Hlavní obsah

Bruntál láká turisty na zubaté žáby

Právo, Denisa Telaříková

Bruntálsko je drsný kraj a v Bruntále žijí drsní lidé. Navíc tady mají už mnoho století pěkně ostré žáby, jsou totiž zubaté. I takovýmto způsobem se nyní prezentuje město Bruntál a láká do svých útrob turisty. Mimo jiné zde připravují unikátní expozici zubatých žab. Martin Dejdar alias Ozzák ze sitcomu Comeback si dělal z města legraci a tím mu věnoval nový symbol lákající turisty.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Při vjezdu do Bruntálu jsou přijíždějící upozorněni na nebezpečí zdejších zubatých žab.

Článek

Bruntálští si totiž vzali za své hlášky z 34. dílu českého sitcomu Comeback z loňského března s názvem Zlatá ledvina, kde se mihne právě i motiv zubaté žáby. Místo toho, aby se lidé urazili, že si tvůrci seriálu dělají z jejich města srandu, tak si zubatou žábu přisvojili a udělali z ní jeden ze symbolů Bruntálu. Místní firma zubatou žábu dala na samolepky, placky, trička, plánuje ale také unikátní expozici zubatých žab, žabí hrníčky i postavičky.

„Když lidé přijíždí do Bruntálu, tak jsou hned upozorněni na nebezpečí zubatých žab. Raději jsme výstrahu na toto nebezpečí umístili na tabuli při vjezdu do města. Na zubaté žáby ale upozorňují i sami obyvatelé. Žábu si přisvojili a samolepky lepí na auta i motorky, rádi nosí i trička,“ usmíval se propagátor této postavičky Tomáš Koňařík, který vlastní v Bruntále reklamní agenturu, jež zubatou žábu vypustila do světa.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Při vjezdu do Bruntálu jsou přijíždějící upozorněni na nebezpečí zdejších zubatých žab.

„Bruntál si zaslouží, aby jej objevili turisté. Je tu nádherné náměstí, zámek, v okolí jsou vyhaslé sopky a rozhledny, které rozhodně stojí za to vidět. A na Praděd je to 15 kilometrů. Problém je, že město leží takříkajíc na konci světa, k nejbližší dálnici je to tak necelých 60 kilometrů,“ vysvětloval Koňařík nápad se zubatou žábou.

Dodal, že plánují také v Domě mladých přírodovědců vytvořit expozici zubatých žab. „Vše se teprve chystá. Máme představu, že tam bude terárium s bublajícím bahnem, v němž si budou lebedit naše zubaté žáby,“ vesele líčil Koňařík. Nápad zviditelnit Bruntál pomocí zubatých žab se zalíbil také vedení města.

Foto: Archiv, Právo

Zámek Bruntál

„Jsme velmi rádi, že existuje taková alternativní propagace Bruntálu, která velmi dobře funguje u určitých skupin příjemců,“ reagoval bruntálský mluvčí Jiří Ondrášek s tím, že hosté na radnici proto mohou obdržet nejen dárky se standardními symboly města. „Může se jim třeba stát, že na ně z nějaké věci vykoukne a usměje se zubatá žába,“ usmál se mluvčí.

Nejen zubaté žáby ze sitcomu Comeback se v Bruntále ujaly. Zlidověly i hlášky. Například to, že poslední vlk na Bruntálsku byl zabit v roce 2008, nebo že cesta do Bruntálu trvá něco mezi šesti a třiceti hodinami. Záleží totiž na tom, jestli je období dešťů. A to je podle tvůrců sitcomu Comeback v Bruntále celý rok. Tedy kromě dubna dva, což je měsíc červenec. Více informací o zubatých bruntálských žábách lidé naleznou na webu www.zubatezaby.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Po stopách posledního šumavského medvěda

Šumava, často označovaná jako zelená střecha Evropy, patří mezi nejkrásnější pohoří naší republiky. Nachází se zde poslední ostrůvky dosud nedotčené přírody....

Výběr článků

Načítám