Hlavní obsah

Úchvatné památky Dominikánské republiky, které jsou i na seznamu UNESCO

Právo, Bohuslav Borovička

Kromě čistého modrého moře může Dominikánská republika návštěvníkům nabídnout jedinečné historické památky, zapsané na seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Článek

Když Kryštof Kolumbus připlul v roce 1492 poprvé na ostrov Hispaniola, mělo to zásadní dopad na další vývoj v celém Karibiku. Při jeho třetí zastávce bylo na levém břehu řeky Ozama založeno město Nueva Isabela, na počest španělské královny Isabely. To však bylo zanedlouho zničeno hurikánem. Na protějším břehu vyrostlo o čtyři roky později, v roce 1496, nové město Santo Domingo. To se stalo místem s první katedrálou, nemocnicí a univerzitou v Americe.

Od roku 1990 je historické centrum dominikánské metropole zapsáno na seznamu UNESCO. Jednou z nejzajímavějších staveb je palác Alcázar de Colón, kde dříve pobýval Diego Kolumbus, syn slavného mořeplavce, společně se svou manželkou Marií de Toledo. Diego se jako guvernér v Santo Domingu zasadil o to, aby se toto město stalo hlavním střediskem celého španělského impéria v Novém světě. V paláci si můžete prohlédnout asi 20 sálů s rozsáhlou sbírkou dobového nábytku, obrazů a hudebních nástrojů.

Kryštof Kolumbus na Plaza Colón

Mnohé z významných budov ve městě postupně ničila zemětřesení a útoky pirátů. Katedrály Santa María de La Encarnación, té nejkrásnější stavby, se ale nedotkly. Katedrála byla postavena v letech 1514–1542 a je nejstarší v Americe. Před hlavním vchodem se rozprostírá náměstí Plaza Colón, uprostřed něhož stojí socha velkého mořeplavce a objevitele – Kryštofa Kolumba.

Nejstarší v Americe je i pevnost Ozama, jejíž stavba začala v roce 1502. Součástí pevnosti je věž Torre de Homenaje postavená v roce 1503, ze které je krásný výhled na město.

Foto: Profimedia.cz

Pevnost Ozama

Na seznamu UNESCO je také národní park Jaragua, ležící na jihozápadě země. S celkovou plochou 1536 km2 patří mezi nejvýznamnější chráněné oblasti Karibiku. V národním parku se nachází množství ekosystémů: lesy, pláže, skalnaté břehy, mokřady, mořské trávy nebo korálové útesy. Fauna a flóra je tam jedinečná, k vidění jsou druhy, které se nacházejí skutečně jenom v Jaragua.

Na pobřeží v blízkosti Bayahibe se prostírá národní park Parque Nacional del Este s nádhernými bělostnými plážemi nedalekých ostrovů Saona, Catalina a Catalinita, zelenými palmovými lesy a vápencovou krajinou. Návštěvník tohoto parku si připadá jako mořeplavci, kteří po dlouhé plavbě spatřili malý ráj. V parku se nachází více než 570 druhů rostlin a 160 druhů ptáků.

Foto: Profimedia.cz

Bayahibe

Na severozápadě země je město Montecristi, které založili v roce 1533 osadníci z Kanárských ostrovů. V polovině 16. století se Montecristi stalo významným obchodním centrem. Mělo pochybnou pověst, neboť se tam do 18. století často objevovali piráti. Důkazem toho je množství potopených vraků lodí a galeon v místních vodách.

Nejpozoruhodnějším z nich je Montecristi Pipe Wreck, který byl pojmenován podle množství dýmek, jež převážel.

Základní kámen Nového světa

Město je pozoruhodné širokými ulicemi, které lemují viktoriánské stavby ze dřeva.

Místem s historickým významem je také La Isabela, město založené Kryštofem Kolumbem v roce 1494.

La Isabela bylo středověké opevněné město postavené z masivního kamene, jehož nejvýznamnějšími stavbami byl Kolumbův dům, kostel a budova Alhondiga, sloužící jako sklad určený pro převoz výrobků do Španělska. Dnes je tam k vidění například základní kámen prvního města Nového světa, který zde položil Kryštof Kolumbus.

Foto: Profimedia.cz

Pláž u Parque Nacional del Este

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám