Hlavní obsah

Putování po Středozemí: Istanbul aneb Mezi Bosporem a Dardanely

Novinky, Filip Novák

Naše cesta po Středozemí na Gibraltar začíná v Konstantinopoli, neboli Cařihradu, dnes Istanbulu. V úžasném městě na hranici dvou světadílů, Asie a Evropy, které bylo kdysi přezdíváno Brána Orientu. Ležel tady konec pověstné Hedvábné stezky, jíž se z Asie dováželo hedvábí a naopak putovalo zase zlato a vlna.

Článek

Srdce této starobylé megapole skýtá útočiště pro odhadem až 25 miliónů obyvatel. Protože téměř všechny památky se nacházejí ve čtvrti Sultanahmet, půjdeme se podívat také tam, stejně jako většina turistů.

První nepřehlédnutelnou a nejznámější památkou je Chrám Boží Moudrosti, kterému se říká Hagia Sofia. Chrám postavil v letech 532 - 537 východořímský císař Justinián I. jako katedrálu Konstantinopole - tedy hlavního města byzantské říše. Stavba chrámu měla dokazovat nejen moc císaře a celé Římské říše, ale především císařovu výsadní pozici v Kristově učení.

Příchod Turků v 15. století završil zánik Byzantské říše. Turci pak chrám zabrali, přeměnili na mešitu a postupně ji ozdobili čtyřmi štíhlými minarety. Hagia Sofia se tak stala vzorem, podle nějž začaly být stavěny další podobné chrámy po celé Osmanské říši.

Hned naproti Hagii Sofii se k nebi svými šesti minarety vzpíná Modrá mešita, postavená sultánem Ahmedem I. v touze vyrovnat se právě protějšímu svatostánku. Ve své snaze to ovšem přehnal, a tak, když se ukázalo, že počtem šesti minaretů se jeho stavba vyrovnala slavné Kábě v Mekce, musel sultán poslat do Mekky peníze na stavbu sedmého minaretu.

Mít totiž stejný počet minaretů, jaký má mešita v Mohamedově městě, je pochopitelně neslýchané. Dnes se dokonce spekuluje o tom, že se tehdy stal obětí promyšleného komplotu právě proto, aby musel stavbu sedmého minaretu v Kábě zaplatit.

Istanbul je ale především městem obchůdků, řemeslníků a pouličních prodavačů. Proto ani my nemůžeme vynechat Velký bazar (turecky Kapali çarşi). Člověka pohltí moře dílniček, kaváren, kilometry ulic a uliček a prý až 4 a půl tisíce krámků.

Bazar ale není jen pastí na turisty, chodí sem totiž běžně i místní. Aby ne - naleznete tu snad všechno myslitelné i nemyslitelné zboží. Vyhlášené jsou kožené oděvy, boty a tašky, ale i textil vůbec. Objevíte tu precizní keramiku, sklo, lampy, měděné a tepané mosazné hrnce, orientální ubrusy a pověstné perské koberce, šaty pro břišní tanečnice, ale také zlaté nebo stříbrné šperky.

K velkému bazaru přiléhá bazar s knihami, nebo pověstný bazar egyptský, kde se milovníci gastronomie mohou ponořit do myriád vůní, barev a chutí nejrůznějších koření, čajů, kávy, zeleniny, ovoce nebo cukrovinek.

Druhý břeh Istanbulu je modernější, uličky širší a automobilová doprava hustší. Právě tady kdysi sídlili janovští kupci. Na předměstí se podíváme ještě do hotelu Palace Pera – nejstaršího evropského hotelu v Turecku.

Postavený byl už v roce 1892, ve svých útrobách hostil mnoho slavných osobností, zpravidla zároveň cestujících slavným Orient Expresem. Byli mezi nimi Ernest Hemingway, Agatha Christie, Greta Garbo, Alfred Hitchcock nebo císař Franz Josef. Bohužel zjišťujeme, že je hotel v rekonstrukci, a tak není možné spatřit ani Atatürkovy papuče, které jsou zde prý vystavené...

Putování Tomáše Hanáka ve stařičké obytné dodávce Acapulco budete moci sledovat během třináctidílného cestopisu, který od 11. září 2011 každou neděli v podvečer vysílá Česká televize. Z Istanbulu jej čeká dlouhé putování napříč zeměmi Středomoří, které zakončí až na Gibraltaru.

První díl, odehrávající se právě mezi Bosporem a Dardanely, uvidíte 11. září od 18:10 na programu ČT1. Stránky pořadu najdete zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Prázdninový ráj na ostrově Kós

Dějiny odlehlého řeckého ostrova Kós jsou podle historiků zajímavé tak do 4. stol. Pak už se tam prý nic významného nedělo.

Výběr článků

Načítám