nové lanovky i atrakce

Některá lyžařská střediska v České republice připravují na nadcházející sezónu nové lanovky, sjezdovky, dětská hřiště a různé atrakce. Provozovatelé se snaží udržet loňské ceny, někde budou ale lyžaři muset sáhnout ve srovnání s minulou zimou hlouběji do kapsy. Vesměs se však ceny zvednou nejvýše o několik desítek korun.

Článek

Areály v Krkonoších a v Jizerských horách připravily drobné změny ceníků jízdného, v nadcházející zimní sezóně se obejdou bez větších investic. V harrachovském skiareálu chystají slavnostní zahájení sezóny na 18. prosince. "Ale lyžovali bychom rádi alespoň týden dopředu," uvedl jeho provozní náměstek Vlastislav Fejkl.

Mnoho novinek nechystají lyžařská střediska v Beskydech ani zimní areály v západočeské části Šumavy. Naopak v jižních Čechách by měla více lidí přilákat řada novinek. Největší jihočeský areál v Lipně nad Vltavou přichystal slevové karty Lipno Card, které zajistí návštěvníkům nižší ceny skipasů. Běžné tarify provozovatelé v porovnání s minulou sezónou zdražili. Zatímco v předchozí zimě si dospělí mohli koupit celodenní permanentku za 490 korun, letos zaplatí 520 korun. "Ale se slevovou kartou se dostanou na stejnou cenu jako loni," řekl ředitel střediska Petr Dušek.

Prodloužená sjezdovka a nová lanovka

V Krušných horách vydali před letošní zimou provozovatelé skiareálů na modernizaci desítky miliónů korun. Až 140 miliónů korun investovali na Klínovci, kde budou lyžaři díky tomu moci vyzkoušet novou lanovku a také na dvojnásobek prodlouženou sjezdovku Pařezovka. "Lanovka bude mít kapacitu 2400 osob za hodinu a přepravovat je může až rychlostí pět metrů za vteřinu. Tento typ s takzvanými ochrannými bublinami je zatím první v Česku," uvedl provozovatel areálu Martin Píša.

Na některých sjezdovkách na Vysočině se od minulé zimy zlepšila technika na výrobu umělého sněhu, v Brtnici na Jihlavsku budou mít k dispozici poprvé i sněžná děla. V Novém Jimramově na Žďársku se záměrně nebude upravovat část svahu, takže si vyznavači adrenalinových sportů budou moci vyzkoušet jízdu v boulích.

Nový dětský park a vyhřívané sedačky

Na východě Moravy, ve Ski centru Kohútka v Javorníkách, chystají vybudování nového dětského parku. "Bude instalován pohyblivý pás, který usnadní malým lyžařům začátky, dále pak dětský kolotoč využitelný v zimě i v létě a tažné lano pro pokročilé. K tomu přibydou další atrakce," vypočítával novinky předseda představenstva společnosti Miroslav Maczko.

V Pardubickém kraji by měly mít v nadcházející sezóně již všechny velké zimní areály svou lanovku. Nová lanová dráha se dokončuje v Čenkovicích na Orlickoústecku, kde byly na několika sjezdovkách doposud jen vleky, a vyhřívané sedačky získá lanovka v sousedním Skiparku Červená Voda.

V Ústeckém kraji se přes léto nepovedlo dokončit stavbu lanovky na Telnici, a tak si region na první lyžařský areál s takovým zařízením ještě počká. Ale v Klínech na Mostecku se už začaly kácet stromy, a vznikla tak nová sjezdovka, na které na jaře vyroste i lanovka.

Na prodloužené sjezdovce budou v letošní sezóně lyžovat návštěvníci lyžařského střediska Šibeniční vrch v Mnichovicích na Benešovsku. Provozovatel ji protáhne o deset metrů, mezi letošní investice patří ještě modernizace parkoviště a otevření hotelu přímo u sjezdovky.

Reklama

Výběr článků

Načítám