Hlavní obsah

Ostravská zoo pokřtila hrošíka, tygřík Elvis však uhynul

Novinky, Denisa Telaříková

Jako na houpačce. Tak vypadá letošní bilance ostravské zoologické zahrady v událostech kolem nových mláďat. V úterý tam slavnostně všichni zaměstnanci zoo pokřtili se speciálním dortem ročního hrošího samečka, před měsícem zde však zažívali smutné chvíle, když se jim nepodařilo zachránit téměř dvouměsíčního tygříka ussurijského - Elvise. Zadávil se masem.

Článek

Krušné a naopak i šťastné chvíle ošetřovatelé v letošním roce prožívají také kolem rodinky slonů indických. Nejprve se v zoo na jaře slavilo kvůli dvěma narozeným slůňatům, což se povedlo poprvé v historii českých zahrad.

Menší sloní sameček ale dokázal přežít jen necelé dva měsíce. Radost však zoo dělá druhé slůně pokřtěné Rashmi, tedy Paprsek. Sloní holka se má čile k světu a nyní na slunci prozkoumává sloní výběh a stále se pouští dále od své mámy Johti.

„To je příroda. Slonímu samečkovi selhal oběhový systém, nebyl totiž dostatečně vyvinutý. V přírodě by zřejmě nepřežil ani ty dva měsíce. Co se týká uhynulého tygřího samečka Elvise, tak je to také smutná událost. Ale občas se prostě stane, že když mláďata přecházejí z pití mateřského mléka na masitou potravu, tak to nezvládnou," líčila mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková

"Ostatní dva tygříci z narozené trojice koťat, Eda a Elton, jsou v pořádku a rychle přibírají,“ řekla Kalousková. Dodala, že v úterý si ale zoo užila radostnou událost na křtinách ročního hrocha obojživelného.

„Dostal jméno Hubert. Zajímavostí je, že den i měsíc jeho narození, tedy 20. červenec, se shoduje s datem narození jeho otce, chovného samce Honzy. Jen je mezi nimi třiačtyřicetiletý rozdíl. A aby toho nebylo málo, tak shodou okolností se křtiny hrošíka v úterý konaly den před 34. narozeninami jeho matky, hrošice Katky,“ vypočítávala Kalousková.

Jméno hrošímu klukovi vybrali kmotři, zástupci firmy Auto Heller, kteří jsou významným sponzorem a dlouholetým partnerem zahrady. Hroši jsou erbovním zvířetem ostravské zoo. Právě letos je kolem těchto zvířat velmi rušno.

Kromě křtin hrošíka Huberta se v březnu otevřel zrekonstruovaný hroší pavilón a počátkem dubna zoo vydala již 5. ročník Evropské plemenné knihy hrocha obojživelného. Kromě toho zhruba před dvěma týdny zahrada odhalila unikátní kostru hrocha.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám