Hlavní obsah

Podzimní Flora představí pestrou paletu barev

Právo, Miloslav Hradil, Vlasta Hradilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Špičkovou produkci domácích i zahraničních pěstitelů ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků představí podzimní zahradnický veletrh Flora, který se uskuteční od 13. do 16. října na stejnojmenném olomouckém výstavišti. Podzimní Floru tradičně doprovodí zahradnické trhy a festival gastronomie a nápojů Olima.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Podzimní veletrh Flora je tradičně přehlídkou špičkové produkce ovoce a zeleniny.

Článek

Hlavním mottem největší akce svého druhu v Česku, které se zúčastní 112 vystavovatelů, bude tentokrát Paleta barev. Stejný název ponese i hlavní expozice v centrálním pavilónu A, v níž pod záštitou Ovocnářské unie ČR a Zelinářské unie Čech, Moravy a Slezska vystaví své produkty nejlepší tuzemští pěstitelé ovoce a zeleniny.

„V době, kdy stoupá zájem o domácí produkty, potěší návštěvníky určitě mimo jiné velká přehlídka odrůd českého česneku či kysaného zelí,“ řekl ve čtvrtek novinářům manažer veletrhu Vojtěch Zahradník. Na své si podle něj přijdou i děti, pro které bude v pavilónu připravena kreslířská soutěž, spatřit tu bude možno i soutěžní aranžmá květin.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Podzimní veletrh Flora je tradičně přehlídkou špičkové produkce ovoce a zeleniny.

„V pavilónu G bude instalována společná expozice členů Českého zahrádkářského svazu, která bude přehlídkou krajových odrůd ovoce, různých druhů zeleniny a chybět tu nebude ani poradna či moravský sklípek,“ uvedl Zahradník. Ovocným školkařským výpěstkům 12 specializovaných firem vyhradí pořadatelé tradičně venkovní plochy výstaviště.

Gurmánský ráj

Na své si přijdou i tentokrát na Floře gurmáni, a to díky 16. festivalu gastronomie a nápojů Olima. Patřit mu bude pavilón E a část galerie pavilónu A. V rámci festivalu bude svou nabídku potravin prezentovat 37 vystavovatelů z Česka a Slovenska. Chybět nebudou ani ochutnávky.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Podzimní veletrh Flora je tradičně přehlídkou špičkové produkce ovoce a zeleniny.

„Pro laickou veřejnost jsme připravili Dny moravských vín. Za přítomnosti sommeliéra budou moci lidé ochutnat vína jednotlivých vinařských podoblastí Moravy,“ podotkla manažerka Olimy Jana Jirovská.

Destilát i z mrkve

Během festivalu budou oficiálně vyhlášeny i výsledky soutěže o nejlepší ovocný destilát Flora košt. Letos do ní pěstitelé z Česka a Slovenska přihlásili rekordních 325 vzorků. „Odbornou porotu překvapila unikátní mrkvovice, a to nejen tím, z čeho byl destilát vypálen, ale i chutí a kvalitou,“ uvedla Jirovská. Vítězné i ostatní moky podle ní budou moci okoštovat i návštěvníci Olimy.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Podzimní veletrh Flora je tradičně přehlídkou špičkové produkce ovoce a zeleniny.

„Seznámit se budou moci i s výrobky čerstvě na festivalu oceněnými titulem Regionální potravina Olomouckého kraje 2011 a Top výrobek Olomouckého kraje,“ řekla novinářům Lucie Hošková z Agrární komory.

Součástí také doprovodný program

Na podzimní zahradnické trhy se přihlásilo 157 vystavovatelů, kteří v pavilónu H a na volných plochách nabídnou pestrý sortiment květin, ovoce, zeleniny, okrasných, ovocných dřevin, drobné zahradní mechanizace, pomůcek a potřeb.

Součástí akcí na výstavišti bude i doprovodný program. Jeho brány budou v době konání výstavních akcí otevřeny denně od 9 do 18 hodin, v neděli do 17 hodin. „Po všechny dny bude vstup do Smetanových sadů možný v době od 8 do 18 hodin jen s platnou vstupenkou,“ zdůraznila náměstkyně ředitele Výstaviště Flora Ludmila Grecmanová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám