Hlavní obsah

Rakouský Villach nabízí romantickou krajinu s úchvatnými horami i jezery

Novinky, Karel Štemprok

Lázeňské městečko Villach, které leží v nejjižnější části Korutan, rakouské spolkové země, je obklopeno nejen dvěma úžasnými jezery Faaker See a Ossiacher See, ale i překrásnými hřbety Gailtalských Alp a hor Karavanek. Nad městem stojí starobylý hrad Landskron a středem města protéká řeka Dráva.

Článek

Villach je druhé největší město rakouských Korutan. Stojí na historicky důležité křižovatce obchodních cest. Bohaté historii odpovídá i ráz města.

Při procházce jeho ulicemi můžete obdivovat nádherně zrekonstruované historické budovy na Hlavním náměstí, navštívit Městské muzeum, z ochozu kostela sv. Jakuba pozorovat překrásnou krajinu, která Villach obklopuje.

Oblast Korutan se pyšní středomořským klimatem se dvěma tisíci slunečních hodin ročně. Tři kilometry od centra města se nacházejí lázně Warmbad, které byly založeny v 16. století proslulým lékařem a přírodovědcem Paracelsem, který využíval síly šesti místních pramenů. Voda teplá 29,5 stupně Celsia příznivě působí na pohybový aparát, krevní oběh a dýchací cesty. Denně tryská ze země 40 miliónů litrů této vody.

Oblíbeným výletním místem nejen pro turisty, cyklisty a vyznavače adrenalinových sportů jsou kromě dvou přilehlých jezer dvě hory – Gerlitzen s nadmořskou výškou 1911 m a Dobratsch s nadmořskou výškou 2167 m.

Levněji s kartou

Představte si, že Korutany jsou jeden velký zábavní park. Korutanská karta, kterou si návštěvník může opatřit, je vstupenkou do světa dovolené. Otevírá brány k více než 100 výletním cílům po celých Korutanech. Nabízí volné vstupy a slevy, které platí pro galerie a muzea, projížďky lodí nejen po řece Drávě z centra Villachu, ale i okružní plavby po jezerech, kde můžete libovolně vystupovat a zase nastupovat.

Teplota jezer v letních měsících dosahuje až 27 stupňů Celsia. Karta platí i pro jízdy lanovkami ve střediscích, kde pak můžete podnikat výlety, pěší i cyklistické túry. Z vrcholu hory Gerlitzen, která se zvedá přímo z jezera Ossiacher See – přezdívané pro svůj vzhled Plešatá hora – vede první rakouská horská trasa pro motokáry.

Z vrcholu Gerlitzen se sjíždí po Moserově sjezdovce až k mezistanici kabinkové lanovky na Kanzelhöhe. Tam je další atrakce, tentokrát pro děti – projížďka na dětských motokárách. Gerlitzen je ideálním místem nejen pro pěší turisty, horské cyklisty, ale díky své vynikající termice je rájem pro paragliding.

Korutanská karta umožňuje bezplatně navštívit koupaliště, zoo parky, muzeum bonsají v Seebodenu, rybářské muzeum, muzeum Porsche v Gmundu, kde je vystaveno přes 40 exponátů vozů slavné značky, muzeum železnice ve Spittalu a také zajímavou jízdu vláčkem Tschu-tschu-bahn do Údolí tisíce orchidejí.

Lahůdka pro cyklisty

Snad nejoblíbenějším dopravním prostředkem v této oblasti je kolo. Největším hitem při projížďkách kolem jezer jsou pak kola eBike – nová dimenze potěšení z cyklistiky – elektrocyklistika. Na jednu baterii lze ujet až 40 kilometrů. Díky perfektně vybudované síti dobíjecích stanic nemusíte mít strach, že nedojedete do cíle. Během zastávek na občerstvení lze baterii v těchto stanicích vyměnit a pokračovat dál.

Bylinky i pohádky

Dalším lákadlem, které se v tomto kraji nabízí, je možnost využít od konce května do září nabídky bezplatné turistické výpravy s vypravěčkou místních legend Martinou Rudackij. Při tematických pěších túrách vypráví o bylinkách, starých kulturních tradicích, historii, lidech, kouzlech a zázracích v rodném kraji.

Sraz je vždy v pondělí v 9 hodin ráno v Drobollachu u jezera Faaker See, pověstného svojí nádherně tyrkysovou barvou. Martina kromě pohádek a pověstí zná i vyhlášené hostince v kraji, takže žízní a hladem vás trápit nebude. Abyste si vyprávění jaksepatří vychutnali, je dobré umět německy nebo mít dobrého tlumočníka.

Foto: Archiv, Právo

Rady na cestu

Autem i vlakem

Autem se do Korutan dostanete po dálnici A 9 přes Salcburk nebo A 2 přes Vídeň a Štýrský Hradec (Graz). Veškeré dálnice a rychlostní komunikace jsou v Rakousku zpoplatněny mýtnou nálepkou, kterou lze zakoupit na čerpacích stanicích v příhraničních oblastech. Na deset dní stojí pro osobní auto 7,90 eura.

Vlakem – rychlíky InterCity z Vídně i z jiných rakouských měst projíždějí Villachem každé dvě hodiny, z Prahy denně přímý spoj Praha–Villach.

Korutanská karta

Korutanskou kartu pořídíte na 140 prodejních místech označených symbolem karty Kärnten Card od 17. 4. do 26. 10. 2011. V mnoha ubytovacích zařízeních dostanete kartu na dobu pobytu zdarma. Ubytování pořídíte již od 20 eur za osobu a noc v mnoha soukromých penziónech, letních domech a dále pak můžete využít nabídky 29 kempinků po celých Korutanech.

www stránky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám